Bir ahtapot nasıl öldürülür ve yemeye hazır hale getirilir bilir misiniz? Ahtapotu keserek, vurarak bir anda öldürüp hemen yiyemezsiniz. Yakalanan bir ahtapotu en azından 40 kere taşa, sert bir zemine vura vura öldürmek gerekir.
Ahtapotların Hızı ve Renk Değiştirmesi
Ahtapotlar, düşmanlarından korunmak için oldukça etkili özelliklere sahip bir canlı türüdür. Saklanma ve kamuflaj yeteneklerinin gelişmesinin yanında, çok hızlı hareket edebilme ve korunabilmek için mürekkep fışkırtma özellikleri vardır.
Renk değiştirici pigmentlerle kendilerini savunurlar.Dişi ahtapot 6 haftalık dönemden sonra mağaradan çıkar ve 6 hafta boyunca hiçbir şey yememiştir.
Yemeye gelince, 1 gün soğuk suyla beraber dolapta Dursun, 2. Gün derin bir kapta 2-3 çorba kaşığı tuzla birlikte ovulur. Bildiğiniz çamaşır yıkar gibi citilenir. Zaten yumuşama elle de hissedilir.
Kendilerini avcılara karşı koruma stratejileri arasında mürekkep fışkırtma, kamuflaj kullanımı ve tehditkâr davranışlar, su içinde çok hızlı hareket edebilme ve saklanma yetenekleri sayılabilir. Tüm ahtapotlar zehirlidir ama yalnızca mavi halkalı ahtapotlar insan için ölümcül zehir taşırlar.
İlgili 40 soru bulundu
İngiltere'de hükümet tarafından yaptırılan bir çalışmada, ahtapotlar, yengeçler ve ıstakozların acı duyarlılığa sahip olduğu ortaya çıkarıldı. İngiliz hükümeti, bu canlıları yeni hayvan refahı yasaları uyarınca koruma altına alacağını duyurdu.
Er kek ahtapotun kollarından biri oluk biçiminde olup sperm aki tabilir; erkek ahtapot bu kol ile dişiyi uzun süre okşar, sonra kolu dişinin kesesine sokar; bir saat kadar kolda sürekli dal- galanmalar olur ve dişi bunlara şiddetli kasılmalarla (spazm) cevap verir.
Türkiye'de ve dünyada yapılan ahtapot avcılığında çok çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bunlar; dalarak, ahtapot çaparisi ile, ahtapot çömlekleri ile, tuzaklar, kapanlar, zıpkın, pinterler ve ağlarla yapılan avcılık yöntemleridir (Hoş sucu, 2000; Ünsal ve diğ., 1998).
Yumurtalara devamlı su pompalayarak onların temiz kalmalarını sağlar.Her ne pahasına olursa olsun yuvasını terk etmez. Yavrular yumurtadan çıkmadan açlığa dayanamazsa kendi kollarından birkaçını yemekten kaçınmaz. Bu şekilde tüm yavrular yumurtadan çıkıncaya kadar hayatta kalmayı başarır ve yumurtalarını korur...
Genellikle de kayaların altına gizleniyorlar. Kendilerini gizledikten sonra kolay fark edilmemek için çok hızlı bir şekilde renk değiştirerek kamufle olabiliyorlar. Ahtapotlar, derilerinin altında bulunan ve kromatofor adı verilen hücreler sayesinde renk değiştirebiliyor.
Karidese yakın bir tadı vardır.
Anne ahtapotlar, 40-55 gün süren kuluçka süresince çoğunlukla avlanmak için bile dışarı çıkmıyor, bu dönemi besinsiz tamamlıyor. Yavruların yumurtadan çıkmasının ardından ahtapot, annelik görevini tamamlıyor. Fedakar anneler, genellikle besinsiz kalma sebebiyle yavrularını gördükten sonra hayata veda ediyor.
- Ahtapot bir hayvandır ve denizde yaşar. - Ahtapotlar karnivor canlılardır yani ana yemekleri ettir. Yani, denizde bulunan çeşitli canlıları yerler. Bunlara örnek olarak karides, balık ve hatta denize düşen kuşlar da olabilir.
Boğa köpek balığı (Carcharhinus leucas), genellikle 2–3 m olan ama 4 m'yi de bulan tehlikeli bir köpek balığıdır. Balık, ahtapot, kalamar, yunus ve kaplan kum köpek balığı gibi hayvanlarla beslenir.
Ahtapotların savunma mekanizmasında kamuflaj yeteneği de önemli bir yere sahiptir. Derilerinde bulunan ve renk değişimini sağlayan 3 çeşit hücreden biri kromatoforlardır. Bu hücreler derilerinin sarı, siyah ve kırmızı renklerde görülmesini sağlar.
Ahtapotların kaç beyni ve kalbi olduğu konusunda farklı kaynaklarda farklı bilgiler bulunabilir. Ancak genel olarak kabul edilen bilgiye göre ahtapotların 3 kalbi ve 9 beyini vardır. Ahtapotların bir tanesi merkezi olmak üzere 8 tane daha küçük beyinleri vardır.
Dişi Ahtapot çiftleşmeden sonra bir oyuk bularak oraya yerleşir. 20 ila 100 bin arasında yumurta yapar.
Ülkemizde her yıl yaklaşık 200 ton ahtapot avlanmaktadır.
31 Ekim – 15 Nisan tarihleri arasında ise, yasal av ağırlığı 1 kg olarak belirlenmiştir.
Taşlık alanlarda sıkca görülen bir canlıdır. Aynı zamanda ahtapotlar dibi kum ağırlıklı yerlerde de sıkça bulunur. KULLANILABİLECEK YEMLER : Ahtapot kıyıdan yada tekneden kaşık veya sahte yemlerle avlanılır. Ülkemizde genel olarak zıpkınla avlanılsada ahtapot'u avlamak için sahte yem kullanılır.
Ahtapot yakalamak için gece uykusuz kalmaya da gerek yok, gündüz avlayabilirsiniz.
ZIPKINLA BALIK AVI YASAK MI ? Zıpkınla balık avı yasak değildir. Zıpkınla balık avı serbest dalış temellerine dayanan bir avcılık faaliyetidir.
Bu canlılar arasında ahtapotun da yer alması, yenmemesi gereken gıdalar arasında görülerek tüketilmesi uygun bulunmamaktadır.
Ahtapot, dünyanın hemen her yerinde tüketilebilen bir besindir. Özellikle Akdeniz ülkelerinde daha fazla tüketilir. İtalya ve İspanya mutfağında ahtapot tüketimi oldukça fazladır.
-Düzenli olarak ahtapot tüketen insanların prostat, pankreas, mide, kolon ve akciğer kanserine yakalanma riskleri oldukça düşük seviyededir. -Kalp ve damar hastalıklarının yanı sıra, bağışıklık sistemi sorunları ve gelişim bozukluklarına karşı da oldukça faydalı bir yiyecek olduğu kanıtlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri