Nitekim müfessirlerin çoğu, “Allah kötü sözün alenen söylenmesini sevmez; ancak zulme uğrayanlar hariçtir” (en-Nisâ 4/148) meâlindeki âyetin haksızlığa uğrayanların zalime beddua etmelerine izin verdiğini belirtmişlerdir.
söyleyen haksızlığa uğramışsa, zulme uğramışsa. hariç” mealindeki ifadelerin haksızlığa uğrayanların. zulüm edenlere beddua etmelerine izin verdiğini. belirtmektedirler.
KİŞİ HAKLI OLSA BEDDUA YAPMALI MIDIR? Kişi haklı olsa bile, eğer insaf sahibi ise bedduaya yol vermez. Ya ıslahı için dua eder. Ya da, çok incinmiş ise, sabrı ve insafı kalmamış ise, onu, Allah'ın adaletine, cezasına, celâline, kahrına ve kibriyasına havale etmekle, yani Allah'a ısmarlamakla yetinir.
Gerçekten bir kul hakkı doğmadan veya beddua edecek “hak” bir sebep olmadan edilen beddualar ve “hakkımı helal etmiyorum” tarzı ifadelerin Allah katında bir hükmü yoktur. Aksine haksız yere edilen bedduanın, beddua edene geri dönmesinden korkulur.
(Ana-baba, mazlum ve misafirin duası kabul olur) demek, (Ana-babanın çocuğuna yaptığı hayır dua, mazlumun [kâfir bile olsa] kendine zulmeden zalime yaptığı beddua, misafirin ev sahibine yaptığı hayır dua kabul olur) demektir. Yoksa misafirin, suçsuz olan ev sahibine yaptığı beddua kabul olmaz.
İlgili 19 soru bulundu
Beddua iki tarafı keskin bıçak gibidir. Boşu yoktur. Ya yapılana gider, ya döner yapana isabet eder! Yapan haklıysa, yapılan gerçekten zulmetmişse, Allah da dilerse yapılana gider. Yapan haksız ise, İlahî adalet işler, döner yapanı bulur.
Beddua konusuna değinen Prof. Dr. Mustafa Karataş, mazlumların ve zulüm gören kişilerin bedduasının tutacağını belirtti. Prof.
Facebook. Peygamber Efendimiz (S.A.V) buyurmuş ki ; Kim birinin kalbini kırıp onu ağlatırsa, o kişinin bedduasından sakınsın.!
Dinimizde beddua kaldırmak diye bir şey yoktur.
Dini kullanarak insanları soyan bu madrabazlara fırsat ve imkan vermek caiz değildir. Zulme uğrayan bir kimse zalime beddua etmiş ise ettiği zaman ya yerini bulur veya Allah Teâlâ makul ve adil bir sebeple bedduayı kabul etmez yahut gereğini erteler.
Söylediğim söze pişman olursam ne yapmam lazım? Haklı ya da haksız yere yapılacak beddua veya söylenen kötü sözlere pişman olmak Allah'tan bağışlanmayı talep etmek demektir. Biz buna tövbe etmek diyoruz. Tövbe etmenin şartları vardır ve o şartlara uygun tövbe edilirse tövbe makbul olur.
Allah'a havale etmenin anlamı; sadece Allah'a tevekkül etmektir. Sonuç olarak çocukların terbiyesinde işleri Allah'a havale etmek bu konuda Allah'a tevekkül etmek demektir. Bu amacı gerçekleştirmek için Allah'a yönelmektir. Nitekim kulun her işinde Allah'a tevekkül etmesi güzel bir davranıştır.
Çınar, "Bu nedenle beddua eden herhangi bir ceza almaz, fakat vermiş olduğu manevi zarar nedeniyle tazminat ödemek zorundadır. Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesinde yer alan hakaret suçunun cezası ise 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası olarak belirtildi" dedi.
Haklı olduğumuzda, hakkımız kadar olmak kaydıyla bedduâ etmekte günah olmayabilir. Fakat bunda bile sevap yoktur. Sevap olmayan bir şeyi yapmadan önce bin kez düşünmek lâzımdır. Hele bu bedduâ gibi tecavüze kaçabilen bir zemin ise, kaçınmak lâzımdır.
Haksızlığa uğrayan kişiler için şu dualar tavsiye edilmektedir: Ve zennûni iz zehebe mugâdıben fe zanne en len nakdire aleyhi fe nâdâ fiz zulumâti en lâ ilâhe illâ ente subhâneke innî kuntu minez zâlimîn(zâlimîne). Anlamı: 'Sonunda karanlıklar içinde, 'Senden başka hiçbir tanrı yoktur.
Zira konu, Buhârî'nin Sahih'inde 46. bölüm olarak düzenlenen “Kitâbu'l- mezâlim” ekseninde ele alınmıştır. “Mezâlim” kelimesi, sözlükte “haksız yere ele geçirilmiş olan başkasına ait nesne,” “zulmen alındığına dair şikâyetçi olunan şey”, “mazlum hakkı” gibi anlamlara gelen “mazlime”nin çoğuludur.
Kişi Müslüman kardeşinin kendisine yaptığı kötülüğü -şayet zararı devam etmeyecekse- affetmesi ise daha faziletlidir. İbn Abbas: Zulme uğrayan kimseye, kendisine zulmedene beddua etmesi mubahtır. Sabredecek olursa bu onun için daha hayırlıdır. Kötülük affedilir.
Dileklerin kabul edildiği zamana denk gelir de Allah bedduanızı kabul ediverir.” (Müslim, Zühd-74; Ebû Dâvûd, Vitir-27). - “Yapılan bir lânet (beddua) yerine vardığında haksız yere yapıldığını görünce sahibine döner”. (Tirmizî, Birr-48; Ebû Dâvûd, Edep-45).
Rivayetlerde Hz. Peygamber (asm)'in Bi'r-i Maûne olayında şehid edilen Müslümanlar nedeniyle Rıl, Zekvan, Lıhyan ve Usayya oğulları aleyhinde kırk sabah lânet okuyarak beddua ettiği bildirilir (bk. Buhari, Cihad 17).
Değerli kardeşimiz, Fiili ile ölümü hak eden kimselere, yetkili makamların hükmü ile gereken yapılır, bunun içinde ölmeleri için dua da vardır, kul hakkı olmaz. Ancak ölümü hak etmeyen kimsenin ölmesini istemek caiz değildir, hem Allah hem de kul hakkı olur.
ALMA MAZLUMUN AHINI ÇIKAR, AHESTE AHESTE ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI. Kimseye eziyet edip ahını alma, sonra yaptığın kötülüklerin cezasını ömür boyu çekersin.
Kim birinin kalbini kırıp onu ağlatırsa o kişinin bedduasından sakının, çünkü gözyaşları yere düşmeden ne dilerse olur. 🌹Hadis-i Şerif🌹…
Değerli kardeşimiz, Soruda geçtiği şekliyle bir hadis rivayeti bulamadık. Ancak, bu ifadenin, “Mazluma yardımcı olmayı emreden ve onun bedduasını almaktan sakındıran” çok sayıda hadis rivayetinden alınmış bir mana olduğu söylenebilir. (bk. Wensinck, el-Mu'cem, “zlm” md.)
Nasıl olduğundan ziyade insanın işi Allah'a havale etmesi önemlidir. Uygun olan beddua etmemektir. Fakat beddua etmek günah değildir.
Fakat Allah'tan belasını istemek, kendine lanet etmek veya beddua etmek, insan için son derece tehlikeli bir durumdur, şiddetle kaçınmak icap eder. Yüce dinimiz İslam, Müslümanların kendileri ve diğer Müslümanlar aleyhinde beddua etmelerini yasaklamıştır.
Babanın bedduası kabul olur mu? -Evet, babanın bedduası kabul olur. Onun için babanızın bedduasını hak etmemeye gayret ediniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri