Verim transformatörün yüklenme oranına ve güç faktörüne göre değişir.
Bu orana dönüştürme oranı denir. Dönüştürme oranına göre primer sarım sayısı ve gerilimi sabit kabul edilirse sekonder sarım sayısı artırılırsa sekonder gerilimi artar ve sekonder akımı düşer. Sekonder sarım sayısı az olursa sekonder gerilimi düşer.
İdeal transformatör
İdeal bir transformatörün verimi %100 kabul edilmektedir.
Transformatörler frekans değeri değiştirilmeden, gerilim ve akım değerlerinde istenilen değişimi gerçekleştirirler.
Transformatörler yalnız A.C. frekansında değişiklik yapmadan akım – gerilim değerini değiştiren sabit konumlu, elektromanyetik indüksiyon yolu ile çalışan elektrik makineleri- dir. Transformatörler genellikle kısaltılmış “ trafo ” adıyla adlandırılırlar.
İlgili 17 soru bulundu
Transformatörlerde verim çıkış gücünün giriş gücüne oranı olarak ifade edilir. Yüzde olarak verimin ifadesi; η=(Pç/Pg).100 olarak gösterilir. Verim transformatörün yüklenme oranına ve güç faktörüne göre değişir.
İdeal transformatörlerde güç korunur. İkincil bobindeki gerilim ve akım bobinlerdeki sarım sayısına göre değişir. Birincil bobindeki gerilim ve güç kaynağının sağladığı gerilim ve güçtür değişmez.
Trafoya DC akım uygulanırsa ne olur? Trafonun sarımlarının öz direncinin çok düşük olduğunu farzedersek direncin sıfıra yakın olduğu yerde akımın ne denli yüksek olacağını da kestirebiliriz. Yani pratikte transformatöre DC gerilim uygulanırsa büyük ihtimalle trafonun sarımları yanar.
Bir fazlı transformatörlerde anma dönüştürme oranı üN birinci sargıda endüklenen gerilimin ikinci sargıda endüklenen gerilime oranı olarak ifade edilir. Endüklenen gerilimler sarım sayısına eşit olduğundan, anma dönüştürme oranı sarım sayılarının oranına eşittir.
Trafonun tam adı transformatördür. Elektrik enerjisinin niceliklerini dönüştürmeye yarar. Elektriksel bir devre elemanına verilen isimdir aynı zamanda. İngilizce bir terim olan “transformer” kelimesinden günümüze trafo olarak evrilmiştir.
Örneğin, Transformatör primer gerilimi VP, sekonder gerilimi VS, yük direncindeki gerilim düşümü VL ile gösterilmektedir. Bir transformatörde gerilim değerleri ile sarım sayıları arasında şu bağıntı vardır: VP/VS = NP/NS NP/NS = n değerine TRANSFORMASYON (Dönüştürme) ORANI denir.
Transformatörün primer (giriş) ucuna bağlı alternatif akım kaynağının akım değeri ve yönü sürekli değiştiğinden demir çekirdekte yönü ve büyüklüğü sürekli değişen manyetik alanın oluşmasını sağlar. Bu değişim sekonderde indüksiyon akımının oluşmasına neden olur.
100 KVA, amper olarak 262,43'e denk gelmektedir.
Güç trafoları santrallerde üretilen elektrik enerjisini yükseltir. Böylece (yükseltici ve güç trafosu) şehir merkezlerinde indirici trafo merkezlerinde ise düşürür.
Transformatör Kayıpları
Bu nedenle verimleri diğer elektrik makinalarına göre daha yüksektir. Ancak bütün elektrik makinelerinde olduğu gibi transformatörlerin de kayıpları vardır. Bu kayıplar; demir kayıpları ve bakır kayıpları olmak üzere iki çeşittir.
a| Güç Derecesi: Kilovolt-amper (kVA) veya megavolt-amper (MVA) olarak ifade edilen ve trafo üzerinden aktarılabilecek güç miktarını gösterir. Dağıtım trafo merkezi trafoları tipik olarak 3 kVA ila 25 MVA aralığındadır.
Sarım Oran Testi (TTR)
Teoride ideal bir transformatörün, çevirme oranını belirlemek için değeri bilinen bir giriş voltajı sarımlardan birine uygulanır. Çıkış voltajı ölçülerek, giriş ve çıkış gerilim değerlerinin oranı hesaplanarak sarım oranı belirlenmiş olur.
Dinamik anma akımı bir akım transformatörünün primer şebekedeki kısa devre esnasında, ilk periyotta geçecek darbe akımının yol açacağı mekanik kuvvetler açısından akım transformatörünün dayanabileceği primer akımın maksimum (tepe) değeridir. Dinamik anma akımı termik anma akımının 2.5 katı olarak gösterilir.
Alternatif akımda ise, transformatör dediğimiz gerilim dönüştürücüler ile akımı kolayca yükseltebilir ve düşürürebiliriz. Burada alternatif akımın (AC) daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Thomas Edison doğru akım (DC), Nikola Tesla ise alternatif akımı (AC) savunmuştur.
Ayrıca akım trafolarının sekonder uçları mutlaka topraklanması gerekmektedir. Bunun nedeni primer sargı ile sekonder sargı arasında oluşabilecek olası bir kısa devre durumunda primer sargısındaki yüksek gerilimin sekonder devresinde toprak üzerinden kendini tamamlamasıdır.
elektronik malzeme satan herhangibir yerden 10 watt 220v/12 volt AC trafo alacaksınız.. Bi,rde zil trafoları diye satılanlar DC değil AC olurlar ..
Primer sargıya uygulanan gerilim zamana bağlı olarak, her an yön ve şiddet değişimine uğrar. Bunun sonucu olarak manyetik alanın da her an yönü ve şiddeti de değişir. Bu değişken alanın sekonder sargıları kesmesiyle, sargılar üzerinde alternatif gerilim indüklenir.
Transformatör, aynı gücü koruyarak bir manyetik alan vasıtasıyla bir devredeki voltajın yükseltilmesine veya düşürülmesine izin veren bir cihazdır. Alternatif akım devresi içindeki voltajı en aza indirme veya artırma yeteneğine sahiptir. Bu voltaj değişimi, güç değişmeden tutulurken gerçekleştirilir.
Transformatörler, elektromanyetik indüksiyonla enerjiyi bir devreden diğer devreye geçirirler. Yani, herhangi bir alternatif akım (AC) ve gerilim seviyesini frekansını değiştirmeden istenilen oranda düşürmeye veya yükseltmeye yarayan aletlere transformatör denir. Transformatörün kısaltılmış hali trafodur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri