Birinci derece akrabalara kan vermek, çok ciddi ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Bu durum eğer zorunluysa alınan kanın mutlaka ışınlanması gerekiyor. Doğu Karadeniz Kızılay Kan Merkez Müdürü Dr. Dila Baran, kanın yapay olarak üretilemediğini, bu yüzden kan bağışının çok önemli olduğunu vurguladı.
Aşağıdaki Durumlardan Biri Sizin İçin Geçerli ise Lütfen Kan Vermekten Vazgeçiniz! Hemofili hastası veya pıhtılaşma probleminiz olmuşsa ya da bu kişilerle son 1 yılda cinsel ilişkide bulunmuşsanız kan bağışından vazgeçiniz!
Gebeler kan veremez. Doğum veya gebeliğin sonlan(dırıl)masından 6 hafta sonra kan verebilirler. Koroner kalp hastalığı, angina pektoris, ciddi kardiyak aritmi, serebrovasküler hastalıklar, arteriyal tromboz veya rekküren venöz trombozu olan kişiler kan veremezler. Allerji ( Astım hastaları kan veremez.
Kan kardeşliği olmadığından kişilerin birbirine kan vermesi ile kardeş olmazlar. Bu anlamda karı kocanın birbirine verdiği kan aralarında evliliğe dair her hangi bir engel ya da kardeşlik oluşturmaz.
2. derece akraba: Kardeşlerimiz, torunlarımız, dedemiz ve ninemiz (babaanne, anneanne) ikinci derece kan bağı olan akrabalarımızdır. 3. derece akraba: Kardeşlerimizin çocukları yani yeğenler, amca, hala, dayı, teyze üçüncü derece kan bağı olan akrabalarımızdır.
İlgili 32 soru bulundu
Birinci derece akrabalara kan vermek, çok ciddi ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Bu durum eğer zorunluysa alınan kanın mutlaka ışınlanması gerekiyor. Doğu Karadeniz Kızılay Kan Merkez Müdürü Dr. Dila Baran, kanın yapay olarak üretilemediğini, bu yüzden kan bağışının çok önemli olduğunu vurguladı.
1. derece akrabalar çocuklar, anne ve babadan oluşmaktadır. 2. derece akrabalar dede, nine, torun ve kardeşten oluşmaktadır. 3. derece akrabalar yeğen, amca, dayı, hala ve teyzeden oluşmaktadır.
Tedavi için yapılan kan naklinde, kan verenin ya da alanın kadın erkek, Müslüman veya gayr-ı Müslim oluşunun bir farkı yoktur. Dolayısyla kadından kan alınabileceği gibi aynı şekilde erkekten de kadına kan alınabilir. Bunun da dini anlamda hiçbir sakıncası yoktur. Maddi çıkar için boşanmak dinen caiz midir?
Cevap: Şüphesiz kan ihtiyacı olan bir hastaya kan bağışında bulunmak çok sevaptır. Fakat bu durum, kan verenle, hastayı, kan sebebiyle asla kardeş yapmaz. İster bir damla olsun, isterse vücudun bütün kanı yenilensin, süt emmede olduğu gibi birbirlerinin kardeşi olmazlar.
Kan grupları dışında ırk, etnisite, cinsiyet, din gibi arasında eşleşme istenen başka bir durum aranmaz. Ancak yeni bir araştırma, donörün ve alıcının cinsiyetinin eşleştirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Dövme riskli
Enfeksiyonların yüzeysel deride veya dolaşıma yayılmış olarak gelişebildiğini söyleyen Doç. Dr. Akman, şöyle dedi: "Hepatit ve HIV gibi çeşitli kan yoluyla bulaşması mümkün hastalıkların gelişme riski söz konusu olabilir.
Açıklamada, “Bu süreçlerin hiçbir anında vatandaşlardan “kan parası” adı altında ya da başka bir ad altında kan kullanımıyla ilgili olarak hiçbir ücret talep edilmemektedir. Türk Kızılay yürütmekte olduğu kan bankacılığı faaliyeti için belirli maliyetlere ve giderlere katlanmaktadır” denildi.
Sigara içilmesi de normalde sigara içen kişiden kan bağışını tabii ki kabul ediyoruz ama kan bağışladıktan sonra sigara içmesini de belli bir süre engellemesini istiyoruz. Çünkü sigara veya alkol kullanımı tansiyonu düşürdüğü için kan bağışlayan kişinin kendi sağlığına zarar vermesini engelliyoruz.”
Kızlık zarı her cinsel ilişkide mutlaka kanayacak diye bir şart yoktur. İlişki öncesi yeterli ön sevişmenin olduğu durumlarda vajina daha kaygan ve çizgili kaslar daha gevşek bir hale gelir. Bu da penisin vajinal penetrasyonu sırasında nisbeten esnek bir yapısı olan kızlık zarı deliğinden kolaylıkla geçmesini sağlar.
Esnek zarlarda yırtılma olup kan gelmeyebilirken kalın yapıdaki kızlık zarlarında kan daha koyu ve fazladır. Esasında kızlık zarı bozulduğunda herkeste aynı şekil ve miktarda kanama olmaz. Ancak genellikle kızlık zarı kanı az miktarda, kırmızı renkli ve kısa süreli bir kanamadır.
Cevap: Kişilerin cinsel hayatlarını yargılamak gibi bir amaç kesinlikle söz konusu olmadığı gibi, cinsel hayatın yargılanması tıp etiğine aykırıdır. Kan bağışçısı sorgulama formu; içeriği Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmekte olup, her kan bağışı işlemi öncesinde bağışçı tarafından doldurulması gerekmektedir.
YAŞAM BOYU KAN VEREMEME DURUMLARI
Otoimmün hastalığı olanlar kan veremezler. Kanama diatez'i (Kanama eğilimi) olanlar ömür boyu kan veremezler. Kronik nefrit ve pyelonefritli hastalar kan veremez. Malign (Habis) hastalığı olanlar, gönüllü donör olarak kabul edilmezler.
Her kan bağışında sadece 1 ünite kan bağışlanmaktadır. 1 ünite kan yaklaşık 450 ml ±%10 'dir.
Buna göre ister kan almak veya vermek şeklinde olsun isterse birbirinin kanını içmek, yalamak veya elinin üzerinde karıştırmak suretiyle olsun, yabancı erkek ve kadın arasında kurulan kardeşlik evlenmeye engel değildir.
Ölüm tehlikesi olduğu ve başka çare bulunmadığı zaman, kadına ve erkeğe kan vermek caiz olur. Şeyh Tâhir-üz-Zâvî, fetvasında diyor ki: “İslâm dini, sıhhati korumayı ve bedenin selametini emretmektedir. Hastaya kan vermek, insani vazifedir.
Regl döneminde vücut kan kaybediyor ama regl olmak kan bağışına engel değil, gerekirse kan bağışını güvenle yapabilirsiniz. İşin matematiğine baktığımızda yetişkin bir insan vücudunda (kiloya bağlı olarak değişen) 4.7 - 5.5 litre kan olduğunu görüyoruz. Kan bağışında bu oranın %10'unu yani 470 ml kadarını veririz.
Kan kardeş, akraba olan veya olmayan iki ya da daha fazla erkeğin birbirine sadakat yemini etmesidir. Modern zamanlarda genellikle bu durum bir ritüelle oluşmaktadır. Kan kardeşi olacak kişiler genellikle parmak, el ya da önkol kısmında küçük bir kesik oluşturur ve kişiler bu kesikleri birbirine bastırır.
Enişte, bir kişinin halasının, teyzesinin veya kız kardeşinin eşi. Bir kişi ile eniştesi arasında, yakın akraba kabul edilmekle birlikte, herhangi bir kan bağı yoktur.
Yani anne-baba ve evlat arasında bir doğum bağı varsa. bunlar 1'inci derece akraba, torunla büyükanne-büyükbaba arasında iki doğum olduğundan bunlar 2'nci derece akraba olarak nitelenmiştir. Bu durumda kardeş de ikinci derece akraba olmaktadır.
- Birinci derece akrabalar: Eş, anne, baba, çocuk. - İkinci derece akrabalar: Kardeş, dede, nine, torun. - Üçüncü derece akrabalar: Amca, hala, dayı, teyze, yeğen.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri