Özellikle Ahlat mezar taşları görülmesi gereken tarihi noktalardan birisidir. Ayrıca şehirde Rahvan Kervansarayı, Emir Bayındır Cami, Ahlat Müzesi, Ahlat Sahil Kalesi, İslahiye Medresesi, Tarihi Hizan Camii Bitlis'in meşhur yerlerindendir.
Tarihi mezarlıklarıyla öne çıkan Bitlis'in Ahlat ilçesinde çok sayıda mezar kalıntısı bulunmaktadır. Selçuklu döneminden kalan mezar taşları taşları başta olmak üzere kümbet mezarlar da Ahlat'ta gezilecek yerler listesini oluşturmaktadır. Ahlat denildiği zaman akla gelen bir başka şey ise bastonlardır.
Asya'dan Anadolu'ya(Dolayısı ile Avrupa'ya)uzanan yolların üzerinde bulunması, Doğu Anadolu'ya göre ılıman iklimi, bereketli toprakları, bina yapımına elverişli yapı malzemesi olan Ahlat taşı ve su kaynakları ile tarihin her döneminde bölgedeki büyük güçlerin dikkatini çekmiştir.
İlgili 21 soru bulundu
Alışveriş / Ne Alınır
Yüzlerce yıldır kök boyaları ile yapılan kilimler, el yapımı yöresel ayakkabılar olan harik ve yine el yapımı hazırlanan çömleklerin en çok satılan hediyelik eşyalar olduğu şehirde dünyaca ünlü karakovan balı, ceviz reçeli, tulum peyniri ve otlu peynir de satın alabilirsiniz.
Ahlat'da 36 yerleşim . Çoğunluk Türklerden oluşmaktadır. Azınlık olarak Kürt ve Çerkesler mevcuttur. 20. yy başında Kafkas göçmeni (Şapsığ) yerleşimi.
Ahlat kümbetleri, Selçuklu, Ġlhanlı, Karakoyunlu ve Akkoyunlu Dönemleri'ne tarihlenmektedir (Beygu, 1932). Ahlat'ta 15 adet kümbet bulunmaktadır.
Ahlat, Sübhan ve Nemrut dağları arasında Van Gölü'ne nâzır eğilimli platolar üzerinde kurulmuş, Selçuklular çağında Ahlatşâhlar Beyliği'ne başkentlik yapmış, politik ve kültürel sahalarda önemli rol oynamış bir Oğuz/Türkmen şehridir.
Bitlis hediyelik eşyalar bakımından da ziyaretçilerine oldukça zengin seçenekler sunar. İlçelerde halen yapılmakta olan kök boyalı rengarenk kilimler, el emeği göz nuru halılar, toprak çanak-çömlekler, Ahlat İlçemizde yapılan her biri sanat eseri olan bastonlar satın alınabilir.
İtalya'nın Greve'in Chianti kentinde gerçekleştirilen Uluslararası Cittaslow İcra Kurulu Toplantısı'nda Muğla'nın Köyceğiz ve Bitlis'in Ahlat ilçelerinin üyeliği kabul edildi.
Yörede yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler; tahıl (buğday, arpa, çavdar), şeker pancarı, patates, kuru fasulye, yoncadır.
Nazik Gölü, Bitlis ili Ahlat ilçesinin kuzeybatısında yer alır.
Abdurrahman Gazi Türbesi (Ahlat): Sahabe-i Kiramdan olan bu zat, Hz. Ömer zamanında 641 yılında bölgeyi fethetmekle görevlendirilen El-Cezire Komutanı İyaz Bin Ganem komutasında olup Ahlat'ın fethi sırasında burada şehit düşmüştür.
Van gölü kıyısında yer alan ve tarihi M.Ö. 900'e uzanan Ahlat yerleşimi; Selçuklu dönemi taş işçiliği, inanışları ve yaşam biçimini en güzel şekilde yansıtan mezar taşları ile UNESCO Dünya Miras Listesi'ne önerilecek adaylar arasındadır.
Ahlat Mezar Taşları Kime Ait? Ahlat Eski Yerleşimi ve mezar taşları hem İslam dünyasının hem de Türk tarihinin ortak eserlerini içerir. Asıl olarak Selçuklu dönemine ait olan Ahlat bölgesi ve Ahlat mezar taşları Orta Asya'ya ve Türk tarihine dair çok sayıda ipucu verir.
Halat, Hılat veya Ahlat kelimelerinin köküne baktığımızda Arapça “H L T” kökünden türetilmiştir. Gerek Ahlat ve gerekse Hılat veya Halat kelimeleri Araplar tarafından karışık manasında kullanılmıştır.
Van Gölü'nün kıyı kenar çizgisinde bulunan en güzel kumsalı Ahlat'ta bulunuyor” diye konuştu.
XIII. yy'da başkent ve bölgedeki en büyük vilayetlerinden biri olan Ahlat, Osmanlılar Döneminde uç şehir olarak önemini sürdürmüştür.1877 / 78'de Bitlis'in vilayet yapılmasıyla Bitlis'e bağlanan Ahlat, 1929 yılında Van'a, 1936 yılında tekrar Bitlis'e bağlanmıştır.
Avşor, genellikle kemiksiz et, büryan yağı, biber, taze fasulye, patlıcan, salça ve tuz ile yapılan bir çorba. Bitlis ve Van civârında bilinmektedir. Avşor çorbası büryanın tandırda pişirilmesiyle elde edilen yağ, et ve çeşitli sebzelerle hazırlanır.
Bitlis İsminin Kaynağı
Asur dilinde Bit kelimesi yurt, Bet kelimesi kale manasında kullanılmış, Bit-Liz demek Liz'in Yurdu, Bet-Lis demek ise Liz'in Kalesi manasına gelmektir. Emrindeki hekimler İskender'e; suyun kaynağına gitmesini istemişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri