Çalışan annelere sevindirici haber; Türkiye'de çalışan annelerin çocuklarına bakan büyükanneler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödenen torun bakım maaşı kapsamında aylık ödeme alabilirler.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, torununa bakan kişiler için 2550 TL yardım parası ödüyor. Bu yardım tek bir şartla veriliyor. Hemen başvuru yaparak Siz de yardım alabilirsiniz. Çocuğu olanlara 2550 TL devlet yardımı için şartlar ve detaylar haberimizde…
Torun bakım maaşı başvurusu nasıl yapılır? Sorusu merak konusu oldu. SSK tarafından gerçekleştirilen torun bakım maaşı için belirtilen şartlara uyulması gerekiyor. Torun bakım paraları ise en fazla 12 ay boyunca aylık 425 TL olarak ödemesi gerçekleşiyor.
Asgari ücretin yüzde 30'una tekabül eden torun bakım maaşı 2024 yılında 5 bin 100 TL olarak ödeniyor.
Tabii torun bakımı için gerekli olan zaman ve emek, birçok büyükanne için zorlayıcı olabilir. Ancak çalışan annelerin çocuklarına bakan büyükanneler artık torun bakım maaşı alabilecek.
İlgili 34 soru bulundu
Sosyal Güvenlik Kurumu, torununa bakan büyükanneler için büyükanne maaşı adı altında ödeme yapar.
Torun Bakım Maaşı Kimlere Verilir? Torun bakım maaşı alabilmek için belirli şartları karşılayan torun sahibi bireyler hak sahipleridir. Maaş almak isteyen kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları, açık ikametgâh adresine sahip olmaları ve çocuğun 3 yaşını geçmemiş olması gerekmektedir.
2023 yılı memur ve emekli zam oranlarının belli olmasıyla birlikte, memur maaş katsayısına göre belirlenen evde bakım maaşlarında da artış yaşanacak. Buna göre; 2022 yılında 3 bin 336 TL olarak ödenen evde bakım aylığı 2023 yılında yeni zamlı tutarıyla birlikte 4 bin 336 TL olarak ödenecek.
Evde Bakım Maaşını Kimler Alabilir? Evde bakım maaşı için, ağır engelli raporu olan, hastalığı nedeniyle tuvalet, beslenme, giyinme, temizlik, merdiven inip çıkma gibi ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan tüm vatandaşlar başvurabilir.
Nasıl Başvuru Yapılır
Bu parayı alabilmek için https://buyukanne.csgb.gov.tr/ web sayfasını takip etmek gerekiyor. Burada yer alan form ve gerekli bilgiler doldurulduktan sonra maaşı almaya hak kazanılırsa gerekli belgelerin teslim edilmesi gerekiyor.
Emekli olan engellinin bakım parası alması mümkündür. Ancak, engellinin engel oranının %50 üstünde olması ve emekli maaşının muhtaçlık sınırı altında olması gerekir. En düşük emekli maaşı da muhtaçlık sınırı üstünde olduğu için, kendisi emekli olan kişilerin engelli bakım parası mümkün değildir.
1 Ocak 2024 ile 31 Aralık 2024 tarihleri arasında evde bakım maaşı alabilmek için evde yaşayan kişilerin başına düşen gelirin rakamı 11,335 TL sınırını geçmemesi gerekir. Bu miktarı aşan gelir düzeylerindeki ailelere evde bakım maaşı ödenmez.
İl Müdürlüğü veya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine şahsen, dilekçeyle ve e -devlet üzerinden elektronik ortamda başvuru yapılabilir.
Projeye göre, sigortalı olarak çalışan annelere 24 ay boyunca, aylık 1.200 – 1.500 TL arası da ödenerek bebek bakıcısı veya çocuk bakıcısı desteği verilmektedir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, evlerinde bakılan tam bağımlı vatandaşlar ve ailelerine ekonomik destek sağlamak amacıyla yapılan evde bakım yardımının Ocak ayı memur maaşıyla birlikte arttığına vurgu yaptı. 2024 yılından itibaren evde bakım maaşı 7.608 lira olarak hesaplara yatırılacak.
Evde bakım parası almak için hane halkının tüm net geliri toplanıyor ve hane halkı sayısına bölünüyor. Buna engelli kişi de dahil. Evde bakım maaşı almak için engelli kişinin ikametgahının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar İl veya varsa 'İlçe Müdürlüklerine' başvuru yapılıyor.
Torunlarının bakımını üstelenen anneanne ve babaannelere aylık 425 lira yardım yapılmasını sağlayacak proje pilot iller olarak belirlenen İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Kayseri, Sakarya, Antalya, Konya, Tekirdağ ve Gaziantep'te yaşayan toplam 6 bin aileyi kapsayacak.
EVDE BAKIM AYLIĞI NE KADAR OLDU? Ödemeleri her ayın 11-15'i arasında yapılan evde bakım aylıkları memur maaş katsayısına göre artıyor. Asgari ücretle beraber engel oranı yüzde 40-69 arasında olanların maaşı 3912 lira, yüzde 70 ve üzeri olanların maaşı 5685 lira, 18 yaş altı engelli aylığı ise 3790 lira oldu.
Çalışan Anne Desteği için başvurular, 'www. sgk.gov.tr' adresinden yapılıyor. Bakıcı Eğitim Teşviki'nde ise, projenin uygulandığı illerde ikamet eden ve MEB onaylı çocuk bakımı kursunu tamamlayanlara destek sağlanıyor.
Evde bakım maaşı için müracaat nereye ve nasıl yapılır? Evde bakım maaşı başvurusu, illerde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne, ilçelerde Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır. Engelli bireyin yakını bu başvuruyu yapar.
Tam zamanlı olarak ve hizmet akdiyle bir işverenin yanında çalışan (4/a sigortalısı) ve 0-24 ay arası çocuğu olan sigortalı anne, bir eğitimli çocuk bakıcısını sigortalı olarak çalıştırıp bu bakıcıya çocuğunu baktırmaya başladığında mali destekten yararlanabilir.
Dilekçe.(Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne hitaben- Dilekçede engelliye evde bakım hizmeti vermek istediği ve bakım ücretinden faydalanmak istediği, evde beraber yaşanılan bakmakla yükümlü olunan bireylerin mal ve gelir durumları) belirtilecektir.
Yatılı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerinden bakım hizmeti alabilmek için başvuru Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine, Sosyal Hizmet Merkezlerine ya da doğrudan Yatılı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerine yapılabilir.
eleman.net verilerine göre, Yaşlı Bakıcı 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 24.200 TL maaş alıyor. Yaşlı Bakıcı, 2024 yılında en düşük 19.900 TL alırken, en yüksek 34.400 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Yaşlı Bakıcı, Temmuz 2023 yılında ortalama 17.100 TL maaş alıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri