Ahlaki gelişim evreleri gelenek öncesi dönem, geleneksel dönem, gelenek sonrası dönem şeklindedir.
Kohlberg, aldığı cevapları sınıflayarak, insanların altı yargı aşaması geçirdiklerini belirtmektedir. Bu altı aşama ise, “Gelenek öncesi düzey”, “Geleneksel düzey”, “Gelenek sonrası düzey” olmak üzere üç ana evrede meydana gelmektedir.
Ahlak gelişimi, bireyin toplumun değer yargılarını benimseyerek içinde bulunduğu çevreye uyumunu ve kendi ilke ve değer yargılarını oluşturmasını amaçlayan bir süreç olarak tanımlanır. Ahlak gelişimi, topluma nasıl davranılması gerektiğinin farkında olmaktır.
Evrensel ahlâk evresinde “doğru ve yanlış”, sosyal düzenin yasa ve kurallarıyla değil, kişinin kendi vicdanıyla ve kendi geliştirdiği ahlâk ilkeleriyle tanımlanır. Bu ilkeler, somut ahlâk kuralları olmayıp, genel soyut ilkelerdir.
Özerk Ahlak Evresi: 12 yaş ve üstünde görülen ahlaki gelişim evresidir. anlaşılarak değiştirilebileceğini, kuralların çiğnenmesi durumunda sonuçlara göre değil niyete ve koşullara göre karar verilmesi gerektiğini düşünmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Piaget, çocukta ahlaki gelişimi iki dönemde özetlemektedir. 6-12 yaş arasını kapsayan dışsal kurallara bağlılık döneminde kayıtsız şartsız, sorgulamadan otoriteye uyma söz konusudur. Uyulmadığı takdirde doğal sonuç cezalandırılmalıdır, kurallar kesin ve değişmezdir. 12 yaşından sonra ahlaki özerklik dönemine geçilir.
Bilişsel yaklaşımın savunucularından Piaget ve Kohlberg ahlaki gelişimi evreler halinde açıklamıştır.
Kohlberg, daha sonra aldığı cevapları sınıflayarak, bireylerin 6 yargı aşaması geçirdiklerini belirtmektedir. Bu 6 aşama ise 3 dönem içinde yer almaktadır.
Piaget'in Dört Bilişsel Gelişim Dönemi
Piaget'in gelişim dönemleri; duyusal-motor dönem, işlem öncesi dönem, somut işlemler dönemi ve soyut işlemler dönemi olarak sıralanır.
Gelenek öncesi düzey, Piaget'in işlem öncesi bilişsel gelişim dönemine denk düşer. Bu dönemde çocuğun ahlâkî yargılarında ben merkezcilik egemendir. Gelenek öncesi düzeyin birinci evresi, ceza-boyun eğme evresidir. Gelenek öncesi düzeyin ikinci evresi, bireyselcilik ya da çıkarcılık evresidir.
Ahlak gelişimini daha iyi anlaşılabilmesi için ahlak gelişim ile ilgili kavramların ele alınması önemlidir. Bu kavramlar arasında ahlak, törel davranış, bencillik, öykünmecilik, vicdan, mizaç, kişilik, karakter ve özgeciliktir.
Ahlaki gelişim evreleri gelenek öncesi dönem, geleneksel dönem, gelenek sonrası dönem şeklindedir. Gelenek öncesi dönem kendi içinde ceza ile itaat eğilimi ve saf çıkarcı eğilim olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Geleneksel dönem kişiler arası uyum ve kanun ile düzen eğilimi şeklinde olmaktadır.
Küçük değişiklikler, kuralları çiğneme olarak algılanır. Piaget, bu dönemi “bağımlılık evresi” diye adlandırmaktadır. Piaget'ye göre çocuklar, 2-7 yaş arası çocuklar, kendinden büyük çocukları gözler; ne anlama geldiğinin farkına varmadan kurallara uygun davranışları da taklit eder.
Kohlberg'in kuramına göre kişilerin ahlaki gelişimleri her biri iki basamak içeren toplam üç dönemden oluşmaktadır. Birinci dönem (gelenek öncesi) birinci basamakta otoriteye uyum ve cezadan kaçınma akıl yürütmede belirleyici iken; ikinci basamakta karşılıklı değişim ve bireysel çıkarlar öndedir.
Piaget, 0-6 yaş döneminde çocuklarda kural kavramı olmadığından “Bu dönemde ahlak söz konusu değildir“ demektedir. Bu nedenle ahlak gelişimi, bilişsel gelişim aşamalarından olan işlem öncesinden, somut işlemler dönemine geçtiği 6 yaşına kadar başlamaz.
Buna göre dünya genelinde en yaygın ortak ahlaki kurallar; aileye destek çıkmak, dahil olunan gruba yardım etmek, iyiliklere karşılık vermek, cesur olmak, üstlere saygı göstermek, kaynakları adil dağıtmak ve başkalarının mahremiyetine saygı göstermek.
Freud, insan gelişiminin tümünü belirleyen deneyimleri altı aşama ile sınırlı tutmuştur: Oral dönem (0-2 yaş), anal dönem (2-4 yaş), fallik dönem (4-6 yaş), gizlilik (latans) dönemi (6-12 yaş) ve genital (ergenlik) dönem (12-22 yaş).
Erik Erikson'un teorisine göre kişi, her evrede kişiliğinin gelişimi için olumlu veya olumsuz sonuçları doğurabilecek bir dizi psikososyal çatışma yaşamaktadır. Kişi, bu evrelerde meydana gelen çatışmaları başarıyla tamamlarsa, yaşamının geri kalanında kendisine fayda sağlayacak erdemleri kazanacaktır.
Piaget gelişimde biyolojik etkenlere önem verirken; Vygotsky toplumsal etkenlere önem vermektedir. Ona göre dil sayı, sanat gibi araçlar, kültürün düşünceyi kavrama, düzenleme ve geçişini sağlama yoludur. kapasitelerin bütünleşerek içsel konuşmaya başladığına dikkat çeker.
Fakat Piaget'in ahlakı yaşa bağlayan görüşüne katılmamaktadır. Kohlber'e göre yedi yaşındaki bir çocuk da yetmiş yaşındaki bir adam da aynı derecede çıkarcı ve sadece olayların sonucunu görebilen düzeyde olabilir. Kohlberg'e göre insanların nasıl bir ahlaka sahip olduğunu belirleyen şey niyetleridir.
Piaget Teorisi; bilme, anlama, yorumlama ve öğrenme eylemlerini gerçekleştirmeyi sağlayan zihinsel etkinliklerin genel adıdır. Biliş (cognition) insanın, kendini ve çevresini anlama/yorumlama ve öğrenme eylemlerini gerçekleştirmesini sağlayan zihinsel etkinlikleri gösteren bir kavramdır.
Çocukların sadece olayların sonucuna göre değerlendirmelerine “ahlaki gerçekçilik” denir. Kurallara uymamanın doğal sonucunun hemen cezalandırılmak olduğuna inanılan bu dönemde, çocuğa göre adalet, haksızlık edilen kişiye hakkını vermek değil, haksızlık edenin hemen cezalandırılmasıyla sağlanır.
Literatür incelemesi sonucuna göre, kalıtım ve çevre, aile, okul eğitimi, akran ve arkadaş çevresi, din, kitle iletişim araçları, ekonomi ve kültürün bireylerin ahlaki gelişimlerini belirleyen önemli psiko-sosyal dinamik- ler olduğu ortaya çıkmıştır.
Kohlberg (1969), ahlak gelişiminin altı evresini kendi Harvard Üniversitesi öğrencileri örneklemi arasında bulmuştur. Bu evreler her biri iki evreden ibaret olmak üzere üç ana düzeye ayrılmaktadır. Kohlberg'in “gelenek öncesi” olarak adlandırdığı ilk düzey, özellikle birinin refahına bağlı işlem düşüncesini ifade eder.
Dışa Bağımlı Dönem (6-10 yaş)
Çocuklar bu dönemde ahlaki yargıları açısından başkalarına bağımlıdırlar. Otorite figürü olan bir yetişkin tarafından konulan kuralları sorgulamadan kabul eder ve hiçbir şekilde değişmeyeceğini düşünürler. Kuralın anlamını kavramazlar. İyi, kötü, yanlış otoriteye göre belirlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri