Hukukumuzda anılan sorunu topluca çözüme kavuşturan tek bir kanun hükmü söz konusu değil. Konuyla ilgili hükümler, mevzuatımızda dağınık bir şekilde yer alıyor. Uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi de kimlik kartı hükmünde kabul edilmektedir.
Evet. Yolcularımız yanlarında nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaport bulundurmalıdırlar.
Peki çok kişi bilmiyor ama evlilik cüzdanı ile bile resmi birçok işinizi halledebilirsiniz. Öte yandan yukarıda saydığımız bu belgeler, tapu işlemlerinden noterlik işlemlerine, okul kayıtlarından seçimlere kadar tüm resmi işlemlerde kullanılabiliyor.
CEVAP: Cevabımız banka kartı olacaktır çünkü banka kartında kişisel bilgiler yer almaz. Pasaport , ehliyet ve evlilik cüzdanı kullanılabilir ama kimliğimiz her zaman en iyisidir.
İlgili 15 soru bulundu
Evlilik Cüzdanı Ne Amaçla Kullanılır? Evlilik cüzdanı, nikah işleminin gerçekleştiğine dair bir resmi belge diyebiliriz. Resmi nikah işleminin gerçekleşmesinin ardından iki insanın bu evlilik töreniyle evlendiğinin resmen kayıt altına alındığını göstermek amacıyla düzenleniyor.
Kimlik kartı olmasaydı kimse herhangi bir alanda kaydını gösteremezdi, eğitim veya sağlık hizmetlerinden faydalanırken her zaman karışıklıklar olurdu, insanların devlet ile olan işleri birbirine karışırdı.
Apostil şerhi yalnızca evlilik cüzdanı için değil, tüm resmi evraklar için alınabilmektedir. Türkiye'nin de imza attığı Lahey Antlaşması uyarınca apostil şerhi bulunan evraklar, Antlaşmaya imzacı devletlerde, uluslararası geçerliliğe sahiptir.
E-devlet hesabına kimlik numarası ve kişiye özel şifre ile giriş yapılır. Giriş yaptıktan sonra arama kısmına "geçici kimlik belgesi sorgulama" yazılır. Açılan sayfadan "Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum ve kabul ediyorum" yazısının başında bulunan kutucuk işaretlenir. Devam et butonuna tıklanır.
"Bahse konu yasanın yürürlüğe girdiği 26 Ocak 2016 tarihinden itibaren Nüfus Cüzdanı kayıp edenlere uygulanan idari para cezası uygulaması yürürlükten kaldırılmıştır.
- Uluslararası uçuş kurallarına göre bebeğiniz 2 yaşını doldurmamışsa havayolu tarafından belirlenen ücretle seyahat edebilir. Seyahat öncesinde bebeğin kimlik tespiti ve onun adına da bilet yazdırmanız gerekiyor.
Böyle bir durum söz konusu olduğunda nüfus müdürlüğünden başvuru esnasına geçici kimlik belgesi talep edilmiş olmalıdır. Alınan geçici kimlik belgesi ile yurt içi uçuşlarında seyahat etmek mümkün olur.
Eğer yanınızda bir kimlik yok ise "Atatürk Havalimanı Emniyet Şube Müdürlüğü Nöbetçi Amirliği"nden "Uçuş Amaçlı Geçici Kimlik belgesi" alabilirsiniz. Ancak bu işlemi uçağa binmeden en az 30 dakika önce yapmanız şart. Zaten kural gereği uçuştan 45 dakika önce biletinizi almanız gerekiyor.
Kimlik numarası bulunan bir kimlik kartı ibraz etmek zorundadır. 5-Kurum Sağlık yardımlarından yararlandırılan kişilerin müracaatı aşamasında nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı, pasaport veya verilmiş ise kurum sağlık kartı bilgilerinden biri ile kimlik tespiti yapılır.
İlk defa kimlik kartı başvurusu, fotoğraflı bir kimlik belgesi (nüfus cüzdanı, pasaport, uluslararası aile cüzdanı, sürücü belgesi veya kurumların kendi mevzuatlarında kimlik yerine geçen belgeler) ve son altı ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf ile yapılır.
Başvuru sonrası, fotoğrafınız ve geçersiz hale getirilmiş halde eski nüfus cüzdanınız geri verilmektedir. Yeni Kimlik Kartınız, kısa süre içinde (2-3 gün içinde) teslim için bildirdiğiniz adrese PTT Kargo aracılığıyla ulaştırılacaktır.
e-Devlet kapısı üzerinden alınan belgeler, nüfus müdürlüklerinden alınan belgelerle aynı hukuki değere sahiptir.
Açıklamada, yeni kimlik başvurusuna gerek kalmadan, e-devlet üzerinden geçici kimlik belgelerinin alınabileceği bildirildi.
kimlik kartını kaybeden afetzede vatandaşlarımızdan, hangi ildeki nüfus müdürlüğüne başvurursa başvursun hiçbir belge, fotoğraf ya da ücret talep edilmemekte, sadece biyometrik (parmak izi) doğrulaması ile birkaç dakikada geçici kimlik belgesi düzenlenmektedir.
Apostil tasdiki yoksa ve buna rağmen işlem yapılırsa, uygulanabilir olmayan (Belge geçerlidir ama uygulanabilirliği yoktur) belgeye dayanarak işlem yapılmış olur ve bu da Noterin hukuki ve cezai sorumluluğunu gerektirir.
Apostil, bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge onay sistemidir. Apostil, 6 Ekim 1961 tarihli Lahey Konvansiyonu ile düzenlenmiştir. Apostil işlemi, Türkiye'de valilikler ve kaymakamlıklar tarafından yapılmaktadır.
Vatandaşlar, www.turkiye.gov.tr ve www.eapostil.gov.tr adresleri veya e-Devlet mobil uygulaması üzerinden hesaplarına giriş yaparak tek ekranla adli sicil kaydı belgesi oluşturup e-apostil talebinde bulunabiliyor. Oluşturulan belgeler Lahey Konvansiyonuna taraf 120'den fazla ülkede geçerli sayılıyor.
Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimlik kartı almak zorundadır. Kimlik kartı başvuruları Genel Müdürlük web portalı üzerinden ya da çağrı merkezinden (Alo 199) alınacak randevu ile veya randevusuz olarak yurt içinde ilçe nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere yapılır.
Yeni kimlik kartlarının boyutlarının küçük olması nedeniyle kart üzerine yazılmayıp, çipte bulunan bilgiler ise "önceki soyadı, doğum yeri, medeni hali, dini, kan grubu, kayıtlı olduğu yer (ili, ilçesi, cilt, hane, sıra no), veriliş nedeni, veriliş tarihi" şeklinde sıralanıyor.
Hiç bir şekilde devlet yardımlarından yararlanamazdı. Bir fabrikada veya resmi yani TC kimliğin geçerli olduğu işyerlerinde asla çalışmazdı. Yasal olarak varlığımız görünmezdi yani yaşıyo olarak görünmezdik. Yaşamızı öğrenemezdik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri