Ayran köpürecek taze olacak "Bu özelikler Türk Patent ve Marka Kurumunun onayladığı özellikler. Susurluk Ayranı hiç bir şekilde yağı alınmamış yoğurttan, tuz ve su kullanılarak yapılacak. Yani ayran sürekli köpürecek, taze olacak. Bölgedeki hayvanların sütlerindeki yağ oranının yüksek olması bize katkı sağlayacak.
Yapımıyla klasik ayrana göre farklılık gösteren Susurluk Ayranı kendine has tadı ve köpüğü ile öne çıkıyor.Ayrıca herhangi bir katkı maddesi içermemesi ve tuz miktarının az olması,sadece yoğurttan mayalanan doğal yoğurttan yapılması ayrana tadını veriyor.Yoğurdun kendi yağ ve kaymağı alınmadan yapılması, köpüğünün ...
Yıllar sonra 1960 yılında karayolunun Susurluktan geçmesiyle ilçe aktifleşir. İlçenin dışında yaşayan Şükrü Bey ve eşi de karayolundan geçen araçlara manda yoğurdundan yaptıkları soğuk ve köpüklü ayranları satmaya başlar ve bu işe öncülük ederler. Böylece Susurluk Ayranının ünü yayılmış olur.
Balıkesir'in kuzeydoğusunda bulunan Susurluk, pek çok özelliğiyle ilçelerimiz arasından ön plana çıkıyor. Herkesin aklına gelen ilk özelliği ise meşhur Susurluk ayranı ve Susurluk tostu oluyor.
İlgili 44 soru bulundu
Geleneksel yoğurt ile 2 tür ayran yapılır: (1) Yayık Ayranı, (2) Ev Ayranı. Geleneksel ayran “Yağ Ayranı”dır.
Ayran sözcüğünün “beyaz” anlamına gelen eski Türkçe ürüŋ sözcüğünden geldiğini ile- ri sürmekteyiz.
Susurluk Tostu iki ekmek dilimi arasına peynir ve/veya sucuk konarak tost makinesinde gevretilip kızartılarak ve dışına yağ sürülerek yapılır. Susurluk Tostu kendine özgü lezzetini kullanılan tost makinesinin özelliği ile ekmeğinden, dana sucuğu ve/veya çok az tuzlu kelle peynirinden almaktadır.
Her yıl on binlerce kişinin ziyaret ettiği ilçede pek çok mutfaktan yemek hazırlanmaktadır. Balıkesir mutfağının vazgeçilmezlerinden höşmerim, tirit ve peynirli patlıcanın oldukça popüler olduğu Susurluk'ta dünya mutfaklarından yemekler servis edilmektedir.
Susurluk ayranı, Balıkesir'in Susurluk ilçesine özgü, yapımı ve tadı klasik ayrana göre farklılık gösteren Türk mutfağına ait bir çeşit yöresel ayran.
Susurluk Kazası veya Susurluk Skandalı, 3 Kasım 1996'da saat 19.25 sularında Balıkesir-Bursa kara yolunda Susurluk ilçesi Çatalceviz mevkisinde meydana gelen trafik kazası sonucu, devlet-polis-mafya ilişkilerinin ortaya çıkması ile patlak veren skandal. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli skandallarındandır.
Susurluk (Balıkesir, Türkiye) yöresinde ufak bir elektrikli motorla ayran, kazandan çekilerek dar bir boru aracılığıyla yukarıdan hızlı bir şekilde tekrar kazana boşaltılır. Bu devridaim sürecinde ayranın yağı ayran üzerinde köpük oluşturur. Bu ayran Susurluk ayranı olarak bilinir.
ACILI AYRAN İÇİN GEREKLİ MALZEMELER 500 GRAM YOĞURT 500 ML SU 3 TANE KIRMIZI ACI BİBER 2 TANE YEŞİL ACI BİBER ARZUYA GÖRE TUZ,BUZ HAZIRLANIŞI YOĞURDU SULANDIRALIM,BİBERLERİ DOĞRAYALİM, BİBERLERİ AYRANA KATIP 10 DAKİKA BEKLEYELİM, ACILI AYRANIMIZ HAZIR SOĞUK OLARAK SERVİS YAPABİLİRİZ. DENEYECEK OLANLARA AFİYET OLSUN .
Susurluk yolu üzerinde yer alan Yasa Dinlenme Tesisleri, yörenin sevilen lezzetlerinden Susurluk tostunun ve bol köpüklü ayranının merkezi haline gelmiştir.
Köy Ayranı Yapılışı
Öncelikle satın aldığınız veya kendinizin hazırladığı köy yoğurdundan 4 bardak alıp genişçe bir kaseye koyup iyice çırpın. Bardak bardak suları ekleyerek çırpma işlemine devam edin. Tam kıvamına gelene kadar bu işlemi yapın. Tuzu ekleyin ve tekrar karıştırın.
Susurluk Tostu henüz büyük yol üstü dinlenme tesisleri kurulmazdan evvel garın etrafındaki kahvehanelerde acıkanlara acil atıştırmalık olarak geliştirilmiştir. Susurluk kahvehanelerinde meşhur olan bu lezzet tüm Susurluk genelinde Susurluk ayranı ile eşleştirilen bir öğündür.
Havza bazlı destekleme modeli kapsamında Balıkesir ili Susurluk ilçesinde yetişen desteklenen ürünler Tarım ürünleri Arpa Buğday (Ekmeklik) Buğday (Makarnalık) Çeltik Kolza (Kanola) Mısır Dane Yağlık Ayçiçeği Yulaf Yem...
Tost deyince akla ilk o geliyor, herkes tostunun tadına bakmak için Gaziantep'e gidiyor.
Ayvalık tostu, tadını ekmeğinden ve bu da yapımında kullanılan özel undan almaktadır. Bozulmaya karşı dayanıksız olan bu ekmek buzdolabında muhafaza edilmelidir. Genellikle sosis, sucuk, kaşar, turşu, mayonez, ketçap malzemeli karışık olarak yapılır. Malzemesinin bol olması belirgin özelliklerindendir.
Tavada sotelenir. Ayvalık tost ekmeği ikiye kesilir bir parçasına ketçap bir parçasına mayonez sürülür.(evde mayonez olmadığı için iki parçaya da ketçap sürdüm). Salatalık turşusu da jülyen şeklinde doğranır. İlk olarak turşu koyulur üzerine sırasıyla sucuk, kaşar ve sosis eklenir ve kapatılır.
Tost severlerin favorisi, lezzeti özel büyük ekmeğinden gelen bol malzemeli Ayvalık tostu nasıl yapılır diyorsanız, sucuk, salam, sosis, kaşar peyniri, turşu, domates, mayonez ve ketçapla hazırlanan Ayvalık tostu yapılışı videosunu izlemenizi öneririm.
Sütten yoğurt elde etmeyi sağlayan bakteriler vardır. Bu bakteriler metabolizma sonucu laktik asit meydana getirir. Bu nedenle laktik asit yoğurtta ve dolayısıyla ayranda oldukça fazla bulunur. Laktik asit vücutta sinirlerin gevşemesini sağlar ve insanda rahatlık hissi uyandırır.
Ayran, yoğurdun içine su katılarak elde edilen bir tür içecek. Türk mutfağına ait olan en yaygın içeceklerdendir. Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan, İran, Lübnan, Bulgaristan ve diğer bazı Balkan ülkeleriyle Orta Doğu ve Orta Asya (Türki Cumhuriyetler) ülkelerinde yapılır.
Ayran tüketimi ise Avrupa'da da Amerika'da da hâlâ cılız. Ayran buralarda bilinmeyen, tanınmayan, önemi hâlâ fark edilemeyen bir içecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri