Aile içi görgü kuralları ise şunlar olabilir: Aile bireylerine saygı ve sevgi göstermek, bireysel sorumluluklarını yerine getirmek, ailenin ortak değerlerine ve düşüncelerine saygı göstermek, aile içinde hoşgörülü ve anlayışlı bir tutum sergilemek.
-Konuşmayı bitirirken geçerli bir neden öne sürün. -İltifat ederken içten ve samimi olun; iltifat aldığınızda da, teşekkür edin. -Birisini eleştireceğiniz zaman onun duygularını göz önünde bulundurun ve o kişi ile özel olarak konuşun; sorununuzu kişiselleştirmeyin. -Birisi sizi eleştirdiğinde, sakin olun.
Evde uyuyan birileri varken sessiz ve özenli hareket etmek. Yemek yerken ağız şapırdatmamak ya da rahatsız edici sesler çıkarmamak. Ortak kullanım alanlarında yatak kıyafetleri ile oturmamak. Tüm aile bireylerinin özel vakitlere ihtiyaç duyduğunu kabul etmek.
İlgili 20 soru bulundu
Evin içerisinde koşmayın ve zıplamayın. Aile bireyleri uyurken rahatsız edici seste davranışlar ve konuşmalar yapmayın. Evde görgü kurallarından en önemlilerinden bir diğeri ise saygıdır. Ortak kullanım alanı olan tuvalet ve banyo gibi alanlara kapıyı çalmadan izinsiz bir şekilde girmeyin.
Görgü, bir kimsenin belirli bir olay karşısında nasıl davranması gerektiğini gösterir. Örneğin; bir toplantıda konuşurken, bir davette yemek yerken veya bir törene katılırkenki davranış biçimlerini belirler. Farklı sosyal çevrelerde ortama göre değişen basit davranış kalıplarıdır.
Ahlak kuralları; insanın kendi vicdanının koyduğu ve yine kendi davranışlarını düzenleyen, vicdan azabı ile müeyyidelendirilmiş emir ve yasaklardır. Görgü kuralları; aynı çevredeki kişilerin uyduğu, konuşma, yeme – içme usulleri, oturma şekli, düğün vb. törenlerdeki giyinme ve hareket tarzlarını gösteren kurallardır.
Nezaket ve görgü kuralları, toplumda uyumlu ve saygılı bir iletişim ve davranış biçimini ifade eder. Adab-ı Muaşeret olarak da bilinen bu kurallar, insanların birbirleriyle ilişkilerinde hoşgörü, saygı, zarafet ve naziklik prensiplerine dayanır.
- Konuşmayı bitirirken geçerli bir neden öne sürün. - İltifat ederken içten ve samimi olun; iltifat aldığınızda da, teşekkür edin. -Birisini eleştireceğiniz zaman onun duygularını göz önünde bulundurun ve o kişi ile özel olarak konuşun; sorununuzu kişiselleştirmeyin. - Birisi sizi eleştirdiğinde, sakin olun.
Günlük hayatta en çok kullandığımız nezaket ifadeleri ise, af edersiniz, özür dilerim, rica ederim, günaydın, iyi akşamlar, iyi geceler, üzgünüm, tünaydın, pardon, lütfen, bakar mısınız? gibi ifadelerdir.
Adab kelimesi edebin çoğunluğudur. Muaşeret kelimesi ise beraber yaşayan insanların iyi geçinmesi ve birbirlerine nazik davranmaları manasına gelir. Adabı muaşeret kurallarına halk arasında kısaca görgü kuralları da denilmektedir. Adabı muaşeret tabirine klasik İslam kaynaklarında rastlanmaktadır.
Etkin dinleme belli aralıklarla konuşulanın özetlenmesini içerir. Bu şekilde konuşmacının fikirlerinin özetini çıkartarak doğru anlayıp anlamadığınızı kontrol edersiniz. Bu yöntem konunun dağılmamasını sağlar ve yazıya döküldüğü zaman kalıcı bir not olarak daha sonrası için kayıt niteliği taşır.
*Dinlerken ve konuşurken karşısındakinin yüzüne bakmanın önemi kavratıldı. *Sohbete katılmak ve konuşmak için sırasını beklemek gerektiği kavratıldı. *Duygu ve düşüncelerini uygun yollarla ifade edilmesinin önemli olduğu öğretildi. *Konuşanı dinlemek ve sıra kendisine geldiğinde uygun biçimde konuşma kuralları verildi.
Ahlak kuralları bireylerin davranışlarını düzenlemeyi amaçlayan, bunu yaparken de iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış davranışın ne olduğu sorusuna cevaplar veren kuralların tümüdür.
Toplum halinde yaşayan insanların yerine getirmek zorunda oldukları ödevleri ve kullanacakları yetkileri gösteren kurallara “sosyal düzen kuralları” denilmektedir. bulunmaktadır. Bunlar; “din kuralları”, “ahlak kuralları”, “görgü kuralları” ve “hukuk kuralları”dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri