Zımparalamanın en önemli etkisi ahşabın üzerinde bulunan pürüzlerin ev deliklerin kapanmasını sağlamaktır. Doğal olarak boyayacağınız ahşabın üzeri hasar görmüşse bu durumda zımparalamak gerekir. Ahşabın Zımparalanması Zor mudur? Ahşabı zımparalamak zor ve uğraştırıcı bir işlemdir.
Eğer kabzanın pin yerlerindeki eğime uygun olan eğimde bir sert malzeme ile zımpara bloğu yapılmazsa bu sefer kabzanın geometrisi bozulabilir ya da fazla küçük bir obje kullanılırsa pinlerin çevresini kabzanın doğal akışından farklı bir hale getirirsiniz.
Çalıştığınız ahşap parça küçükse, zımpara kağıdı ile elde zımparalayabilirsiniz; Eğer büyükse, yörünge zımpara makinesi veya başka tip bir son işlem zımparası ile daha iyi şansınız olur.
Orta Zımpara: 100-150 Kum
Ya da baskıyı azaltarak ince malzemeleri koruyabilirsiniz. Bu kum genellikle ahşap yüzeyler için kullanılır. Boyanacak ahşap yüzeyler için genellikle 150-gritli kağıtla son zımparalama önerilir; boyanın kavraması için ahşap yüzeye biraz doku veya diş bırakır.
Eğer daha önce boyanmamış veya verniklenmemiş bir mobilyayı boyayacaksanız ve yüzeyinde pürüzler yoksa zımpara yapmanıza gerek yok. Ancak daha önceden boyalı veya vernikli bir mobilyaya boyama işlemi yapacaksınız zımpara yapmanız kesinlikle gerekiyor.
İlgili 23 soru bulundu
Zımpara duvara boyanın yüzeye bağlanmasına yardımcı olacak bir doku verir. Ayrıca boya öncesi zımpara yaparak duvar ve tavanlarını dengeli hale getirebilirsiniz.
Ancak vernikli bir yüzeye doğrudan boya uygulandığında bu yüzey boyayı tutmayacaktır. Dolayısıyla vernikli mobilya üzerine önce zımparalama yapmanız gerekmektedir.
Zımpara, işlenecek pürüzlü yüzeyleri pürüzsüz hale getirmek için kullanılan malzemeye verilen isimdir. Manuel yani elle uygulanabilir ya da bu işi yapacak zımpara makineleri bulunur. Zımparayla mermer, ahşap, metal ve bunlar gibi birçok maddeden yapılmış yüzeyler pürüzlerden arındırılır.
Zımpara, aşındırıcı kristalize kum taneciklerinden oluşan malzemedir. Genellikle imalat ve inşaat sektöründe kullanılmaktadır. Metal, ahşap, mermer, alçı gibi malzemelerden oluşmuş yüzeylerin pürüzsüz hale getirilmesini sağlayan işlem olmaktadır.
36 'dan 120'ye kadar olan kum numaralarında metal, ahşap ve paslanmaz ürünlerde aşındırma işlemi yapılır. 120-2000 kumları arasında rötuş, polisaj ve finisaj işlemleri yapılır. Zımpara kum numarası arttıkça aşındırıcı kum tanesinin boyutu küçülür.
Ahşap hangi boya ile boyanır? Su bazlı olmayan tüm boyalar ile vernikli ve verniksiz olarak ahşap boyaması yapabilirsin.
Mobilya üretim sektöründe yoğun olarak kullanılan ahşap zımpara numaraları, işlem adımına göre P60 ile P2000 aralığında değişmekte olup yaklaşık 15 farklı kalınlıktan oluşmaktadır.
Zımpara kağıdı (ve Zımpara)
Doğal ahşaba inene kadar öğeyi zımparalayın. zımpara kağıdı ile zımparalamak da yararlıdır. Her zımparalamadan sonra, tüm yüzeyi hafif nemli bir bezle sildiğinizden emin olun.
Zımpara yapmadan boya yapmak için astar çekilmesi gerekir. En doğru astar, boyanız ile aynı cins olan astardır. Bir mobilyayı akrilik boya ile boyamak istiyorsanız akrilik astar, yağlı boya ile boyamak istiyorsanız sentetik astar, selülozik boya ile boyamak istiyorsanız selülozik astar kullanmak doğrudur.
Su zımparaları özellikle, otomotiv, ahşap, mermer ve metal sanayiinde hem ıslak hemde kuru olarak kullanılabilir, Silikon karbit aşındırıcısı ve dayanıklı kağıt mesnedi ile mükemmel yüzey elde eden, yüksek performanslı ve çok amaçlı bir üründür.
Boya öncesi zımpara uygulamasından önce ilk olarak yüzeye uygun bir zımpara seçmelisin. Bu açıdan en çok tercih edilen seçenekler, süngerli ve kağıt zımparalardır. Süngerli zımparalara ergonomik ve küçük tasarımlara sahiptir. Dikdörtgen şekilli bu zımparalar takoz olarak da bilinir.
Ahşap: Ahşap yüzeylerin zımparalanması, daha düzgün ve pürüzsüz bir yüzey elde etmek için yapılır. Ahşap zımparalanırken, zımpara kağıdının numarası ahşabın kalınlığına ve yüzeyin durumuna göre değişebilir. İlk olarak, 60 veya 80 numaralı zımpara kağıdı kullanarak ahşap yüzeyin kabaca zımparalanması gerekebilir.
Vernikli Ahşap Boyama İçin Gerekli Olan Malzemeler
Zımparalama işleminde tüy bırakmayan sarı toz bezi ile ahşabı silebilirsiniz. Ayrıca zımparalama kağıtları ince veya orta kalınlıkta olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Bu yüzden ıslak zımpara olarak da adlandırılır. Su zımparası, özellikle otomotiv, ahşap, mermer ve metal endüstrilerinde kullanılan yüksek performanslı ve çok amaçlı bir üründür. Silisyum karbür kesici ve dayanıklı kağıt tabanıyla mükemmel bir yüzey elde edilir.
Boyama esnasında dikkat edilmesi gereken ilk nokta astardan sonra pütürlü bölgelere zımpara yapmaktır. Kişiler isterse zımpara kâğıdı ile de düzeltme yapabilir.
240 ve 400 arası kum deeğerine sahip zımparalar; boya ve vernik uygulamalarında katlar arasında kullanılırlar. Böylece yüzeyin tutuculuğu artar ve boya/vernik uygulamasında oluşan hatalar giderilir. 600 ve üstü kum değerleri çok ince kumlara sahip oldukları için yüzeyleri cilalamada kullanılırlar.
Otomotiv, ağaç ve metal sanayilerinde hem kuru hem de ıslak olarak uygulanabilen yüksek performanslı ve çok amaçlı bir üründür. Uygulama Alanları: Metalürjide. Metalürji sanajiinde polisajda. Boya ve dolgu maddesi yüzeyinde ıslak ve kuru zımparalama.
Vernik, ahşaba sert bir kaplama verirken, ahşap yağları ahşabın derinliklerine nüfuz eder. Yağ uygulama süreci bazen bir vernik veya koruyucu işlemle kaplamaktan daha zahmetli ve zaman alıcı olabilir. Ekstra koruma için genellikle bazı ahşap yağlarının üzerine vernik uygulanabilir.
Zımpara kağıdı ile vernikli yüzey nazikçe ovalanır ve vernik bu şekilde çıkarılır. Bu işlem sırasında toz maskesi ve eldiven kullanmak önemlidir. Vernik çıkarıldıktan sonra, yüzeyin temizlenmesi gerekmektedir.
Öncelikle nemli bir bez ile uygulama yapacağın alanın üzerinde tozu ve kiri temizlemelisin. Ardından kuru bir bez ile yüzeyi kurulamalı ve kuru olduğundan emin olmalısın. Zımpara atlanmaması gereken önemli bir detaydır. Tüm yüzeyi eşit şekilde zımpara kağıdı ile zımparaladıktan sonra çıkan tozları da temizlemelisin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri