Rahim filmi uygulanması öncesinde detaylı bir jinekolojik değerlendirme yapılır. Bu değerlendirmede enfeksiyon (iltihap) bulguları saptanması durumunda ise enfeksiyon tedavi edilene kadar işlem ertelenir.
Bütün röntgen incelemeleri gibi rahim filmi de gebe olan veya o anda gebe olması olasılığı bulunan kadınlara çekilmez. Çünkü anne karnındaki embriyo veya fetüs, kullanılan X ışınlarından zarar görebilir.
Eğer hamilelik durumu varsa çekimin kesinlikle yapılmaması gerekir. X ışını fetüsün fiziksel gelişimini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle rahim filmi çekilirken hamilelik şüphesinin olmaması gerekmektedir.
HSG filminin bu dönemde çekilmesi ayrıca enfeksiyon riskini de azaltmaktadır.
Hsg öncesi yapılması gereken herhangi özel bir hazırlık bulunmaz. Bazı durumlarda jinekolog rahim filmi öncesi antibiyotik veya basit ağrı kesicilerin kullanılmasını önerebilir. Bununla birlikte Hsg filmi çekiminden birkaç gün önce cinsel ilişkiye ara verilmesi gerekir. Randevu öncesi aç veya tok olmak gerekmez.
İlgili 25 soru bulundu
Rahim filmi sonrasında cinsel ilişki yasağı bulunmamaktadır. İşlem sonrasında araç kullanılabilmektedir. İşlem sonrasında hamile kalma şansı yüksektir.
Adet döneminden sonra rahim filmi çekilmeden önce cinsel ilişki olmamalıdır. Çünkü rahim filmi çekimi sırasında radyasyon alınacağı için erken bir gebelik olması istenmemektedir.
Rahim enfeksiyonu tedavisi, enfeksiyonun sebebine bağlı olarak değişir. Tedavi; genel olarak antibiyotikler, antiinflamatuar ilaçlar ve ağrı kesiciler gibi ajanlar kullanılarak uygulanır.
Karnın alt bölgesi ve kasıklarda ağrı rahim iltihabı belirtisi olabilir. Ağrı bazen hafif bazen şiddetli yaşanabilmektedir. Kötü kokulu vajinal akıntı rahim iltihabı belirtileri arasındadır. Cinsel ilişki veya cinsel ilişki sonrası kanama, adet dışı kanamalar rahim iltihabı belirtiler arasındadır.
Antibiyotik tedavisi: Rahim enfeksiyonu genellikle bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanır, bu nedenle enfeksiyonu kontrol altına almak ve iyileşmeyi hızlandırmak için antibiyotik tedavisi uygulanır. Antibiyotikler, enfeksiyonun ciddiyetine ve tipine göre ağızdan veya enjeksiyon yoluyla verilebilir.
Uzun süredir gebe kalamadığı için rahim filmi HSG çektiğimiz kişilerin kayda değer bir kısmı, filminin çekildiği ay veya takip eden 4 ay içinde gebe kalmaktadırlar. HSG bir radyolojik tanı yöntemi olmakla birlikte böyle olumlu bir yan etkiye de sahiptir.
Rahim filmi çekilebilmesi için en uygun zaman aralığı adet kanaması bittikten 4 ila 5 gün sonradır.
Adetliyken rahim filmi çekilmesi bazı enfeksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle adetliyken rahim filmi çekilmez. Hsg için adetten sonra birkaç gün beklenilmesi önerilir. Böylece olası enfeksiyonlar önlenmiş olur.
HSG çekiminin kanıtlanmış herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra; tıkanmış tüplerin açılması ya da rahim içi yapışıklıkların giderilmesinde de etkili olan HSG çekimi; günümüzde güvenilir ve konforlu bir şekilde çekilebilmektedir.
Rahim Filmi (HSG) Nedir? Rahim filmi bir diğer adıyla HSG (Histerosalpingografi), rahim boşluğunu görüntülemek için kullanılan bir tanı yöntemidir. Bu görüntüleme yönteminde; rahimdeki tüplerde söz konusu bir tıkanıklık, darlık ve genişleme gibi sorunlar tespit edilir.
Rahim filmi çekimi; regl kanaması bittikten 4 gün sonra çekilmelidir. Bu süreç içerisinde cinsel ilişkiye girilmemelidir ve gebelil şüphesi bulunmamadır. Aksi halde embriyoya zarar verilebilmektedir. Rahim filmi çekimi sırasında farklı maddelerden oluşuturulan kontrast bir ilaç rahim içerisine gönderilmektedir.
İdrar Kültürü: İdrar kültürü, idrar yolu enfeksiyonlarını tespit etmek için yapılır. Ultrason: Ultrason, rahimde enfeksiyon nedeniyle oluşabilecek anormallikleri görüntülemede faydalıdır. Ayrıca rahim ve yumurtalıkların ayrıntılı bir şekilde incelenmesine yardımcı olabilir.
Bu durumda kandidiyazis denilen, şiddetli kaşıntı, şişme, akıntı ve tahrişle seyreden vajinal mantar enfeksiyonu ortaya çıkar. Belirtiler genellikle ilaç tedavisi ile birkaç gün içinde hafifler. Daha ciddi enfeksiyonlarda ise şikâyetlerin azalması iki haftayı bulabilir.
Vajinal Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir? Vajinal akıntı, vajinal kaşıntı veya hassasiyet, vajinada ağrı, cinsel birleşme esnasında ağrı, idrar yaparken yanma veya rahatsızlık hissi, vajina ve genital bölgede kızarıklık, şişlik bu belirtilerdendir.
Jinekolojik muayene ve pelvik ultrasonografi ile teşhis konulabilen yumurtalık hastalıkları, kadınlarda kısırlığın sebebi olabildiği gibi fonksiyonel kistlere ve over kanserine dahi neden olabilmektedir.
Vajinitte en sık etkili olan antibiyotikler tetrasiklin ve penisilin grubu ilaçlardır. Gebelik: Özellikle gbeliğin son 3 ayında hücresel bağışıklığın azalması ile kandida gelişimi kolaylaşır. Yine gebelikte vajinada glikojen adı verilen maddenin artışı da bu olayı hızlandır.
Çay ağacı yağı antifungal özelliği sayesinde vajinal mantar tedavisinde evde kullanılabilecek yöntemler arasında yer alır. Probiyotik takviyeler, mantar ve diğer vajinal mantar gibi enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur. Kekik yağı, antifungal bileşenleri sayesinde vajinal mantar için kullanılabilir.
İlaçlı ağrısız rahim filmi çekimi sonrasında en çok görülen şikâyetler; enfeksiyon ve alerji durumudur. Ancak enfeksiyon miktarı oldukça düşük olmaktadır. Mitral kapak rahatsızlığına sahip olanlarda hem riski durumları hem de enfeksiyonu engelleyebilmek için antibiyotik tedavisi yapılmaktadır.
Rahim Filmi Çekme Tekniği
İşlemden önce enfeksiyon olmaması için antibiyotik yapılır. Sonrasında da eğer ihtiyaç olursa ağrı kesici kullanılır. Hsg rahim ağzından kontrastlı ilacın verilerek rahim içi ve tüplerin x-ışını ile filmi çekilerek görüntülenmesi ile elde edilir.
En sık görülen komplikasyon enfeksiyondur ve her 100 hastadan birinde görülür. Enfeksiyonu önlemek için işlem öncesi ya da sonrası mutlaka antibiyotik kullanımına gerek yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri