“Döküm tava yağlanır mı?” sorusunun yanıtı ise evet olmaktadır. Döküm tava kullanımından önce tavanın önceden 180 derecede ısıtılan fırında bekletilmesi gerekmektedir. Fırından çıkarılan tava kuru bir ortamda soğumaya bırakılmaktadır. Soğuyan tavanın içi ve dışı bitkisel yağ ile yağlanmaktadır.
Daha sonra ısıya dayanıklı bir yağı (zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, susam yağı vb.) ile tava veya tencerenin içini yağlayın. Fazla yağı kağıt havlu ile aldıktan sonra, önceden ısıtılmış fırının içerisine ters bir şekilde yerleştirin. Döküm tencere veya tavayı 180 derecede 1 saat boyunca pişirin.
Peki, döküm tava sağlıklı mı? Evet, kullanabileceğiniz farklı malzemelerden tavalara göre daha sağlıklı. Bunun nedeni yemek pişirirken yağ kullanmanıza gerek kalmaması, yani daha az -veya hiç- yağ ile yemekler pişirebilirsiniz.
Döküm tencere ilk kullanımı öncesinde deterjan ve sünger yardımıyla temizlediğiniz döküm tencerenizi tamamen kuruladıktan sonra iç kısmını zeytinyağı ya da susam yağı gibi yağlardan birisi ile hafif şekilde yağlayın.
Emaye kaplı döküm tencerenizi yıkadıktan sonra hafifçe yağlayıp ısıtarak hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Tavayı ya da tencereyi biraz yağlayıp önceden ocağa koyarak ısıtmak, etinizin ya da diğer pişireceklerinizin demir tabana yapışmasını önleyecektir.
İlgili 32 soru bulundu
“Döküm tava yağlanır mı?” sorusunun yanıtı ise evet olmaktadır. Döküm tava kullanımından önce tavanın önceden 180 derecede ısıtılan fırında bekletilmesi gerekmektedir. Fırından çıkarılan tava kuru bir ortamda soğumaya bırakılmaktadır. Soğuyan tavanın içi ve dışı bitkisel yağ ile yağlanmaktadır.
Eğer kaplaması olmayan bir döküm tava kullanıyorsan, deterjan ile temasından kaçınmalısın. Gözenekli bir yapıya sahip olduğu için deterjan kalıntılarını içerisine hapsedebilir ve bu da bir sonraki pişirme esnasında gıdaya ve dolayısıyla da insan sağlığına zarar verebilir. Gıda güvenliği konusuna özen göstermelisin.
Döküm tavada pişireceğiniz etin içerisine asla yağ eklemeyin. Et tavaya yapışsa da piştikten sonra et kolaylıkla tavadan ayrılacaktır.
Bunlardan biri de yumurtadır. Bu yumurtanızın çok hızlı bir şekilde tavaya yapışmasına ve tavanızın çöp olmasına neden olabilir. Diğer yandan domates sosu, sulu yemekler, tatlılar, narin balık çeşitleri, soğuk yiyecek çeşitleri Döküm Tavada Pişirilmemesi Gereken Yiyecekler arasındadır.
Ilık tavaya 1 bardak tuz dökün ve ovmak için kağıt havlu kullanın. Kağıt havlu ile zorlanıyorsanız, sünger de kullanabilirsiniz. Bütün yağı içine çeken tuz, tavanızın yiyecek parçalarından arınmasını sağlar. Temizledikten sonra sıcak su ile yıkayın.
İster kızartma, ister sote veya kavurma, döküm tava tüm pişirme yöntemlerine uygundur. 10.
Etinizi tavada pişirmeden önce üzerine deniz tuzu ve karabiber üzerine serpin. 30-35 dakika dinlendirin. Tavanızı ocağa aldıktan sonra 10-12 dakika ısıtın. Tavayı yağlamanıza gerek yoktur. Tava iyi ısındığında etiniz yapışmayacaktır.
Döküm tavalar bulaşık makinesinde yıkanmak için uygun değildir. Elde yıkamanız ve mümkünse sıvı sabunla -evet sıvı sabunla- yıkayıp güzelce durulamanız, ardından havlu peçete ile silmeniz paslanma tehlikesini ortadan kaldıracaktır.
Kısaca konuya girmem gerekirse,kaplamasız döküm tava/tencereler emaye kaplı olmadığından eğer ıslak bırakılır ise paslanabiliyor. Ancak bu pas hiç sıkıntı değil,tavayı çok kolay bir temizlikle ilk günkü haline çevirebilirsiniz.
Döküm tavalar balık pişirmek için idealdir. Isıyı eşit bir şekilde dağıtan döküm tava, balığın hızlı ve eşit bir şekilde pişmesini sağlar. Balık filetosu, cildi aşağıya gelecek şekilde tavaya yerleştirilir ve birkaç dakika boyunca mühürlenir. Daha sonra, diğer tarafını pişirmek için dikkatlice çevrilir.
döküm tencereler kullanıldıkça yemeklerin içindeki yağ tencerenin iç yüzeyinde polimer bir katman oluşturur. Bu katman tencerenin ya da tavanın yapışmazlık özelliğini artırır.
Döküm Tava Çizilirse Zararlı mı? Emaye kaplamalı döküm tavalar çizildiğinde, kaplamanın parçalarının yiyeceklere karışma riski bulunmaktadır. Bu durum, tüketilen yiyeceklerin güvenliğini ve sağlıklı olmasını etkileyebilir.
Demirin eritilmesiyle yapılan bu tavalar zararlı bileşenler barındırmadığı için gönül rahatlığıyla kullanılır. Söz konusu materyalin içeriğinde bulunan demir minerali, pişirme esnasında yemeklere nüfuz eder. Dolayısıyla vücudun ihtiyaç duyduğu bu mineral yemekler aracılığıyla alınabilir.
Döküm tava kullanmayı tercih etmeli…
Lezzetli bir et pişirmek için ısrarcıysanız, teflon tavanızı da sakince yerine bırakmanızı öneririz. Döküm bir ızgara tavası alarak mutfaktaki yolculuğunuza devam edin. Çok değil, sadece 2 dakikada mangal lezzetinde etler pişirmeye başladığınızı göreceksiniz.
Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Et pişmeden önce tuz eklememelisin. Bu etinin sertleşmesine sebep olur.
Adım 1: Aşina olduğunuz bir demir döküm tava kullanın.
Ne pişirdiğinize bağlı olarak kullandığınız araçlar değişse de, yumurtanızı pişirirken en sevdiğiniz demir döküm tavanızı kullanın.
Ocağa döküm tavamızı alalım 15 dk ısıtalım. Isınan tavaya köftelerimizi sırayla dizelim 1 dk sonra köftelerin arkasını çevirelim, köftelerin yapışmadan parçalanmadan ızgara çizgi izlerini aldığını göreceksiniz 2 dk daha pişirip köfteleri alalım.
Demir döküm tavalar da kimyasallar olmadan temizlenebilir. Eğer demir döküm tavayı ilk kez kullanacaksanız önce kağıt havlu yardımı ile yağlayın. Yağlama tavanın temizleme aşamaları bittikten sonra da yapılır. Demir döküm tavada pişirme sonrasında yemek artıkları bırakmayın.
Bunun için de ince mutfak teli ile tavanızın heryerini ılık su ve tuz ile ovun. tüm paslardan kurtulduktan sonra iyice kurulayın. Pasınsan tamamen kurtulduktan sonra ise yukarıda anlatılan yağlama (tavayı sezone etme) ve fırınlama işlemini uygulayın tavanız tekrar yeni gibi olacaktır.
Demir döküm tava ve tencereler asla bulaşık makinesine girmemelidir. Demir döküm üzerinde yapışmaz bir yüzey oluşturmak uzun zaman alır ve bulaşık deterjanları onu sıyırır ve tavayı paslanmaya karşı savunmasız bırakır. Sade su ve aşındırıcı olmayan süngerler bu ürünlerin en iyi temizleyicilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri