Arabuluculuk ile Aile İçi Şiddet ve Uzlaşmaya Tabi Suçların İlişkisi. Öz: Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu'na göre, aile içi şiddet iddiası içeren uyuşmazlıklar ile Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre uzlaşmaya tabi olmayan suçlarla ilgili uyuşmazlıklar arabuluculuğa elverişli değildir.
İşlenmesi halinde, kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır. kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) İntiharın gerçekleşmesi durumunda, kişi dört yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Şiddete uğradığınızda, size en yakın karakola, jandarma komutanlığına, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi'ne (ŞÖNİM), Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğüne, cumhuriyet başsavcılığına, kaymakamlığa/valiliğe, aile mahkemesine, belediyelere ve kadın örgütlerine başvurabilirsiniz.
Uzlaşma gerçekleştiği takdirde, mahkeme, anlaşmanın tarafların özgür iradelerine dayandığını ve hukuka uygun olduğunu tespit eder ve uzlaşma konusu yükümlülükler de yerine getirilirse, ceza davasının düşmesi kararı verir.
İlgili 27 soru bulundu
Uzlaştırma süreci tarafların kabulüyle başlar, taraflardan biri kabul etmezse süreç işlemez. Taraflar uzlaşma sağlanana kadar bu yöndeki iradelerinden her zaman vazgeçebilirler.
AİLE İÇİ ŞİDDETTE KAMU DAVASI
Aile içi şiddet olaylarında kamu davası açılması şikayete bağlı değildir. Bu sebeple de savcılık veya polis tarafından resen soruşturulur ve kovuşturması da resen yapılır. Yine aile içi şiddet davalarında şikayet olsa ve şikayetten vazgeçilse dahi bu durum kamu davasını düşürmez.
17 Ocak 1998'de yürürlüğe giren yasaya göre, aile içinde şiddete maruz kalan kadın, koca veya çocuğun şahsen başvuruları ya da Cumhuriyet Başsavcısı'nın bildirmesi üzerine, dayakçı eşlere en fazla altı ay süreyle, ''Evden sürgün'' cezası verilebiliyor.
Cinsel şiddet, şiddet tehdidi, aşağılama, kişiye hakaret, psikolojik şiddet, fiziksel şiddet, küçük düşürücü sözlere maruz kalma gibi hususlar ile ortak mal ve konuta zarar verme durumlarında uzaklaştırma kararı alınabilir.
2. Kadın Konukevleri. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı kadın konukevlerinin adres ve iletişim bilgileri gizlilik ilkesi nedeniyle açık değildir. ALO 183 Hattını ve aşağıda listesi verilmiş Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerini (ŞÖNİM) arayarak gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.
Kasten yaralama suçunun temel hali, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasını gerektirir. Ancak eğer yaralama basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif ise, ceza 4 aydan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezası olur. Bazı ağırlaştırıcı sebepler de kasten yaralama suçunun cezasını artırabilir.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan ALO 183 hattı, şiddete uğrayan ya da uğrama tehlikesi bulunan ve desteğe gereksinimi olan kişilere psikolojik, hukuki ve ekonomik alanda danışmanlık sunmakta ve yararlanabilecekleri hizmet kuruluşları konusunda bilgi vermektedir.
Fiziksel şiddete maruz kaldığın an hemen ALO 183'ü aramalısın. ALO 183, Aile, Kadın, Çocuk ve Engelli Sosyal Hizmet Danışma Hattı. Herkes için ücretsiz ve Türkiye'nin her yerinden her an ulaşılabilirdir.
Güvenli bir aile ortamında büyüyen çocukla, aile içi şiddete maruz kalan bir çocuğun gelişim farklılıkları gözle görülebilmektedir. Çocuklarda sosyal anksiyete, özgüvensizlik, güvenli bağlanma sorunları, bilişsel açıdan problemler ve buna bağlı olarak akademik başarıda düşüş görülebilir.
Şiddet uygulayan erkeklerin bir kısmı aslında yaptıklarının ardından pişman olurlar. Bu pişmanlıklarında samimi de olabilirler. Ancak pişmanlık, bir sonraki şiddeti önleyen bir tavır ne yazık ki olamaz.
HAPİS CEZALARI ARTTIRILDI
Basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek kasten yaralama suçunun kadına karşı işlenmesi halinde cezanın alt sınırı 4 aydan 6 ay hapse yükseltilecek. İşkence suçunun kadına karşı işlenmesi halinde cezanın 3 yıl olan alt sınırı 5 yıl hapse çıkarılacak.
Bu tehdit ortaya çıkan şiddete bağlı olarak farklı bir miktar aradığında değişkenlik göstermektedir. Sözlü Tehdidin Cezası Nedir? Sözlü biçimde ortaya çıkan tehdit aynı zamanda suçun basit halini oluşturur. Bu sebepten dolayı sözlü tehdidin cezası 6 ay ile 2 yıl arasında değişkenlik göstermektedir.
Kamu davasının duruşmasına gelmeyen sanık tutuklanabilir. Ancak şahsi davanın duruşmasına gelmeyen sanık hakkında bu tedbir uygulanmayacaktır.
Mağdur şikayetçi olmaz ya da şikayetten vazgeçerse sanık ceza almaz.
Uzlaşma dolayısıyla devlet sizden hiçbir şekilde para talep etmez.Ekstra bir ücret almaz.Uzlaştırma ücretsizdir. Ama yukarıda değinildiği gibi karşı taraf sizden uzlaşmak için bir para talep edebilir. Bu parayı da ileride mağduriyetler yaşamamk için mutlaka büro aracılığıyla ödeyiniz.
Tarafların uzlaşması halinde kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilecektir. Uzlaşma sağlanamaması halinde ise şüpheli hakkında iddianame düzenlenerek kamu davası açılacaktır.
Bu sürecin masrafları başlangıçta taraflardan alınmaz. Ancak müzakereler sonucunda uzlaşma sağlanmaz ve yargılama sonucunda sanık mahkum edilirse yargılama giderleri kendisine yükletilir ve bu giderlere uzlaştırmacı ücreti de dahildir. Eğer uzlaşma sağlanırsa uzlaştırmacı ücreti Devlet hazinesi tarafından ödenir.
48 bin 686 ihbar gelmiştir. Bu ihbarlara varış süresi 4-5 dakikadır.
Alo 183 kadın, çocuk ve sosyal hizmetler danışma hattıdır. Özellikle şiddet ve istismara uğrayan kişilerin, yönlendirilmesi gereken ilk ve en önemli yer olarak öne çıkar. Bu konuda aranması gereken ilk numara olarak bilinmektedir.
Türk Ceza Kanunu'na göre bir kişiye yumruk atmanın cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri