Keten yağı ahşap koruyucusu olarak iç ve dış mekanlarda kullanılır. Bunun yanında ahşap keten yağı yağlı boya çalışmaları için de sıkça tercih edilir. Masif ahşap yağı yüzey hasarlarında tamir edici bir etkiye sahiptir. Bunlar arasından bitkisel ahşap yağı doğal içeriğe sahip bir yağ çeşididir.
Peki, mutfak ürünlerinde ahşap yağlama nasıl yapılır? Temiz ve kuru ahşap yüzeyine, zeytinyağı ya da hangi yağı kullanacaksanız ince bir tabaka halinde uygulayabilirsiniz.
Vernik, ahşaba sert bir kaplama verirken, ahşap yağları ahşabın derinliklerine nüfuz eder. Yağ uygulama süreci bazen bir vernik veya koruyucu işlemle kaplamaktan daha zahmetli ve zaman alıcı olabilir. Ekstra koruma için genellikle bazı ahşap yağlarının üzerine vernik uygulanabilir.
Ahşap Yağı Nedir? Ahşap yağı, çoğunlukla bitkisel yağlardan üretilen bir koruyucu ve besleyici yağdır. Doğal olarak ahşaba nüfuz eder ve ahşabın içine işler. Ahşap yağı, ahşabın gözeneklerini doldurarak su geçirmezlik sağlar ve ahşabın oksijenden etkilenmesini önler.
Ahşap kesme tahtasının yağlanması, ahşap üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturur. Ahşap kesme tahtasını yağlamak için kokulu ve tatsız bir yağ kullanmak en iyi tercih olacaktır. Badem veya üzüm çekirdeği yağı iyi seçimlerden biri olacaktır.
İlgili 44 soru bulundu
Basınç uygulanmayan yöntemler: Ahşabın yüzeyine fırça ile koruyucu bir boya, vernik gibi malzemeler sürülür. Bu sürme yöntemidir. ikinci basınç uygulanmayan yöntem ise batırmadır. Batırma yönteminde ise ahşaplar bir çözeltiye batırıp çıkarılarak dış etkenlerden gelebilecek zararlara karşı korunmuş olur.
Kişisel bakım dışında ufak tefek yaralanmalarda kullanıldığında iyi sonuçlar alındığını belirten kullanıcılar da bulunur. Vazelin ahşap eşyaları koruma, deri ürünleri parlatma ve boya lekelerini çıkartma sırasında da kullanılabilir.
Tik yağı (Teak Oil), doğal yağlarla formüle edilmiş, özel koruyucu katkı maddeleri ile hazırlanmış ahşabı besleyen ve koruyan yağdır.
Ahşabın su yalıtımı için kullanılan üç yaygın yağ keten tohumu, ceviz ve tung'dur. Tung yağı tipik olarak çoğu ticari üründe bir karışım olarak bulunur. Ham tung yağı genellikle diğer yağlardan daha pahalıdır, bu nedenle genellikle daha küçük ahşap projelerinde kullanılır.
Ahşap bezir yağı ahşabın rengini koyulaşmasını sağlayarak ağaç damarlarının daha belirgin hale gelmesini sağlar. Bezir yağı ahşap yüzeylerde boyama öncesi ilk astar olarak kullanılabilir. Tek başına ahşabın derinliklerine kadar nüfuz ederek uzun süre doğal dokusunu korumayı sağlar.
Yağlı Boya:
Yapılan ilk işlem; ahşabın daha iyi korunması ve yağlı boyanın daha rahat uygulanabilmesi için yüzeyin “astar boya” adı verilen malzemeyle boyanmasıdır. Uygulamada kullanılan yağlı boyanın cinsine göre, çabuk kuruyan (selülozik) veya daha geç kuruyan (sentetik) astar boya kullanılmaktadır.
En iyi ahşap koruyucu markası arasında gösterilen Permolit Ahşap Koruyucu Vernik, şeffaf görünümüyle ahşabın doğal görüntüsünü kapatmadan korur. UV ışınlarına karşı dayanıklı yapısıyla güneşin ahşaba zarar vermesini ve renginin bozulmasını engeller. Bu sayede ahşap yeni görünümünü uzun süre kaybetmez.
Ahşabın doğal görünümünü ve verdiği hissi daha iyi korumak istiyorsanız su bazlı vernik en uygunudur. Kuruduktan sonra tamamen su geçirmez hale gelir ve çizilmelere karşı korur. Su bazlı vernik temiz, doğal bir görünüm sağlar.
Masif ahşaplarda zımparalanmış ve tozdan arındırılmış yüzeylere küçük bir ped ya da üstüpü ile dairesel şekilde sürülerek uygulanır. Zamanla özelliği azalmaya başladığında yeniden sürülebilir uygulanabilir. Doğrudan güneş ışığı almayan bir yerde saklayınız.
Zeytinyağı, gıcırdayan menteşeleri sabitlemek için basit bir çözümdür. Birkaç damla zeytinyağı gıcırdayan menteşelerinizi kolayca yağlayacaktır. İşlemi olabildiğince kolay ve temiz hale getirmek için bir pipet veya yağ tenekesi kullanabilirsiniz.
Belirli aralıklarla ahşap tezgahınıza ve ahşap mutfak gereçlerinize doğal, gıdaya uygun bir ahşap bakım yağı uyguladığınızda, ürünlerinizi uzun yıllar güvenle kullanabilirsiniz. Ahşap tezgah için hangi yağ kullanılır sorusuna en iyi cevap Hemel Kitchenware Oil olacaktır.
Suya Dayanıklı Ahşap Ürünler arasında beyaz meşe ve tik vardır. Bunlar ayrıca bükülmeye, çürümeye, çatlamaya veya bükülmeye karşı dayanıklı uzun ömürlü ağaçlardır. Bu yoğun ahşaplar çok fazla bakıma ihtiyaç duymaz ve çürümeyi, nemi ve böcekleri kovma konusunda doğal bir yeteneğe sahiptir.
Tik yağı ahşabı güneşe, kire ve suya karşı dayanıklı olmasını sağlar.
Yumuşak neredeyse kuru bir bez kullanın, ıslak değil nemli olsun. Ağaç boyanmışsa, ahşabı yumuşak bir ahşap yağıyla temizleyin ve ardından nemlendirici bir cila uygulayın. Ahşabı korumak için, her zaman yumuşak pamuklu bez kullanın ve çalışırken eldiven giymeyi ihmal etmeyin.
Uygulama için ilk kat yağ, yumuşak ve temiz bir bez ile ya da kısa tüylü rulo veya fırça ile yüzeye sürülür. 15 veya 20 dakika sonra yağın üzerinden temiz bir bez ile fazlalıklarını almakta fayda vardır.
Ortalama 20°C ısıda ve yeterli hava akımı bulunan ortamlarda Tik Yağı 4 saat içinde dokunma kuruluğuna ulaşır.
İç ve dış mekanlardaki tüm ahşap yüzeylerin korunması için mükemmel bir yağdır. Neredeyse renksiz ve kullanıma hazırdır.
Bunun için zeytinyağı ve limonu iyi bir şekilde karıştırmalı ve elde ettiğiniz karşımı sprey şişesine boşaltmalısınız. Daha sonra temizlemeyi düşündüğünüz yüzeyin üstüne sıkarak mikrofiber bezle ovabilirsiniz. Profesyonel Destek Almak Gerekli mi? Vazelin, ahşap parlatmada tercih edilen bir diğer yöntemdir.
Dış mekan, dış cephe ahşaplarda, güneş ışınlarına karşı güçlü bir koruma sağlayan bir ahşap vernik tercih etmeniz önemlidir. Ahşabın doğal dokusunu ve görüntüsünü korumasını istiyorsanız yarı şeffaf vernik kullanılmalıdır. Ahşap zeminlere uygulamak için kullanılacak ahşap verniğin kaymaz vernik olması da çok önemlidir.
Balmumu – Vazelin gibi bariyer etkisi gösteren fakat zararlı hidrokarbonları içermeyen balmumu iyi bir doğal kaynaktır. Hindistan cevizi yağı – Vücuda pek çok faydaları olduğu gibi, cildi besleyen yağ asitleri ve laurik asit içerikleriyle cilt için iyi bir doğal kaynaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri