Sürdürülebilir yapı malzemeleri, çevresel etkileri en aza indiren, doğal kaynakları koruyan ve atık üretimini azaltan malzemelerdir. Bu malzemeler, enerji verimliliği, geri dönüşüm potansiyeli ve çevre dostu üretim süreçleri gibi özelliklere sahiptir.
Zararlı ve sentetik malzemeler yerine doğal, yenilenebilir, karbon nötr, geri dönüştürülebilir ve daha az enerji harcayan malzemeler sürdürülebilir olarak tanımlanıyor.
Doğaya zararı az olan ve uzun kullanım ömrü sunan ekolojik yapı malzemelerinin ilk akla gelenleri; tahta, bambu, kerpiç, kiremit ve doğal taş olarak sıralanıyor.
Sürdürülebilir mimari, malzeme, enerji, geliştirme alanı ve genel olarak ekosistem kullanımında, binaların çevresel etkilerini en aza indirgemeyi amaçlayan mimaridir.
İlgili 34 soru bulundu
Sürdürülebilir binalar; etkin su yönetimi, enerji kullanımı, etkin ısıtma soğutma, doğal veriler ışığında tasarım, doğal kaynakları maximize ederek yapay ısıtma soğutma sistemleri ve bu sistemlerin maliyet açısından getirdiği yüklerin minimize edildiği yapılardır.
Sürdürülebilir inşaat kavramı ise, “çevreyi gözeten kurallar doğrul- tusunda, kaynakları etkili kullanarak sağlıklı inşaat çevresi oluşturmak'' şeklinde tanımlanmıştır.
Yapı malzemeleri, bina yapımı gibi inşaat amaçlı kullanılan malzemelerin genel adıdır. Ahşap, çimento, agregalar, metaller, tuğlalar, beton, kil, inşaatta kullanılan en yaygın yapı malzemeleri.
Bitkisel ve hayvansal kökenli yapı ve yalıtım malzemeleri,yün, soya, jüt, kenaf, buğday, keten, mısır, ayçiçekleri, kenevir, bambu, ahşap gibi bitkisel atık liflerden ve atık kâğıttan üretilir. Tamamen doğal, hızla yenilenebilir, düşük enerji içeriğine sahiptirler.
Birleşmiş Milletlerin 2005 Dünya Zirvesinde sürdürülebilir kalkınma üç alt başlıkta tanımlanmıştır; ekonomik kalkınma, sosyal kalkınma ve çevrenin korunması (UN, 2005: s.12).
Malzemelerin Sınıflandırması 3) İç yapı ve kimyasal sınıflarına göre: Metaller, polimerler, seramik ve kompozit malzemeler olarak dört gruba ayrılır.
Sürdürülebilirliğin 3 temel bileşeni bulunmaktadır. Bu bileşenler; çevre koruma, ekonomik büyüme ve sosyal gelişimdir. Sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için bu kavramlar dengeli bir biçimde yönetilmelidir.
Öncelikle metal bir doğal kaynaktır ve milyonlarca yılda oluşmuş maden yataklarından çıkarılmaktadır. Bu da metalleri, tıpkı petrol gibi “yenilenemeyen” bir hammadde sınıfına dahil eder. Gezegenimiz, tükettiğimiz hızda yeni metal ve mineraller üretemez. Bir süre sonra bu kaynakların tükenmesi kaçınılmaz.
İnorganik Malzemeler: Yapay inorganik malzemeler:Çimento,cam,tuğla,porselen vb. Doğal inorganik malzemeler:Taşlar,tuzlar,mineraller Page 5 MALZEMELER Herhangi bir malzeme özelliklerini belirlemek amacıyla yapılan çeşitli gözlem deneylere malzeme muayenesi denir.
1.2.Malzemelerin Sınıflandırılması:
Malzemeler genel olarak iki ana gruba ayrılmakla birlikte, bu iki grubun makro düzeyde karışması ile oluşan kompozit malzemeler ile 3 grup da incelenebilir.
Beton dünyada en çok kullanılan yapı malzemesidir. Bugün dünyanın en yüksek binaları betonarme ile yapılmakta ve en güvenli yapı malzemesi olarak dünyanın dört bir yanında kullanılmaktadır.
Yapı veya yerleşim yerlerinde yaşam kalitesi yönünden önem arz eden yol, su, elektrik, doğal gaz, atık su ve kanalizasyon, internet ve telefon gibi donanımların tamamı altyapı olarak adlandırılır.
Güçlendirme İçin Kullanılan Malzemeler
Ülkemizde üç farklı malzeme ile bu çalışmalar yürütülmektedir. Bunlar fiberbond, beton ve çelik olmaktadır. Özellikle kolonlara yapılan müdahalelerde bu malzemelere yer veriliyor. Eskiden bu yana en sık kullanılan malzeme ise betondur.
Bir yapının hizmet süresini artırmak ya da bir yapı malzemesinin ömrünü uzatmak, doğal kaynakları koruyarak, enerji kullanımı ve emisyonları azaltarak aslında sürdürülebilirliği destekler.
Sürdürülebilir Konut Alanları
Konutlar, insanın kültürel, çevresel, fiziksel ve psikolojik ihtiyaçlarına dikkat edilen, yapı ve çevresi ile birlikte ele alınan, sürdürülebilir ve uygun kentsel mekân- ların üretildiği yerlerdir (Yılmaz vd., 2020).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri