Duvar yapımında taşların aralarını dolduran, onları birbirine bağlayan kum, su ve bağlayıcı maddelerden meydana gelen malzemelere duvar harçları denir. Bağlayıcı madde olarak kireç, çimento veya bunların karışımı kullanılabilir.
Kireç, sıvaya kolay çalışabilme özelliğini kazandırır. Kireçsiz harcı yüzeye sıvamak çok zordur. Harç duvara iyi yapışmaz ve dökülebilir. Kireç sürüldüğü mertebeye belli bir esneklik kazandırarak onu mekanik etkilere karşı korur.
Çimento sıva ile karşılaştırıldığında, kireç sıva yine daha nefes alabilir, esnek ve çevre dostudur. Aynı zamanda daha iyi bir ısı yalıtkanıdır ve duvarla mükemmel bir bağlantı sağlar.
Kireç, beton karışımınıza mükemmel bir katkıdır, ancak uygulamanız için doğru miktarda kullanmanız gerekir. Çok fazlası, yeni bir beton karışımı partisi yapmanız gerektiği anlamına gelebilir, ancak yeterince olmaması, hepsini bir araya getirme amacını ortadan kaldırır.
Kaba sıvanın duvarda sabit kalabilmesi için yüzeye bir kat harç serpilir. Sıva işleminde 1 ölçekli çimento ve 3 ölçekli kum kullanılabilir. Kaba sıva için 1 ölçü çimento, 2 ölçü kireç tozu, 9 ölçü kum ve ince sıvada 1 ölçü çimento, 2 ölçü kireç tozu kullanabilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Sıvı Kireç - Sıva Katkısı
Sıvalarda kireç yerine kullanılan, akışkanlaştırıcı ve işlenilebilirlik kazandırıcı sıvı katkıdır. Sıvalarda kireç katılmış gibi kolay işlenilebilirlik kazandırır, pürüzsüz yüzeyler oluşturulmasına imkan tanır.
ilgili TS 1481 ve TS 1262'de verilen diğer uygulama maddeleri olduğu gibi geçerlidir. Kaba sıva ihtiyacı olan tuğla ve bimsblok duvarlarda 1 . Çimento, 1. Kireç, 6 Kum (hacimsel) karışımlı harç ile kaba sıva yapılabilir.
Beton oranı açısından, elde etmeye çalıştığınız ürünün dayanıklılığına bağlıdır, ancak genel bir kılavuz olarak standart bir beton karışımı, 1 ölçek çimentoya 2 ölçek kum ve 4 ölçek agrega olacaktır. Temeller için 1 ölçek çimento, 3 ölçek kum ve 6 ölçek agrega karışımı kullanılabilir.
Kirecin söndürme işlemi sırasında ısı ile birlikte büyük bir hacim genişlemesi olur. Eğer kireç tamamen söndürülmezse, bu olay yapıda tamamlanır ve kirecin kullanıldığı yerlerde çatlak vb. kusurlar oluşur. Bu nedenle, kireç taşları, şantiyelerde açılan kireç havuzlarında en az 15 gün su içinde bekletilmelidir.
1 m3 sıva harcı ile = 30 m2 yer sıvar. Not: Toplam kum'un 2/3'ü kaba kum, 1/3'ü ince kum olmalıdır. 1 m3 iç cephe sıvası harcında = 50 kg kireç kullanılır.
Yapının inşası sırasında karkas bitiminin ardından, mümkünse 1 yıl beklenmesi, karkasın tüm hava koşullarına maruz kalmasının sağlanması sonrasında duvar örülme işlemine geçilmesi zamanla sıvada oluşabilecek çatlakları en aza indirgeyebilecek önlemlerden biridir.
40 kg FİXA İnce Sıva yaklaşık 8,8 – 10,4 lt temiz su içine katılarak tercihen düşük devirli bir mikser ile topak kalmayacak şekilde karıştırılır. Hazırlanan harç 5 – 10 dakika olgunlaşması için dinlendirilir ve tekrar 1- 2 dakika karıştırılarak kullanılır. Kaptaki karışım 2 – 3 saat içinde tüketilmelidir.
− Öncelikle yapışmayı artırıcı kat olarak kullanılacak harcın hazırlanması için, toz harca (çimento/kum oranı: 1/3), KALEKİM LATEX/Su: 1/2 oranında hazırlanan sıvı karışımından boza kıvamına gelene kadar ilave edilmelidir. Hazırlanan karışım kalınlığı 2 mm olacak şekilde zemine fırça ile sürülmelidir.
Betonun mutlak hacmini %70 oranında agrega (kum, çakıl, mıcır), %10 oranında çimento, %20 oranında su oluşturur.
Kovaya yarısına kadar kireç koyduktan sonra yarısı kadar su ilave edip, daha sonra bu karışıma yarım su bardağı zeytinyağı, bir avuç tuz ilave ederek iyice karıştırın. Daha sonra kireç boyama işlemine geçebilirsiniz. Ancak bu işlemi yapmadan önce boya yapılacak olan duvarı nemli bir bezle silmek çok faydalı olacaktır.
Dış sıvalar genelde tamamen çimentolu olur. İç sıvalar çimentolu olabildiği gibi kireç-çimento karışımı harçla, temdit edilmiş (içine az kireç katılmış çimentolu) harçla ya da bugün pek kullanılmayan sadece kireç harcı ile yapılabilir.
Çimento, kum ve su karışımıyla yapılıyor. Bu harç, kireç-çimento harcına göre daha güvenli oluyor. Uygulandıktan sonra hacmini arttıran bu özelliği nedeniyle boşlukları tam doldurmakla kullanılıyor.
Sönmemiş kireç su ile reaksiyona girdiğinde ortama ısı vererek toz halindeki sönmüş kirece ( Ca(OH)2 ) dönüşür buna sönmüş kireç denir.
Tarlada tarımsal canlılığı (Ph) dengelemek için kullanılır. Tavukçuluk sektöründe kullanımı çok yaygındır. Hayvan barınaklarında hayvanların ayak altlarında bulunan mikroplar için kullanılır. Karantina bölgelerinde kullanılır.
Betonun dayanıklılığını artırmak için düşük alkali çimento, kaliteli agrega kullanılmalı, su-çimento oranı azaltılmalı, hava sürükleyici katkı kullanılmalıdır. Ayrıca paspayı elemanları korozyona karşı önlem amaçlı yapılmış işlemler arasında sayılır.
Kristalize etki oluşturan beton katkı malzemeleri, beton içerisindeki kılcal çatlaklarda su ve nem ile reaksiyona girerek kristal bir ağ oluşturur. Bu ağ, betonu su geçirmez yapar. Bu malzeme su ile her temas ettiğinde kristalize etki göstererek performansını artırmaktadır.
Beton kalitesi, karot alımı ve laboratuarda tek eksenli basınç dayanımı ile belirlenebilir. Bu durumda karot alınan kolon ya da kiriş tahribata uğrar. Tahribatsız deney yöntemi olan Jeofizik yöntemlerden Ultrasonik P ve S ölçerler ile beton kalitesi ortaya konulabilir.
4041 KALEKİM İNCE SIVA
İç ve dış mekanlarda yapılardaki boyama, seramik kaplama, yalıtım öncesinde düzgün yüzey sağlamada, Çimento esaslı kaba sıva, beton ve brüt beton yüzeylerde, Tuğla, bims, duvar ve tavanlarda kullanılır.
Kaba Sıva = 1m3 Kaba Kum + 200 Kg Çimento + 0,170 m3 (7 Torba) Kireç ile ortalama 2 CM. KABA SIVA Harç ilk aşamada 150 lt. su kattıktan 2 saat sonra 4 torba çimento ve 100 lt daha su katılarak hazırlanır. İnce Sıva = 1m3 İ NCE KUM + 250 Kg ÇİMENTO + 0,1 m3 (4 Torba) Kireç ile ortalama 0.8 CM.
Donmuş, erimekte olan veya 24 saat içerisinde don tehlikesi olan yüzeylerde uygulama yapılmamalıdır. Direkt güneş veya kuvvetli rüzgar altında uygulanmamalıdır. Fixtek sıva üzerine son kat macun uygulanarak duvar boyaya hazır hale gelir. Bu nedenle maliyeti çok daha yüksek olan alçı sıva yerine kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri