Aşırı yağ salgısı olan saçlar bir günde, hatta birkaç saatte yağlanabilir. Ama kesinlikle saçlar günde bir den fazla yıkanmamalı, hatta yıkama sıklığı gün aşıya çekilmeye çalışılmalıdır.
Peki 1 günde saç neden yağlanır? Daha önce de belirttiğimiz gibi, yağlı saça temelde yağ birikmesi neden olur. Bazı insanlar diğerlerinden daha fazla sebum ürettikleri için saçları bir veya iki gün içinde daha hızlı yağlanır. Hormonlar, etnik köken ve genetik dahil olmak üzere birçok faktör yağlı saçlara neden olur.
Yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, yetersiz ve dengesiz beslenilmesi saç yağlanmasına sebep olur. Saçlara sık sık dokunulması da bir diğer sebeptir. Saçların çok sıcak suyla yıkanması da saç yağlanmasına sebep olur. Gün içerisinde yaşanılan stres, saç yağlanmasına neden olan faktörlerdendir.
Ancak aşırı yağlanan saçlara sahipseniz haftada 2 kere yıkayabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında her gün duş almak zorunda kalabiliyoruz. İşte bu anlarda da saçlarınızı her gün şampuanlamak yerine 3 günde bir şampuanlayabilir diğer günlerde ise sadece durulayabilirsiniz.
Saçlarınız yağlı veya kuru değilse, iki ila üç günde bir yıkayabilirsiniz. Ancak çok sık saç yıkarsanız, şampuanların içinde zararlı kimyasallar saçı kurutabilir. Saçı sadece suyla yıkama trendi şampuanın zararlı etkilerinden kaçınmak için ortaya çıkmıştır.
İlgili 40 soru bulundu
SAÇLAR ÇOK DAHA ÇABUK YAĞLANIR
Temiz saç için şampuan gerekli olsa da uzun vadede saçları daha çabuk yağlandırır. Saçınızı ne kadar çok yıkarsanız, saç deriniz o kadar çok yağ üretir. Saçınızı daha az sıklıkta yıkamak aslında yağlanmayı geciktirmenin anahtarıdır.
2) Saçları yıkamamak sağlıklı bir yaklaşım
Ancak saçı uzun süre yıkamamak da sanılanın aksine hiç sağlıklı değil. Çünkü dış ortamdan saçımıza yapışan toz ve kir gibi maddeler saçların sağlıklı yapısını bozarak donuk ve mat görünmesine, zor şekillenmesine ve koparak dökülmelere yol açabiliyor.
Bu yağ aslında saçlı derinin pH seviyesini düzenlemek ve cildi bakteri ve mikroplardan korumak adına oldukça önemli. Sebum, saç derisini nemlendiriyor ve derinin savunma sistemini destekliyor. Ancak ne zaman yağ üretimi normalin üstüne çıkarsa, işte o zaman sorunlar baş gösteriyor.
Peki, saç yağlanması zararlı mı? Bu sorunun cevabına gelecek olursak, aşırı yağlanma ve saçları yağlı bırakmak maalesef bazı sorunlara yol açabilir. Bunlardan en önemlisi ise saç dökülmeleridir. Ayrıca yağlanma saç diplerinde kepeklenme ve pul pul dökülmelere de yol açabilir.
Saç yağlanmasının en önemli sebeplerinden biri, hormonal değişikliklerdir. Özellikle ergenlik döneminde hormonların etkisiyle saçlar daha fazla yağlanır. Bunun yanı sıra stres, yanlış beslenme alışkanlıkları ve genetik faktörler de saç yağlanması sorununa neden olabilir. Bakım ürünleri de saç yağlanmasına yol açabilir.
Kâğıt üzerinde herhangi bir yağ lekesi bulunmuyorsa kuru saçlara sahipsiniz demektir. Eğer hafif yağ lekeleri var ise normal saçlara, belirgin yağ lekeleri ve kâğıdı aldıktan sonra saçlarınız yapışık kaldıysa yağlı saçlara sahipsiniz demektir.
Saç dökülmesi yeteri kadar beslenemeyen ve korunmayan saç köklerinin canlılığını kaybetmesinin bir sonucudur. Bu nedenle yağlı saçlar dökülür; çünkü saç derisi saç köklerinin ihtiyaçlarını doğru şekilde karşılayabilecek dengeye sahip değildir. Bu da saç köklerinizin ölmesine ve saçlarınızın dökülmesine neden olur.
Saçlarınızı her gün şampuansız yıkayın. Ancak saçlarınızın doğal yağları ile beslenmesini sağlamak için sık sık yıkanmanız lazım. Saçlarınızın sürekli yıkanması saç boyanız çok hızlı akmasına neden olur. Şampuanla yıkanmamış saçlar demek kurumayan saçlar demektir.
Yağı saçtan arındırmak için önce şampuanı elinize dökün ve ıslatmadan saçlarınıza direkt olarak masajla uygulayın. Bunun ardından suyla durulama işlemine geçebilirsiniz. Ardından ikinci kez normal şekilde saçlarınız şampuanlayarak yağı tamamen ve doğru şekilde arındırabilirsiniz.
İnce telli saçlar kaç günde yıkanmalı? İnce telli saçlar genelde düz olma eğilimindedir, bu da saç tellerinin diğer saç tiplerine kıyasla daha hızlı yağlanması anlamına gelir. Bu yüzden çoğu ince telli saçlı insanın saçlarını her gün yıkaması gerekir.
Yağlı saçın çok sık yıkanması, aslında saç derisindeki yağ hücrelerinin daha fazla çalışmasına, bu da daha fazla yağlanmaya neden olabilir . Aşırı yağ salgısı olan saçlar bir günde, hatta birkaç saatte yağlanabilir.
Bu esnada saçlarınızın yapısına, ihtiyaçlarına ve sorunlarına yönelik saç bakım ürünlerinden yardım almanız gerekir. Fakat saçları her gün yıkamanın, onların sağlıkla uzaması açısından herhangi bir etkisi yoktur. Aksine, gereğinden sık saç yıkamak saçlarınızın yağ dengesini bozabilir.
Saçların büyüme hızı ergenliğe kadar erkeklerde, erişkinlerde ise kadınlarda daha fazladır. 15 - 30 yaşlar ise uzama hızının en fazla olduğu yaşlardır. Yeni saç ise eski saçtan hızlı uzar. Bir saç teli, günde yaklaşık olarak 0.3 mm, ayda 1 cm, yılda 12 cm uzar.
Saç derisinin yağlanması, her bir saç kılıfına bağlı bulunan yağ bezlerinin sayısı, aktivitesi ve androjen hormonların kontrolünde gerçekleşir. Saçın yağlanması cinsiyet hormonlarının salgılanmaya başlandığı ergenlik döneminde başlar ve özellikle testosteron hormonundaki artışa paralel artar.
Yağlı saç nasıl temiz görünür? Aslında temiz olduğu halde yağlanmadan dolayı yine de saçların temiz görünmüyorsa saç diplerine yağ emici pudralardan kullanmayı deneyebilirsin, ayrıca yine saç diplerine fön tutarak yağlanmanın kurumasını ve daha az görünür olmasını sağlayabilirsin.
Saçları her ne kadar her gün yıkamamak gerekiyorsa, yıkama aralığını çok uzatmamak da gerekiyor. 4-5 gün saçlarınızı yıkamadığınızda bu kez de saç derinizde fazla sebum birikiyor ve kafa derisindeki gözenekleri tıkıyor. Bu iki sorunu da yaşamamak için saçlarınızı 2 ya da 3 günde bir yıkamanız daha iyi olacaktır.
Saçınızı durularken ılık veya soğuk su kullanmanız tavsiye edilir. Sıcak su, saçınızı kurutabilir ve saç derinizin doğal yağlarını yok edebilir. Soğuk su ise saçları daha parlak hâle getirmeye yardımcı olur. Üstelik saç tellerini sıkılaştırma ve nem dengesini sağlama gibi etkileri de mevcuttur.
Eğer başınızda şampuan artığı kalırsa, saçlarınız matlaşır ve kurur. Kural şu: Şampuanlamak için harcadığınız sürenin üç misli süreyi durulamak için kullanın. Saçlarınızın durulandıktan sonra gıcırdar gibi olması gerekiyor. Bu ürünler hem yıkar hem de bakım yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri