Ev hanımları isteğe bağlı sigorta yaptırarak genel sağlık sigortası kapsamına girmeye hak kazanırlar ve devletin sunmuş olduğu tüm sağlık hizmetlerinden de yararlanırlar. Böylece belirlenen şartları tamamladıklarında kuruma ev hanımı emeklilik başvurusu yaparak emekli aylıklarını almaya başlarlar.
Eğer sigortalı olarak çalışan eş vefat etmiş ve geride eş veya çocuk bulunmuyorsa, anne veya babaya maaş bağlanacak. Yapılan düzenleme kapsamında, son maaşın yüzde 75'i eşe, çalışan eş durumunda ise yüzde 50'si hesaplara aktarılacak.
Ev hanımları, isteğe bağlı sigorta sistemi ile sosyal güvenceye kavuşturulacak. Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması ile devreye alınacak destek, sigorta primlerinin üçte birini oluşturacak. Mevcut asgari ücrete göre, bu tutar aylık bin 430 lirayı buluyor. Ödenecek primlerin her ay üçte birini devlet karşılayacak.
Ev Hanımları Emeklilik Planı'nı İşCep'ten AHE Mobil'e şifresiz bağlanarak ya da size en yakın İş Bankası şubesi aracılığı ile açtırabilirsiniz.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na Nasıl Başvuru Yapılır? Bazen "ev hanımları destek ödemesi" olarak da anılan bu yardım programına başvuru yapmak isteyen annelerin belirli şartları sağladıktan sonra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden başvuru yapmaları gerekmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Aile Destek Programı başvuruları, e-Devlet Kapısı üzerinden ya da ikametgâh adresinin bağlı olduğu 3294 sayılı Kanun kapsamında kurulmuş Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılabilmektedir.
İl Müdürlüğü veya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine şahsen, dilekçeyle ve e -devlet üzerinden elektronik ortamda başvuru yapılabilir. -İş-kur ve meslek kurslarına başvurduğuna dair belgeler istenilir. Meslek başka bilgi ve belgeleri elde edebilmek amacıyla başka araştırmalarda da bulunabilir.
Yani çalışmayan bir ev hanımı isteğe bağlı sigortalılık yaptırdığı zaman BAĞ-KUR kapsamındaki şartlara göre emekliliği hak eder. Bu kapsamda 9 bin gün prim ödeme şartı bulunur. Ayrıca yaş sınırı vardır. 5 bin 400 gün SGK primini ödeyen ev hanımlarının 61 yaşını doldurma şartı bulunur.
Yıpranma hakkı gelecek
Çalışan annelere de çocuk sayısına göre prim eklemesi yapılacak. Bu eklenen primler ile daha az çalışıp daha çok prim sahibi olan anneler için yaş şartı da geriye çekilecek. Her yıl 90 günü bulan bir prim desteği sağlanacak. Bu, 4 yıl çalışan bir annenin 5 yıl prim kazanması anlamına gelecek.
Ev hanımları, isteğe bağlı sigortalılık kapsamında SGK'ya prim yatırarak emeklilik hakkına sahip olabilirler. Ev hanımları, emeklilik için 15 yıl sigortalılık süresini ve 3600 gün prim ödemesini tamamladıklarında emekli olabilirler. Emekli olan ev hanımları, SGK'dan emekli aylığı alabilirler.
ÇALIŞMAYAN KADINLARA ÖDEME
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, eşi ölmüş ve maddi desteği olmayan çalışmayan yada çalışamayan annelere refah ve destek sağlamak için ödeme yapmaktadır. Çalışmayan annelerin başvurması halinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafınca ödemelerin yapılacağı bildirildi.
Yasa teklifi 80 maddeden oluşacak. Teklifte en önemli maddelerden biri ise ev hanımlarına emeklilik hakkı getirilmesi. Sosyal güvencesi olmayan ev hanımları için sigorta sistemi devreye alınacak. NTV'nin haberine göre, ödenecek primlerin her ay üçte birini devlet karşılayacak.
Başvuruları e-Devlet ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üzerinden alınan, aile destek yardımı 12 aylık ödeme döneminin son ödemesi 2023 yılı Haziran ayı için olup bu dönemin ödemesi takip eden Temmuz ayı gerçekleştirilerek sona erecekti. Aile Destek ödemelerine ilişkin müjdeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu.
Tüm şartları sağlayan anneler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na başvurularını yaparak bu desteği alabilirler.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı eşi vefat etmiş, boşanmış, dul kalmış kadınlara yardım parası veriyor.Bu aylık için resmi ikametgahın olduğu il/ilçe sınırları içinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfı'na başvuru yapmak yeterli oluyor. Başvuruda kimlik kartı dışında herhangi bir belge istenmiyor.
EV HANIMLARINA EMEKLİLİK HAKKI
Sosyal güvencesi olmayan ev hanımları için sigorta sistemi devreye alınacak. Ödenecek primlerin her ay üçte birini devlet karşılayacak. Bu tutar aylık bin 430 lirayı buluyor. Ev hanımları sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanabilecek.
Esnafın prim yükünün düşmesiyle birlikte bu kural da ortadan kalkmış olacak. Hangi sigorta kolundan olursa olsun 7 bin 200 günü tamamlayan emekli olabilecek.
Anneler sigorta olduktan sonra 2160 gün kazanıp 6 yıl erken emekli olabiliyor. Erkek sigortalılara tanınan askerlik borçlanmasının bir benzeri de annelere tanınıyor. Anneler sigorta olduktan sonra 2160 gün kazanıp 6 yıl erken emekli olabiliyor.
Kendine ait aktif bir sigortası ve sosyal güvencesi olmayan ev hanımları için sigorta sistemi devreye alınacak. Ev hanımları, isteğe bağlı sigorta sistemi ile sosyal güvenceye kavuşturulacak. Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması ile devreye alınacak destek, sigorta primlerinin üçte birini oluşturacak.
Ev hanımlarına emeklilik şartları arasında 25 yıl evli kalmak yer alıyor. * 18 yaşını dolduranlar. Kanunun yürürlük tarihinden önce mülga kanunlara göre isteğe bağlı sigortaya devam edenlerin, herhangi bir işleme gerek kalmaksızın Kanun kapsamında isteğe bağlı sigortalılıkları devam ettirilecektir.
Çalışmayan vatandaşların isteğe bağlı sigorta primi ödemesi sonucunda yaş ve prim şartlarını karşıladıktan sonra emekli olmaları mümkündür. Çalışmayan birinin emekli olabilmesi için 18 yaşını doldurmuş olması, malullük ya da yaşlılık aylığı almıyor olması gerekmektedir.
Bu vesileyle 3600 gün ile emekli olmanın koşullarını açıklayalım: Erkekler için 08.09.1976 ve öncesi bir tarihte; kadınlar içinse 08.09.1981 tarihi ve öncesi bir tarihte işe başlamış ise 3600 gün sayısını tamamlamak şartıyla kadınlar 50, erkekler 55 yaşında emekli olabilmek mümkündür.
4 bin TL kadınlara sosyal yardımdan ya da çeşitli sosyal yardım ödemelerinden yararlanmak isteyen ihtiyaç sahibi vatandaşlar e-Devlet'ten başvurmaktadır. Arama kısmından tüm sosyal yardım programları görülebiliyor.
Ayrıca bu destekler çalışan veya çalışmayan bütün kadınlara ödenmektedir. Bu kapsamda ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve üçüncü ve sonrasındaki çocuklar için 600 TL verilmektedir. Doğum yardımı başvuruları için başvurular bağlı olunan Nüfus Müdürlüğüne yapılmaktadır.
3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi olup hane içinde kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin 1/3'ünden (2023 yılı için 3.800,78 TL) az olan haneler (Hanesinde memur, noter ve muhtar bulunanlar hariç) faydalanabilmektedir. TL ödeme yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri