Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda kanser tarama sisteminin Türkiye genelinde aile hekimlerinin kullanımına açıldığını duyurdu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından kanser taramasında randevu sisteminin aile hekimlerinin kullanıma açıldığını duyurdu.
Kanser Randevu Sistemi aile hekimlerinin kullanımına açıldı
Bu sistemle aile hekimleri, hedef nüfuslarındaki kişileri arayıp kanser taramasına davet edecek. Taramayı kabul edenlere taramanın yapılabileceği merkezler hakkında bilgi verilip, randevuları oluşturulacak.
uygulanacak Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) ve 10 yılda bir yapılacak kolonoskopi ile taramadır. yaklaşık 98'inde) sonuç normal çıkmaktadır. yıl sonra tekrar kolorektal kanser taraması yaptırması söylenir. kolonoskopi yaptırılması gerektiği anlamına gelir.
Testlerin uygulanması ve yorumlanması: Tarama testleri için ilinizde bulunan; Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) ve Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) başvurmalısınız.
Sağlık Bakanlığınca başlatılan uygulama ile tüm aile hekimliklerinde vatandaşların hipertansiyon, diyabet, obezite, kalp-damar hastalıkları ile kanser ve yaşlı izlem taramalarına alınması zorunlu hale getirildi.
İlgili 37 soru bulundu
Dolaşımdaki tümör markerları (circulating tumor markers) en sık kanda bakılır. Bunun dışında idrarda ve vücut sıvılarında da ölçülebilir. (Ör: CEA, CA 15.3, CA 19.9, CA 125, kalsitonin, vb) Aslında klinikte en sık kullanılan markerlar bunlardır.
Aile hekiminden randevu alınarak ücretsiz olarak yaptırılacak check-up'ta vatandaşların kan basıncı, kan şekeri, kan kolesterol ve yağ düzeyleri, EKG yani kalp grafisi, idrar tahlilleri, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri ile kanser taraması yapılacak.
Kanser taraması, hiçbir şikayeti olmayan sağlıklı bireylerde ; kanseri tedavisinin çok daha kolay ve etkili yapılabildiği erken evrelerde yakalamak için test ve muayeneler yapılmasıdır . Özellikle 40 yaş ve sonrası daha fazla olmak üzere , 20 li yaşlardan sonra her yaşta kanser taraması yaptırabilirsiniz.
KETEM (KANSER ERKEN TEŞHİS MERKEZİ ) BİRİMİ TARAFINDAN ÜCRETSİZ VE RANDEVUSUZ OLARAK YAPILAN KANSER TARAMALARI DEVAM EDİYOR.
Hasta kolundan elde edilen kan numunesi sonrasında CEA testi gerçekleştirilir. Fakat bu işlem genellikle kısa süreler içerisinde yapılır. Özellikle profesyonel özel doktor klinik merkezi üzerinden maksimum 24 saat içerisinde gerçekleştiriliyor. Test üzerinden kanserli tümörler kolay bir şekilde görüntülenebilir.
Taramalar, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezileri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Mobil Kanser Tarama araçları da dahil olmak üzere birinci basamak sağlık kuruluşlarında ücretsiz gerçekleştiriliyor.
İl Sağlık Müdürümüz Uzm.Dr. Ali Nuri ÖKSÜZ açıklamasında şunları kaydetti: "Sağlık Bakanlığımızın planlamaları doğrultusunda tüm vatandaşlarımız için ücretsiz check –up sağlık taraması uygulaması başlatılmış olup ilimizde de Aile Sağlığı Merkezlerinde Check-up yapılmaya başlanmıştır.”
Aile hekiminden randevu alınarak ücretsiz olarak yaptırılabilecek sağlık taramasında, vatandaşların kan basıncı, kan şekeri, kan kolesterol ve yağ düzeyleri, EKG(kalp grafisi), idrar tahlilleri, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri ile kanser taraması yapılacak.
Kanser teşhisi için görüntüleme testleri; Bilgisayarlı tomografi (BT), kemik sintigrafisi, manyetik rezonans görüntüleme (MRI), pozitron tomografi (PET), ultrason ve X-ışınları ve diğer yöntemleri içerir. Biyopsi sırasında, doktorunuz laboratuarda test edilmek üzere bir hücre örneği alır.
Aile Hekimliği, çocuk, genç, yaslı tüm bireylere hem koruyucu hem de tedavi edici sağlık hizmetleri sunan, tıpta uzmanlık dalıdır. Aile Hekimleri dahili, jinekolojik, çocuk sağlığı, ruhsal sorunlarla ilgili temel hastalıkları tedavi edici ve koruyucu sağlık bilgilerine sahip uzman doktorlardır.
Bu tarama programı sayesinde vatandaşlarımıza yaş, cinsiyet ve risk gruplarına göre check-up programlarında uygulanan kan basıncı, kan şekeri, kolesterol ve yağ düzeyleri, EKG (kalp grafisi), idrar tahlilleri, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri ile kanser taraması hizmetlerini vereceğiz."
KETEM, hafta içi çalışanlar için Cumartesi günü de hizmet vermeye başladı Murat KÜÇÜK/BOLU, (DHA) - BOLU'da, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) hafta içi çalıştığı için mesai yoğunluğundan kontrole gelemeyenler için Cumartesi günleri de hizmet vermeye başladı.
Kanser Taramaları Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri'nde (KETEM) Ücretsiz Olarak Yapılmaktadır.
Merkezimizde serviks kanseri erken teşhisi için PAP Smear Testi ile tarama yapılmakta, meme taramaları içinse mamografi ve ultrasonografi cihazı mevcuttur.
Tam Kan Sayımı (CBC). Bu sık kullanılan kan testi kan örneğinizdeki çeşitli kan hücre türlerinin miktarını ölçer. Bir kan hücresi türü çok düşük veya çok yüksek miktarda bulunuyorsa veya anormal hücreler belirlenirse, bu test yapılarak kan kanserleri belirlenebilir.
Prostat kanseri, yumurtalık kanseri, tiroid kanseri, karaciğer ve testis kanserinde kan testleri tanı yöntemi olarak kullanılıyor. Ancak kan kanseri (lösemi) dışında hiçbir zaman kan testleri ile kanser tanısı konmuyor, hekim tarafından diğer tanı yöntemlerine başvuruluyor.
21-29 yaş arasındakilerin üç yılda bir PAP smear testi yaptırması, 30-64 yaş arasındakilerin her yıl PAP smear testi ve 5 yılda bir HPV testi önerilir. 65 yaş üstünde son on yıldaki testlerde anormal bulgu yoksa taramaya gerek olmadığı düşünülmektedir.
Sağlık ocaklarında kan tahlili, demir eksikliği tahlilleri, evlilik raporu, kolestrol yağ ölçümü, sağlık raporu, gebelik takibi gibi birçok ücretsiz sağlık hizmeti verilmektedir.
“D vitamini testi nerede yapılır?” sorusu da merak edilen diğer konu başlığı. Bu test devlet ve özel hastanelerin yanı sıra sağlık ocaklarında da ücretsiz yaptırılabilir.
Sağlık ocaklarında hastanelerde yapılan pek çok kan tahlili yapılmaktadır. Her gün belli bir saate kadar alınan kanlar, en yakın devlet hastanesine gönderilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri