Çilekleri dondurucuda saklamak, onları çok daha uzun süre bozulmadan tüketilebilecek şekilde korumanı sağlar. Çileği bu şekilde buzlukta saklayarak yaklaşık bir sene boyunca kullanabilirsin.
Buzlukta Çilek Saklama Tarifi Nasıl Yapılır? Çilekleri yıkayıp, saplarını temizleyin. Kağıt havlu üzerine alıp suyunun süzülmesini sağlayın. Kapaklı kutulara koyup buzlukta saklayabilirsiniz.
Son olarak tamamen kuruyan çilekleri pamuklu keselerde saklayabilirsiniz. Güneş almayan bir yerde, kilerde ya da buzdolabında saklayabilirsiniz. Daha uzun süreli bir saklama için meyveler buzluğa da atılabilir.
Saklama Koşulları ve Kullanımı
Verita Altın Çilek, buzdolabında saklanmalıdır.
Buzdolabı poşetlerine doldurularak mümkün olduğunca havasız bir şekilde kapatılır. Derin dondurucuya kaldırılır. Dondurulmuş çilekler daha sonra çilek şurubu, komposto veya reçel yapımında kullanılabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Çileklerin zarar görmemesi için önce geniş bir tepsi içerisinde birbirine değmeyecek şekilde dondurun, daha sonra poşetleyip derin dondurucunuzun en üst kısımlarına yerleştirin.
Çileklerin saplarını koparın ve iyice yıkayın. Yıkanmış çilekleri 5 dakika süzgeçte bekletin. Buzdolabı poşetine yerleştirip ağzını sıkıca bağlayın. Sonra buzluğa atın.
Çilekleri dondurucuda saklamak, onları çok daha uzun süre bozulmadan tüketilebilecek şekilde korumanı sağlar. Çileği bu şekilde buzlukta saklayarak yaklaşık bir sene boyunca kullanabilirsin.
Altın çilek kanı sulandırma özelliği taşır bu nedenle düşük tansiyon hastalarının altın çilek tüketmesi önerilmez. Ayrıca tansiyon düşüren ilaç kullananlar altın çilekten uzak durmalı. İlaçla beraber altın çilek tüketimi bayılmaya ve bilinç kaybına neden olabilir.
Kış döneminin uzun ve soğuk olduğu bölgelerde 1000 metre üzeri rakımda yetişmez. Oysa ılıman Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde 200-1800 metre arası rakımlarda gelişim gösterebilir. Kısa süreli +3 derecede donlara dayanabilen bitki, bu derecenin altında ölür.
Altın çileğin dış koruyucu kabuğu yenmez. Kabuğundan çıkarılarak tüketilen altın çilek, parlak sarı ile turuncu renktedir ve olgunlaştığında tatlılaşır. Karakteristik, hafif ekşi üzüm veya domates benzeri bir tada sahiptir.
Çilekleri ortalama 50 derece sıcaklıktaki bir suda 30 saniye tutun. Ardından çilekleri kağıt havlu serdiğiniz tepsiye alın. Sıcak su banyosu küf oluşumunu bastırır ve böylece meyvelerin daha uzun süre dayanmasını sağlar. Bu şekilde meyveler yaklaşık 1 hafta bozulmadan dayanacaktır.
Altın çilek taze olarak, kurutulmuş olarak tek başına veya meyve ve sebze salatalarında diğer ürünlerle beraber de tüketilebilir. Ayrıca çikolata ile kaplanıp tatlılarda da kullanılabilir. Reçellerde, özel soslarda, keklerde vs. kullanılabilir.
Hava almayan kaplarınıza (ben tupperware antartika serisini kullanıyorum, buzluk kokusu içine giremiyor) çileklerinizi yerleştirin ve kapaklarını sıkıca kapatıp buzluğa kaldırın.
Hasat edilen altın çilek, 15'er adet şeklinde 100 gramlık ambalajlara yerleştiriliyor ve paketi 40 TL'den satışa sunuluyor. Kilogram fiyatı ise 400 TL'yi buluyor. Şubat ayı sonunda başlanan altın çileğin hasat süreci haziran ayı sonuna kadar devam ediyor. 1 dönümde ise ortalama 4 ton altın çilek elde edilebiliyor.
Tohum ve fide halinde nemli ortamlarda daha verimli bir şekilde yetişebilen altın çilek, gelişme çağına geçtikten, özellikle de meyve verdikten sonra aşırı nemden uzak tutmanız gereken bitkilerden biri haline gelir.
GÜVEY FENERİ (ALTIN ÇİLEK)
' dır. Çiçekleri sarı renkli olan bitkinin meyveleri oldukça gösterişli taç yapraklar (kaliks) içinde yer alır. Meyveleri çepeçevre saran kaliks sararıp tül görüntüsünü alarak fener izlenimini vermektedir. Güvey feneri ismi buradan gelmektedir.
Altın çileğe de düşük kalorisi, içerdiği besin öğeleri (vitaminler/mineraller) ve antioksidanlar nedeniyle 4-5 adedi geçmeyecek şekilde meyve porsiyonlarınız dahilinde yer verebilirsiniz.
Afrika'da, altın çilek yaprakları geleneksel olarak yaraları tedavi etmek için alçı olarak kullanılır ve bitkinin farklı kısımları ishali tedavi etmek için kullanılır. Ayrıca Türkiye'nin Ege ve Akdeniz bölgelerinde, özellikle de Isparta'da yetişir.
Çilekler yıkanır, tencereye alınır, suyu ve şekeri eklenir, pişirilir. Pişen Çilekler Rondodan geçirilir ve Sıcakken 2 ayrı kaba paylaştırılır. Soğuyunca derin dondurucuya kaldırılır. Kullanılacağı zaman dondurucudan çıkarılır, çözülünce suda açılan nişasta eklenerek ve sürekli karıştırılarak pişirilir.
Geçelim tarife akşamdan buzluktan çıkardığımız çileğin üzerine buzluyken şekeri döküp, sabaha kadar bekletiyoruz. İyice sulanıyor. Sabah ocağa alıp 20 dakika yüksek ateşte kaynatıyoruz, dikkat edin taşabilir. İnmeye yakın limon tuzunu atıp, altını kapattın.
Çünkü çok çabuk bozulan meyvelerin arasında yer almaktadır. Muz tek başına lezzetli şekilde tüketilebilen bir meyve olması ile beraber, farklı salatalarda veya yiyeceklerde de kullanılmaktadır. Evdeki muzu korumak ve ömrünü uzatmak için derin dondurucu da saklayabilirsiniz.
Kış aylarında üretilen çileğin normal mevsimde üretilen çilekle aynı kalitede olduğunu anlatan Tarhan, ağustos ayında dikime başlanan çilek fidelerini kasım ayında hasat ettiklerini belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri