Özbekistan'ın Fergana vadisinde yaşayan yaklaşık 20 bin Ahıska Türkü ise 5-10 Haziran 1989'da yaşanan trajik olayların ardından Rusya'nın Krasnodar bölgesine Sovyet ordusu tarafından götürüldü. Türklerin bir bölümü de Ukrayna'nın doğusuna göç etti.
Ahıska, Gürcistan'ın güneyinde bulunan bir bölgedir. Kıpçak Türkleri arasında yer alan uruğlar-boylar bu bölgeye yerleştikleri için Ahıska Türkü adını almışlardır.
Ahıska Türkleri, Gürcistan'ın güneybatı ucunda, merkezi Ahıska (Ahaltsihe) olan Mesheti bölgesinde yaşayan Müslüman nüfusa 20. yüzyılın ikinci yarısında verilen addır.
Ahıska Kürtleri, (Gürcüce: მესხი ქურთები Kürtçe: Kurdên Ahıska/Mesxhetî) Gürcistan'ın güneybatı ucunda, merkezi Ahıska (Ahaltsihe) olan Mesheti bölgesinde yaşayan Müslüman ve kendini "Kürt" olarak tanımlayan etnik grup.
Stalin, 2. Dünya Savaşı'nda Rus ordusunda savaşmalarına rağmen tıpkı diğer tüm Türk topluluklarına yaptığı gibi Ahıska Türkleri için de sürgün kararı imzaladı. 200'den fazla köy ve kasabada yaşayan binlerce insan, yük ve hayvan vagonlarıyla taşındı. Yanlarına eşyalarını almalarına izin verilmeden yokluğa sürüldüler.
İlgili 35 soru bulundu
Gürcüler içerisinde asimile olmuş, Gürcüleşmiş Hristiyan bir toplumdur. Ahıska bölgesinde yaşamış ve 1944 yılında sürgüne gönderilmiş Türk ve Müslüman toplumu Ahıskalı Türklerin, Ahıska'da yaşamamış Gürcü kökenli ve Hristiyan Meskhiler ile hiçbir bağı ve akrabalığı yoktur.
1944 yılında, Ahıska Türkleri diğer birçok Slav olmayan etnik grup gibi Sovyetler Birliği'nin güvenliğine tehdit oluşturdukları suçlamasıyla anavatanlarından Orta Asya'ya sürgün edilmişlerdir. Bu sürgün, Ahıska Türklerinin maruz kaldığı ne ilk ne de son hak ihlalidir.
Bu çerçevede Göç İdaresi Başkanlığı, Kırım Tatarı Türklerine verilecek yeni statüyle ilgili çalışmaları tamamladı. Ahıska, Uygur, Bulgaristan ve Yunanistan Türklerinin sahip olduğu "Türk Soylu" statüsüne Kırım Tatarları da dahil edildi.
Türkiye'nin birçok kentinde yaşayan Ahıska Türkleri ağırlıklı olarak Bursa, Antalya, İzmir, Erzincan ve Bitlis'te yaşıyor. Gürcistan'daki Ahıska Türkü nüfusu da bin civarında ve ağırlıklı olarak Tiflis'te yaşıyorlar. Azerbaycan'da bu sayının 90 bin civarında olduğu düşünülüyor.
Ahıska Türkleri, aslen günümüz Güney Gürcistan'ındaki Mesheti bölgesinde yaşamıştır. Tarihçiler arasında kökenlerine dair bir fikir birliği yoktur. Ahıska Türkleri etnik olarak Türk olabileceği gibi, bölgedeki Osmanlı yönetimi sırasında Müslüman olan Türkleşmiş Gürcüler de olabilirler.
Ahıska Türkleri 76 yılda yaşadıkları zorluklara rağmen kimliklerini kaybetmemişlerdir. Geleneksel medyadan yeterince yararlanamayan Ahıska Türkleri, yeni medyanın verdiği imkânları kullanmaktadırlar. Sosyal medya vasıtasıyla fiziksel mesafe engellerini aşmaya çalışmaktadırlar.
Güney-batı Anadolu bölgesindeki ikinci bir Kıpçak grubu ise, 1230'da Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı Alaeddin Keykubat'ın Celâleddin Harzemşah'ı mağlup etmesinden sonra Anadolu'nun çeşitli bölgelerine yayılmış ve Batı Anadolu'da horzumlu ismiyle yaşamaya devam etmiş olan göçebe bir Oğuz-Kıpçak cemaatidir .
Batı Göktürkler içinde yer alan Kıpçaklar, 11. yüzyılda Karadeniz'in kuzeyinde Kıpçak Hanlığı'nı kurdular (1098-1239). Kuzey Karadeniz'deki Deşt-i Kıpçak Türk boy birliğinin içinde yer alan önemli gruplardan bir grup olmuşlardır.
Bu Türkler ağırlıklı olarak Oğuzların Avşar boyundan gelmektedirler. Menşeleri günümüz Niğde, Kırşehir, Maraş, Mersin, Adana, Antep, Halep, Malatya illeri ile Sivas'ın güney ilçelerinden iskan edilen Türkmenlerdir.
On farklı ülkede dağınık bir şekilde yaşamakta olan Ahıska Türkleri, aslında, yüzyıllarca günümüzde Gürcistan'ın sınırları içinde kalan ve Edirne Anlaşması'na dek Osmanlı toprağı olan Gürcistan'ın güneybatısındaki Mesheti-Cavahetya bölgesinde yaşamış, Türkçe konuşan, Hanefi-Sünnî inancına sahip bir halktır.
Son yarım yüzyıl içinde yapılan antropolojik incelemeler Türkler'in beyaz ırktan olduğunu göstermiştir. Türkler, dört büyük beyaz ırk gurubundan biri olan Europid gurubunun Turanid kolundandırlar.
Zira, son yetmiĢ yıl içerisinde Ahıska Türkleri üç göçe maruz kaldılar. Bu göçlerden ilk ikisi (1944 ve 1989 yılları), Sovyetler Birliği döneminde yaĢanmıĢ olup, Ahıska Türklerinde derin ve acı iz bırakmıĢtır. bilinmektedir. Sovyetler Birliği‟nin dağılmasından sonra, Ahıska Türkleri için yeni bir dönem baĢlamıĢtır.
1944'teki büyük sürgün öncesi uygun şartları oluşturmak için harekete geçen Sovyet yönetimi; Ahıska Türkleri arasında önde gelen, vasıflı, toplumu yönlendirebilecek kişileri bölgeden sürmüş, askerlik yapabilecek durumdaki tüm erkekler ise Rusya saflarında savaşmak üzere cepheye gönderilmişti.
Rusya Federasyonu: Günümüzde Rusya Federasyonu'nda yaşayan toplam Ahıska Türkleri 85 bindir. Bu ülkede yaşayan nüfusun büyük bir kısmı Krasnodar ve Rostov bölgelerindedir.
Moğol İmparatorluğunun dağılmasından sonra, batıya gelen Türk çoğunluklu Tatarlar, Altınordu Devleti'ni kurmuşlardır. Tatarların soyu hakkındaki araştırmalar bitmemekle beraber, Tatarlar Türklerin Kıpçak boyundan gelmektedirler.
Kırım Tatarları ya da Kırımlılar (Kırım Tatarcası: qırımtatarlar, qırımlar), anayurtları Karadeniz'in kuzeyindeki Kırım yarımadası olan Türkî halktır.
Ahıska şehri, Türkiye'nin kuzeydoğusunda, Ardahan ilimizle sınır teşkil eden, Gürcistan toprakları içinde yer alan, çok eski bir Türklük yurdunun merkezidir. Abastuban, Adigön, Aspinza, Ahılkelek, Azgur ve Hırtız gibi kasabaları ve bu kasabalara bağlı 200 kadar köyü vardır.
IV. Yüzyıl sonlarında doğu seferine çıktığı zaman Kafkasya'da ona karşı çıkan kuvvetli bir Türk varlığının olduğu bilinmektedir. Bu Türkler Kafkasların kuzeyinden güneye göçeden ilk Kıpçaklar ile Bun-Türk olarak bilinen Türklerdir.
Ahıska bölgesi, Acaristan ile Tiflis arasında, Türkiye-Ermenistan sınırının kuzeyinde, Türkiye'nin kuzeydoğusunda dağlık alanda sınıra 15 km mesafede yer alır. Gürcistan'da bu alana Meshetya adı verildiğinden buradaki halk da Mesheti Türkleri olarak adlandırıldılar (Şekil 1).
Kıpçaklar'ın adının ilk defa geçtiği Rus yıllıklarında Türkmen, Peçenek ve Uzlar'la aynı kavimden oldukları vurgulanmaktadır. Kıpçaklar da Peçenek ve Uzlar gibi Güneydoğu Avrupa bozkırlarında bir devlet kuramamışlar, daha çok kavmî esaslara göre birleşmiş topluluklar halinde yaşamışlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri