Ahlaki ikilem nedir? Ahlaki bir ikilem, bir kişinin doğru ile yanlış arasında kaldığı ve kişinin ilke ve değerlerinin özüne baktığı bir durumdur. Kişinin yaptığı seçim, kendisini yük altında, suçlu, rahatlamış hissetmesine veya değerlerini sorgulamasına neden olabilir.
Kişinin ahlak ya da etik çatışmasıyla karşı karşıya kaldığı “ahlaki ikilem” ya da “etik ikilemdir”. Böyle bir ikilemde, bir durumu seçmek diğerini ihlal edecek; ya da, bir şeyi yapmak olumlu sonuçlar verecek ama ahlaki açıdan yanlış olacaktır.
İnsanı istenmeyen seçeneklerden birini, çoğunlukla iki seçenekten birini izlemeye zorlayan tartışma, sorun veya usa vurma durumu” olarak tanımlamaktadır. “Aşağı tükürsem sakal, yukarı tükürsem bıyık.” atasözü bu tanımı örneklemektedir.
2. İkinci ikilem türü, seçeneklerin birden fazlasının ya da tamamının kendi başına iyi olduğu ve birisinin seçilmesi durumunda diğerinden vazgeçilmesinin gerektiği bir durumdur.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman ikilem kelimesi, bireyi istenmeyen ve genelde iki seçenekten birini takip etmeye zorlayan durum şeklinde ifade edilebilir.
İlgili 43 soru bulundu
İkileme, cümledeki anlamı pekiştirmek, güçlendirmek ve daha çekici hale getirmek için aynı veya farklı kelimelerin yan yana getirilmesiyle oluşturulmuş sözcük grubu.
İkileme cümledeki anlamı pekiştirmek, güçlendirmek ve daha çekici hale getirmek için aynı kelimelerin, eş anlamlı veya karşıt anlamlı kelimelerin yan yana kullanılması ile oluşturulmuş sözcük gruplarına denir.
1. Kamu görevlilerinin karşılaştıkları birinci ikilem türü, önlerindeki seçeneklerin hiç birisinin tam manasıyla tatmin edici olmadığı, ancak onların içinden diğerlerine göre daha iyi olan seçeneğin belirlenmesi durumudur.
Etik ikilem ise psikolojik danışma sırasında ortaya çıkan ve var olan iki değer yargısı arasındaki çatışma ve karmaşadan kaynaklanan durumlardır (Hayman ve Corvet, 1986; Lindsay ve Clarkson, 1999).
Bireyin toplumsal koşullar ve zorlamalar karşısında iki farklı seçenekten birini tercih etmek zorunda kalmasına etik ya da ahlaki ikilem denir. Bu ikilemde, her iki seçenek de aynı oranda doğru ya da yanlış olabilir.
Öğretmenlik mesleğinde etik ilkeler genel hatlarıyla belirlenmiş olsa da öğretmenler eğitim ortamlarında bazı etik ikilem durumları yaşayabilmektedir. Etik ikilem; bir problemin var olan alternatiflerden hangisiyle çözüleceği ile ilgi- li seçim yapma konusunda kararsızlık yaşanması durumudur (Şallı ve Levent, 2019).
Karşıt anlamlı sözcüklerle kurulan ikilemeler
İrili ufaklı, büyüklü küçüklü, önünde arkasında, er geç, dost düşman, iyi kötü, acı tatlı, ileri geri.. vb.
Olumlu şeyler arasında seçim yapamama durumuna 'kararsızlık', olumsuz şeyler arasında seçim yaparken zorlanmaya ise 'ikilem' yani 'dilemma' adı verilmektedir. "Aşağı tükürsem sakal, yukarı tükürsem bıyık" atasözü, dilemmayı anlatan en doğru atasözlerinden biridir.
Eğri büğrü, çoluk çocuk, er geç, senli benli, ezildi büzüldü, delidolu, Vah vah, oh oh, fısıl fısıl, şırıl şırıl, zıp zıp, yavaş yavaş, sabah sabah, Baka baka, gide gele, olmaz olmaz, bitmez tükenmez, demet demet, öbek öbek…
Ahlaki Davranış:
Ahlak veya ahlaki davranış, bir kültür veya dinin kurallarını izleyen bir dizi olumlu karakter özelliğidir. Yüksek standartlarda düzgün davranış sergileyen bir insan ahlaki olarak kabul edilebilir. Kaba, uygunsuz veya dürüst olmayan biri ahlaksız olarak kabul edilebilir.
Ahlak felsefesinin temel kavramları iyi, kötü, vicdan, ahlak yasası, kural, etik, irade ve ahlaki eylemdir.
Etik ikilem bir eylem sırasında karar verilmesi gereken bir durumda iki değer arasındaki karmaşadan kaynaklanır. Hemşire hasta için en iyi olan duruma karar verirken, kendi değerleri ve yargıları arasında karmaşa yaşadığında etik ikilemle karşılaşır.
Anasayfa » Felsefe Grubu » Mantık » Klasik Mantık » İkilem (Dilem, Dilemma) Nedir? Koşullu ve seçmeli önermelerin birleşmesinden oluşmuş kıyaslara ikilem denir. Büyük önerme, “ve” eklemiyle birleştirilmiş iki koşullu önermeden oluşur. Bu nedenle büyük önermenin, dört bileşenli karmaşık bir yapısı vardır.
Etik bir ikilem, mesleki görevler (mes- leki uygulamalarda temel değerlere bağlılık) ve yükümlülüklerde ortaya çı- kan çatışma durumudur. Bu durumda, sosyal hizmet uzmanının, diğerlerinden daha önemli mesleki görev ve yüküm- lülükleriyle ilişkili olan değerlere karar vermesi beklenir.
Madde 2- Bu Kanunda yazılı görevleri yerine getirmek üzere Başbakanlık bünyesinde Kamu Görevlileri Etik Kurulu (Kurul) kurulmuştur.
Etik ikilemin bir diğer adı da ahlaki ikilemdir. Yani kişi bir nevi etik çatışmasının içine girer. Yani bir durum mantık olarak uygun olsa da belki ahlaki yönden uygun olmayacaktır.
Etik veya ahlak felsefesi doğru davranışlarda bulunmak, doğru bir insan olmak ve insani değerler hakkında düşünme pratiğidir. Etik sözcüğü Yunanca "kişilik, karakter" anlamına gelen "ethos" sözcüğünden türemiştir.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Türkçede bazı ikilemeler eş bazıları ise zıt anlamlı kelimelerin bir araya gelmesiyle oluşturulur. Saçma sapan gibi ikilemelerde ise kullanılan kelimelerden biri anlamlı, diğeri anlamsızdır. Bu ikilemede sapan sözcüğü gerçek anlamında kullanılmadığı için sadece saçma sözcüğü anlamlı kabul edilmektedir.
Anlamı pekiştirmek, güçlendirmek, anlatımı daha çekici hale getirmek için aynı sözcüğün, eş, yakın, karşıt anlamlı veya sesleri birbirini çağrıştıran sözcüklerin yan yana kullanılmasıyla oluşturulan sözcük grubuna “ikileme” denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri