Özellikle gençlerin bu oyunun peşinden giderek zamanlarını boşa harcadıklarını dile getiren Dr. İrfan Reşid, “İslam dinine göre zamanını hiç yere boşa harcamak haramdır.
İslam'da zamanın değeri o kadar önemlidir ki, buna işaret olmak üzere “zamana yemin ederek”[1] başlayan sure; “vakit”, “miad”, “ecel”, “saat” gibi zamana delalet eden birçok kelime vardır. Zamanın israfı, onu yerli yerince kullanmayarak, bir mirasyedi gibi, hiçbir faydası olmayan yerlerde tabiri caizse çarçur etmektir.
Kur`ân-ı Kerim`de Allah`ın kulları için helâl kıldığı süs ve eğlencelerin haram olmadığı bildirilmiştir: "Ey Âdemoğulları, her mesci(de gidişiniz)de süs(lü güzel elbiseler)inizi (üzerinize) alın; yiyin-için, fakat israf etmeyin; Çünkü O, israf edenleri sevmez.
İslam dini örtünmenin şekli konusunda bir hüküm getirmemiş, bunu örfe bırakmıştır. Buna göre, kadının, islama uygun şartlarda ve ortamda olması kaydıyla, spor yapması caizdir.
İlgili 40 soru bulundu
Türkiye'de ve yurtdışında voleybol müsabakalarında oyuncular talimatnamedeki tek tip kıyafet dışında birşey kullanamaz. Takımın bütün unsurları bu kurala uymak zorunda" dedi. Karabıyık, voleybolcuların müsabakalarda türban takmasının talimatnameye aykırı olacağının altını çizdi.
Futbol spordur. Haram olmasını gerektirecek bir şey yok. Yuvarlak veya dört köşe ya da sivri bir aletle, bir araçla oynanıyor, bu spordur, haram değildir.
sorusuna cevap. Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, "Alkol içeren maddelerin temizlikte kullanılması caiz midir?" sorusuna "Temizlikte kullanılmaları caizdir" yanıtını verdi.
Kumarın her türlüsü İslam dinine göre haramdır. İçeriğinde kumar bulunan oyunların cinsi de ne olursa olsun haramdır. Allah'ü Teâla Kur'an-ı Kerim'deki Maide Suresi'nin 90. Ayetinde şu şekilde buyurmuştur: Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak şeytan işi birer pisliktir.
"Şarkı söyleyen kadın olur, dinleyen de kadın sesinin şehvetini tahrik edeceğinden korkarsa dinlemek haramdır. Burada haram hükmü müzikten değil, kadının sesinden gelmektedir." "Şarkı ve türkünün güftesi bozuk, İslâm inancına ve ahlâkına aykırı ise, bunu müzikli veya müziksiz söylemek ve dinlemek haramdır."
7 İsraf yapan kişiye "müsrif' denilir.
Bir gün Peygamberimiz (asm), sahabîlerden birinin abdest alırken suyu israf ettiğini görür. “Bu israf nedir?” diye sorar. Bunun üzerine sahabî, “Abdestte israf olur mu?” diye karşılık verir. Peygamberimiz: “Evet, akan bir nehrin kenarında bile olsan, normal bir miktarın üzerinde su kullanman israf olur.” buyurur.
Zira dinimizde israf haramdır. İsraf, nimetin sahibi olan Yüce Allah'ın er-Rezzâk ismine saygısızlıktır. Bu yüzdendir ki Rabbimiz, Kur'an-ı Kerim'de müminleri bize anlatırken “Onlar, harcama yaptıklarında ne israf ederler, ne de cimri davranırlar. Bu ikisi arasında bir yol tutarlar.”[2] buyurmuştur.
zamanın değerli olduğunu düşünmekle alakalıdır. değerli şeyler boşa harcanmamalıdır, değerli olan zamansa boş boş geçirilmemelidir, değersiz işler yapılmamalıdır nitekim zaman boşa harcanmış sayılır. zaman su gibi akıp giderken * zaten her anı doludur, boş olan tanımlanan değeridir.
Kumar, haksız kazanç yöntemlerinden biri olup İslâm'da kesinlikle yasaklanmıştır. Bu itibarla, spor müsabakaları üzerinden taraflardan birine menfaat sağlayan bahis oynamak, Kur'ân-ı Kerîm'in yasakladığı kumar kapsamına girmektedir ve câiz değildir.
- Kumara vesile yapılması, ibadetlere engel olması ve aşırı derecede zaman kaybına yol açması durumunda satranç oynamak caiz değildir. Bu şartlara riayet edilerek sadece eğlence amaçlı oynandığında dini sakıncası yoktur.
İçerisinde kumar ve benzeri yasak hususlar bulunmayan oyunlar “eşyada asıl olan mubah oluştur” ilkesi gereğince genel olarak mubah kabul edilir. Buna göre kumara vesile yapılması, ibadetlere engel olması ve aşırı derecede zaman israfına yol açması durumunda satranç oynamak caiz değildir.
İslam dünyasında sarhoşluk verici özelliği sebebiyle alkollü içecek kullanımı dinen meşru (caiz, helal) görülmemektedir.
Peygamber, “Sarhoşluk veren her içki haramdır” (Buhari, Vudu, 71; Edeb, 80; Müslim, Eşribe, 7); “Çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır” (Ebu Davud, Eşribe, 5: Tirmizi, Eşribe, 3) buyurmuştur. Buna göre Müslüman içkiden ve içki içilen ortamlardan uzak durmalıdır. Sarhoş iken namaz kılınmaz (Nisa, 43).
İslam'da alkollü içkilerin tüketilmesi haram kılınmış (Maide, 3/90), sarhoşluk veren her şeyin miktarına bakılmaksızın haram olduğu ifade edilmiştir (Müslim, Eşribe, 74; Ebu Davud, Eşribe, 5).
Haç işareti (küçük de olsa) olan bir formayı giymek caiz mi? Açık bir şekilde küfre ait bir simgeyi gösteren şeyin kullanılması caiz değildir.
Buna göre İslâm'ın ilke ve esaslarına aykırı, günaha sevk eden, haramı teşvik eden müzikleri yapmak ve dinlemek günahtır. Dinimizin temel inanç, amel ve ahlak ilkelerine aykırı olmayan, haramların işlenmesine sebep olmayan müzik türlerini dinlemekte ise dinen bir sakınca yoktur.
Dinimize göre karşılıklı iki kişi veya tarafın bir konu üzerinde 'Senin dediğin çıkarsa sen bana şu kadar para vereceksin', 'oynayacağımız futbol maçından biz kazanırsak bir tepsi baklava alacaksınız' diye bahse girmeleri caiz değildir. Bu, kumar hükmünde olup haramdır.
Oyuncular. Oyuncunun malzemeleri forma, şort, çorap ve spor ayakkabısıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri