Çekirdek ailenin en az 3 alt sistemi vardır: eş, ebeveyn ve kardeş alt sistemi.
Aile sistemleri kuramı, ailenin iç ve dış sorunlarla baş edebilmek için bir sistem oluşturduğuna işaret etmektedir. Bu kurama göre aile, sistemleri olan, birbirine bağlı, çevreyle yarı geçirgen bir sınırı olan bir orga- nizma ya da makine olarak görülmektedir. Kuram içerisinde pek çok temel kavram yer almaktadır.
Eş Alt Sistemi: Birbirini tamamlayan iki bireyden oluşur. Sağlıklı bir eş alt sisteminde bireyler birbirlerinin rol ve fonksiyonlarına saygı gösterirler ve adeta bir ekibin parçası gibi hareket ederler (Gladding, 2011). Karşılıklı uyum içinde bulunması gereken eşler, diğer eşi değişik biçimde etkileye- bilirler.
Ailenin evrensel özellikleri; • Her aile küçük bir sosyal sistemdir. Aile ortamı; sıcak, sevgi dolu ve özverilidir. İnsan neslinin toplumsal yaşama hazırlanma süreci aile ile başlar. Aile yazılı olmayan sosyal kurallarla ve yasalarla şekillenen bir sosyal düzen içinde bulunur.
Aile sistem yaklaşımı, tüm aileyi bir sistem olarak görür ve aile üyeleri arasındaki etkileşime odaklanır. Tedavide de aile yapısında değişiklikler yapmak amaçlanır. GSK'nın temel kavramlarını aile terapisine uygulayan çalışmalar, ailelerin ekolojik bir organizmaya benzediğini varsaymışlardır.
İlgili 40 soru bulundu
Aile sistemleri teorisinin kurucusu ABD'li psikiyatrist Murray Bowen' a göre, aile ilişkisi içinde çatışma ve gerginlik yaşayan iki kişi hissettikleri kaygıyı yayarak azaltmak amacıyla çatışmaya aileden üçüncü bir bireyi katma eğilimine sahiptir.
Aile sistemleri teorisi, 1950-60'larda Amerikalı psikiyatrist Murray Bowen tarafından oluşturulmuştur. Bowen, başlangıçta özellikle şizofreni ile ilgilenerek çocuk ve anne arasındaki simbiyotik ilişkinin önemini gözlemlemiştir.
Aile türleri ve çeşitleri nelerdir diye merak ediyor olabilirsiniz. Aile tür ve çeşit olarak, Geniş aile, Dar aile, Çekirdek aile olarak üçe ayrılır.
Bunlar: 1)biyolojik işlev, 2)psikolojik işlev, 3)eğitim işlevi, 4) toplumsal işlev, 5) kültürel işlev ve 6)ekonomik işlevdir. Evliliğin temel “biyolojik” işlevlerinden biri, “cinsel güdüyü doyurmak” eşlerin birbirlerinin isteklerini uyum içinde karşılamaları ve cinsel güdünün meşru yoldan doyuma ulaşmasıdır.
Büyüklüklerine göre; geleneksel (geniş) aile ve çekirdek aile olmak üzere ikiye ayrılır. Yerleşim yerlerine göre ise kırsalda yaşayan, gecekondu da yaşayan ve kentte yaşayan olarak üçe ayrılır. Bunların dışında ölüm ve ayrılık sebebiyle bölünmüş aileler vardır.
Alt sistemler, sistemin birbirine dayalı ve bağımlı olan alt parçalarıdır. Alt sistemler, parçası oldukları sistemden ayrı özellikler taşır. Bir örgütün birimleri, alt sistem özelliği gösterebilir. Okulun öğrenci işleri ya da muhasebe bölümü alt sistem özelliği gösterebilir.
Bowen Aile Sistemleri Kuramının amacı ,bireye (veya bireylere) kök ailelerinden kendilerini ayrıştırırken yardımcı olmaktır. (Wetchler ve Piercy, 1996). Kerr ve Bowen (1988) Semptomları rahatlatacağı için bireyin ve/veya sistemin içindeki kaygının azaltılmasının önemli olduğunu belirtmektedirler.
Satir, ailedeki etkili ve etkisiz iletişim örüntüleri üzerinde durmuştur. Benlik değeri ve özgüven odaklı çalışmalarında hümanistik yönelimli olmuştur. Satir birbirinden farklı 5000 aile ile çalışmış ve sağlıklı aileyi; karşılıklı ve açık olarak duygularını paylaşan aileler olarak tanımlamıştır.
(Minuchin, 1974; Minuchin ve Fishman, 1996). Çekirdek ailenin en az 3 alt sistemi vardır: eş, ebeveyn ve kardeş alt sistemi.
Aile yaşam döngüsünün evreleri Carter ve Mc Goldrick (1989) tarafından beşe ayrılmıştır. Bağımsızlık evresi, eş seçimi ve evlilik, ebeveynlik: çocuğun bebekliğinden adölesanlığına (çocukluktan erişkinliğe geçiş süreci) kadar olan dönem, yetişkin çocuklara sahip aile evresi, Emeklilik ve yaşlılık evresi.
Bağımlı Aile Modeli
Geniş aile yapısı, karşılıklı bağımlı akraba ilişkileri bu aile tiplerinde sık görülür. Bu aileler çekirdek aile yapısına sahip olsalar dahi, aile içi görev ve sorumlulukların giderilmesinde yakın akraba ilişkileri işlevsel olabilmekte ve bu nedenle geniş aile olarak kabul edilebilmektedir.
Ailenin evrensel işlevleri; Murdock (1949),tüm toplumlarda ailenin 4 temel işlevi olduğundan söz eder. Cinsel, • Ekonomik, • Eğitimsel ve • Çoğalma Parsons (1955)' a göre ise ailenin; Çocuğun sosyalleşmesinin sağlanması ve • Yetişkinlerin kişiliklerindeki dengenin oluşması olmak üzere 2 temel işlevi vardır.
Bu fonksiyonları dört başlık altında toplamamız mümkündür: planlama, örgütleme (organize etme), yöneltme ve kontrol (denetim).
Aile yaşamında önemli olan sevgi, saygı, güven sadakat, fedakârlık gibi aile değerleri, dinlerin de tavsiye ettiği ve aile hayatındaki önemini vurguladığı değerlerdir. Din, faydalı aile davranışları ve olumlu aile yaşamını destekleyen bir inanç sistemi sağlar.
Üyelerin beslenme, barınma, korunma, ihtiyaçlarını karşılaması ailenin ekonomik fonksiyonunu ortaya koyar. Aile ekonomik iş birliğinin ve iş bölümünün sürdüğü uygun bir ortamdır.
Aile Ekolojisi Kuramı
Kuramın temel varsayımı gelişim ve değişimin, gelişmekte olan şey ile içinde bulunduğu çevresel şartlar arasındaki etkileşim sonucunda gerçekleştiğidir. Ekolojik kurama göre aile, bir dizi iç içe geçmiş halkanın merkezinde yer almaktadır.
Bağımsız Aile Modeli
Kentleşmiş, refahı yüksek, bireyci kültüre sahi sanayi toplumlarında görülür. Bu aile modelinde ailenin üyeleri birbirinden ve geniş aile bireylerinden görece bağımsızdırlar. Çocuklara ekonomik değer değil, psikolojik değer atfedilir, doğurganlık düşüktür.
Aile dizimi, ailelerin ve çiftlerin maddi, duygusal ve psikolojik sorunlarını çözmelerine yardımcı olmak amacıyla yapılan bir terapidir. Terapi, aile üyelerinin karşılıklı etkileşimlerini ve ilişkilerini inceleyerek, daha sağlıklı ve verimli iletişim kurma yollarını keşfetmelerine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri