1910-1912 arasında kendini gösteren Fecr-i Âti grubunun en önemli ismi olan Ahmet Haşim'in izlenimci ve yer yer sembolik bir karakter gösteren parıltılı şiiri, Cumhuriyet devri şairlerinde büyük bir hayranlık uyandırmış ve 1926'da Piyale adlı şiir kitabının yayımı geniş yankılara yol açmıştır.
Öz (saf) şiir, Cumhuriyet dönemi Türk şiirinde özellikle 1930'lardan sonra şiirde ses güzelliğine önem veren, anlamı ve anlatmayı arka plana atmayı tercih eden şairleri anlatmak için kullanılır, retorik önemsenmez. Sembolizmin ciddi etkileri görülür. Öncüleri Ahmet Haşim ve Yahya Kemal Beyatlı olmuştur.
Türk edebiyatında Piyale kimin eseri sorusu oldukça merak edilmiştir. Ahmet Haşim tarafından kaleme alınan bu eser 1905 ve 1908 yıllarında yazılmıştır. Kitap içerisinde yer alan şiirler, şairin güçlü hayal dünyasına sahip olduğunu göstermektedir. Ahmet Haşim 1909 yılında fecriati adlı edebiyat topluluğuna katılmıştır.
Ahmet Haşim (1887, Bağdat- 1933, Kadıköy İstanbul) şiir, deneme, gezi yazısı, türlerinde eserleri bulunan, sembolizmin öncülerinden; bilinen toplam eser sayısı otuz dört olan şair ve yazardır.
İlk şiiri Hayal-i Aşkım'da sanat yönelimi olması dikkatleri çeker. Ahmet Haşim'in şiirleri 2. Meşrutiyetin edebi karmaşasında kendini göstermiştir.1921 yılında basılan ilk şiir kitabı Göl Saatleri Ahmet Haşim'in en önemli eseridir. Fecr-i Ati edebiyat topluluğunun en güçlü şairidir.
İlgili 18 soru bulundu
Ahmet Haşim'in şiirleri 2. Meşrutiyetin edebi karmaşasında kendini göstermiştir.1921 yılında basılan ilk şiir kitabı Göl Saatleri Ahmet Haşim'in en önemli eseridir.
Sanata ve edebiyata olan ilgisi Galatasaray Lisesi'nde başlayan şair, 1909'da başlayan Fecr-i Ati hareketine katıldı. Edebiyat ve sanat dergilerinde yazan genç edebiyatçıların birleşmesiyle oluşan topluluk, "Edebiyatı ideolojinin değil, estetiğin emrine vermek" prensibinden hareketle çalışmalarda bulundu.
Öz şiir adıyla da bilinen saf şiir, 20. Yüzyılın ikinci yarısında Ahmet Haşim'in öncülüğünü üstlendiği bir edebiyat akımıdır. İkinci Yeninin öncülü kabul edilen saf şiirde, anlam ve retorik değil, kafiye ve ahenk ön planda tutulmuştur.
Ahmet Haşim, şiirlerinde musikiye de yer verirken empresyonizmle sembolizmin etkisiyle eserlerini ele aldı. "Sanat için sanat" anlayışını benimseyen başarılı edebiyatçı, şiirlerinde imge ve iç ahenk bakımından zengin bir üslup kullanırken Türk edebiyatında "akşam şairi" olarak tanındı.
Şiirde önemli olan anlam değil, söyleyiş özellikleridir. Eserlerini Milli Edebiyat Dönemi'nde veren Haşim, Yahya Kemal Beyatlı ile “öz şiir”in de en önemli temsilcilerinden biri oldu.
Cenap Şahabeddin, (Osmanlıca: جناب شهاب الدين)(21 Mart 1870, Manastır - 12 Şubat 1934, İstanbul) Türk şâir ve yazar. Servet-i Fünûn edebiyatının önde gelen temsilcilerindendir.
Başlıca temsilcileri: Nâzım Hikmet, Rıfat Ilgaz, İsmet Özel Aziz Nesin, Ceyhun Atuf Kansu, Ahmed Arif, Attila İlhan, Hasan Hüseyin, Ercüment Behzat Lav, Arif Damar, Şevket Süreyya Aydemir, Vedat Nedim Tör, Enver Gökçe, Şükran Kurdakul ve Mehmet Başaran'dır.
Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının en önemli şairlerinden biri olan Yahya Kemal, 2 Aralık 1884'te günümüzde Makedonya sınırları içinde kalan Üsküp'te doğmuştur. Asıl ismi Ahmet Agah'tır.
Divan Edebiyatı ile Modernleşme dönemiyle beraber Batı Edebiyatının sentezini en doğru nihavent ile üstelenen yegâne şairdir. Tevfik Fikret, Mehmet Âkif Ersoy, Ahmet Haşim ve Yahya Kemal Beyatlı Türk Edebiyat Tarihinin Dört Aruzcuları olarak kabul edilmektedir.
Ahmet Haşim, Tük edebiyatının önemli isimlerinden biridir. Önceleri Tanzimat sanatçıları olan Abdülhak Hamit ve Muallim Naci'nin şiirlerinin etkisinde kalan şair daha sonra Servet-i Fünun sanat anlayışına uygun şiirler yazar.
Sanatçıya göre gerçek şiir, nesre çevrilmesi mümkün olmayan bir şiirdir. Aruz ölçüsüyle yazan şair, Arapça ve Farsça sözcüklere de bolca yer verir. Haşim, anlamca kapalı olan şiirleri sever.
Yahya Kemâl'in şiirdeki amacı ve estetiği son mısrada kendini gösterir. O, şiirimize yeni bir bakış açısı ve yeni bir anlayış getirmeyi amaç edinmiştir. Bu anlayış, bize gerçek şiirin ne olduğunu öğrenme yolunu açmıştır. Yahya Kemâl'e göre, “şiir kalpten geçen bir hâdisenin lisan hâlinde tecelli edişidir.
Türk toplumunun yenilenme ve Batılılaşma süreci, Tanzimat'ın ilanıyla başlamıştır. Şinasi bu dönemin ilk ve en önemli yazarlarından biridir.
Tanzimat döneminde yaşamış, Türk milliyetçiliğinin öncülerinden, Genç Osmanlı Hareketi mensubu, gazeteci, devlet adamı, ünlü yazar ve şair Namık Kemal kimdir?
Tanzimat Edebiyatı'nın ilk temsilcisi olan İbrahim Şinasi (1826-1871) edebiyatımızdaki yenilikçi hareketlerin öncüsü olmuş, fikirleriyle hem kendi devrini hem de sonraki nesilleri etkilemiş bir düşünce adamı ve aydındır.
SAF ŞİİR (Halis, Öz Şiir) ANLAYIŞI (1923-1960)
- Türk edebiyatında “Saf Şiir” (Öz Şiir) eğilimi Ahmet Haşim'in “Şiir Hakkında Bazı Mülahazalar” adlı makalesiyle başlar. - Sanatın bir form sorunu olduğuna inanan bu şairler için önemli olan iyi ve güzel şiir yazmaktır.
Saf şiir öz şiir adı ile bilinmekte ve 20. yüzyılın ikinci yarısında Ahmet Haşim öncülüğünde üstlenilen bir edebiyat akımıdır. Öz saf şiir ikinci yeninin öncülü olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri