İhtarnameyi, iadeli taahhütlü posta veya elden tebliğ yoluyla gönderin. Kiracıya ulaşmazsa, ihtarnameyi gönderdiğiniz kanıtlanmalıdır. Kiracı, ihtara rağmen hala aidat borcunu ödemezse, kira sözleşmesinde belirtilen süre içinde tahliye davası açabilirsiniz.
Bu durumda kira veya aidat borcunun sözleşmeye göre kararlaştırılan zamanda ödemeyen kiracı aleyhine kiraya veren konut sahibi kiracıya 30 gün ödeme süreli bir ihtarname gönderecektir. İhtarnamenin kiracıya tebliğinden itibaren kiracı borcunu 30 gün içinde ödemezse kiraya veren kiracıyı tahliye edebilecektir.
Bu durumda aidat borcu kira borcunun eklentisi kapsamında değerlendirilir ve zamanında ödenmesi gerekir. Dolayısıyla kiracı aidat ödemezse tahliye edilebilecektir.
Ancak yukarıda açıkladığımız üzere aidat alacaklarının tahsili için ihtarname, uyarı mektubu ve benzeri bir belge gönderilmesi yasal bir zorunluluk değildir. ◼️Açıklanan durumun yasal dayanağı 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 37. maddesidir.
Aralarında yaptıkları kira sözleşmesinde aidat borcunun kiracıya ait olduğu kararlaştırılmışsa mülk sahibi ödemek zorunda kaldığı aidatlar veya ödenmemiş aidatlar için kiracıya dava açabilir ve ödediği aidat borcunun sözleşme kapsamında iadesini talep edebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Aidat borçlarına karşı başlatılan icra takiplerinde ilamsız icra takibi usulleri uygulanmaktadır. Bu nedenle ödeme emri borçluya tebliğ edildiği tarihten itibaren 7 günlük bir itiraz süresi bulunmaktadır. 7 gün içerisinde borçlu tarafından ilgili icra dairesine itiraz yapılmazsa icra takibi kesinleşecektir.
Kiracı da kiracı olarak evde oturduğu sürece aidat ödemekten ev sahibi ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludur. Ev sahibinden alınamayan aidat borcu kiracıdan istenir. Bu sorumluluk kira sözleşmesi gereği değil Kat Mülkiyeti Kanununun 22nci maddesi gereğidir.
Kat malikleri ortak alan veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya ihtiyaç ve lüzum bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu aidat payını ödemekten kaçınamaz.
İhtarname çekebilmek için avukat yardımından faydalanma gibi bir şart aranmamaktadır.
Apartman ve site yöneticileri, WhatsApp gruplarından, aidat borçlularının isimlerini paylaşıyorlar. Site ve apartman ilan panolarına daire adı, isim ve miktar belirtilerek, aidat borç listesi asılıyor. Yöneticiler dikkat edin. Çünkü, bu şekilde aidat borçlusu ilanı suç sayılıyor.
Aidat Borcunu Ödemeyen Sakinlere Ne Yapılabilir? Kanuni yükümlülüklerine aykırı davranarak ortak gider borcunu hiç ödemeyen ya da zamanında ödemeyen malik veya taşınmazda başka nedenlerle oturmakta olan 18 yaşını geçmiş kişiler hakkında icra takibi başlatılabilir. Bu icra takibi, ilamsız icra takibi şeklinde açılır.
Bu halde kiracının çıkarılması kirayı ve aidatı ödememesi durumunda gerçekleştirilebilir. Kiracı, aynı kira yılı içerisinde iki defa kirayı ve aidatı ödemezse yazılı bir ihtarname gönderilir. İki haklı ihtar gönderildikten sonra kira yılının bitmesinden itibaren 1 ay içerisinde tahliye davası açılmalıdır.
Buna göre; Bağımsız bölümde kiracı olarak bulunan kişi kat maliki tarafından ödenmeyen aidatlardan sorumludur.
Kiracının böylece evden çıkarılması mümkün mü? İMZA TOPLANARAK KİRACI EVDEN ÇIKARILIR MI? Apartmanlarda kiracıların imza toplanarak evden çıkartılmaları mümkün değildir. Tüm kat malikleri bu konuda imza vermiş olsalar dahi hukuken böyle bir uygulama bulunmamaktadır.
Kiracının tahliyesinde en hızlı yol, tahliye talebiyle icra takibi başlatmaktır. Kira bedelini ödemede temerrüde düşen kiracıya yapılacak yazılı bir ihtarname ile en az 30 gün süre verilerek kira bedelini ödemesi gerektiği ihbar edilir.
Özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf olduğu belirtilen ve imza onaylamasını gerektirmeyen protesto, ihtarname, ihbarname işlemlerinde ilgilisine tebliğ edilecek her nüsha için 19,90 TL ücret alınır.
Ev sahibi kiracıya ihtarname çekmezse alacağına faiz işlenir. Muhakkak bildirme yapmalıdır. İhtarnameyi noter aracılığıyla tebliğ eder. Tebliğ edilmeyen ihtarnameler ise geçersiz sayılmaktadır.
Kiracıya noterden ödeme için ihtar gönderilip 30 gün süre verilmek zorunda. Bu süre geçtikten sonra hâlâ ödeme yoksa tahliye davası veya icra takibi yoluyla yapılacak olan takip neticesinde icra mahkemesinden tahliye talep edilebilir.
Eğer aidat ödenmezse ödemeyen daire sahipleri hakkında icra takibine kadar uzanan yasal süreçler başlatılabilir. Ayrıca ödenmeyen aidatlar için gecikilen günler üzerinden gecikme faizi uygulaması yapılmaktadır. Ödenecek faiz miktarı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yazan miktardadır.
Bu konuda bir ortak rayiç yada zam üst sınırı bulunmuyor. Her apartman veya site yönetimi, kendi giderlerini gözönünde bulundurarak yasalar çerçevesinde aidata yapılacak zammı belirleme hakkına sahip.
Kanunlar çerçevesinde aidat ödemekle yükümlü olan kişi ev sahibidir.
Bu noktada belirtilmesi gereken bir husus da icra takibine başlayabilmek için herhangi bir alt limitin bulunmadığıdır. İster 100 TL olsun ister 1.000.000 TL alacaklı alacağı miktar üzerinden takibe geçebilir. Ödeme emri, alacaklı tarafından hazırlanan takip talebine dayanılarak icra dairesi tarafından oluşturulur.
Başvuru harcı: 27,70 TL Vekâlet harcı: 4,10 TL'dir Peşin harç ise, takip tutarı üzerinden hesaplanır. Takibe konu alacak tutarının %05'i (Bindebeş'i daha sonra tahsil harcından mahsup edilmek üzere icra müdürlüğünce takip başlatılırken alacaklıdan alınır.
Apartman / Site Aidatı ödenmemesi halinde, ödenmeyen demirbaş aidat ya da avans aidatı olması fark etmeksizin ödenmeyen aidatı takip eden ay başından itibaren ödemeyen Kat Maliki ya da Kiracıya karşı icra takibi başlatılabilir. (KMK Madde 22) Bu başlatılacak icra takibi öncesinde tarafların aranması ya da ihtar ...
Kiracılar Aidata İtiraz Edebilir Mi? Kiracılar, kira sözleşmesinde yer alan ve yasalara uygun olmayan hükümlere veya aşırı taleplere karşı itiraz edebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri