Kahvaltıdan ÖNCE yürüyüşe çık. Kahvaltıdan sonra, yürüyüş yapamazsın zaten. Çünkü diyaframın zorlanmaya başlar, dalağın şişer, ve yarım bırakmak zorunda kalırsın. Yürüyüşten SONRA, bir muz ye, kaslarını gevşetir.
Yürüyüş sonunda yapılan güzel bir kahvaltıyla başlayan gününüz son derece enerjik geçecektir. Hem de yürüyüş sırasında harcadığınız enerjiyi de sağlıklı bir şekilde yerine koymuş olacaksınız.
Sabah sporundan önce kahvaltı yapmazsanız ve aç karnına spora başlarsanız vücudunuzda yağ yakımı 2 kat gerçekleşebilir. Vücutta depolanan yağlar, aç karnına yapılan sporla daha kolay yakılmaktadır. Bu görüş doğrultusunda sabah sporundan sonra kahvaltı yapmanız önerilir.
Yürüyüş, aslında günün her saatinde yapılabiliyor. Ancak sabah yapılan yürüyüşlerin vücut metabolizmasının hızlanmasında, dolayısıyla yağ yakımı üzerinde daha etkili olduğuna dair çalışmalar var. Yemeğinizi yürüyüşten en az 2 saat önce bitirmiş olmalısınız.
Sabah sporu yaptıktan sonra, mutlaka çok yönlü kahvaltı yapılmalıdır. Aksi takdirde vücut, enerji ihtiyacını proteinlerden karşılayacaktır.
İlgili 22 soru bulundu
Spor öncesi ve sonrası beslenmede biçiminde en önemli konu ise sabah aç karına spor yapılıp yapılmayacağıdır. Spor uzmanlarına ve fitnes eğitmenlerine göre sabahları aşırıya kaçmadan aç karına spor yapabilirsiniz.
2016 yılında gerçekleştirilen bir araştırma sonucuna göre, aç karnına egzersiz yapmanın kilo verme konusunda etkili olduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışmaya göre açken spor yapan kişilerde daha fazla yağ yakımı ve 24 saatlik süreçte daha az kalori alımı gözlemlenmiştir.
Sabah aç karnına yapılan yürüyüşler vücuttaki pek çok organın daha düzgün çalışmasını sağlıyor. Özellikle kalbe kan pompalanması için mutlaka sabah yürüyüşüne çıkmak gerekiyor. Vücut kitle endeksi ve trigliserid oranı yüksek olanlar sabahın erken saatlerinde yürümeyi tercih ediyor.
- Yemekten sonra hafif tempolu yürüyüşler yapmak sindirim sistemini destekler. Ancak koşmak yüksek tempolu bir egzersizdir. Yemekten hemen sonra koşmaktan kaçınmalısın.
1- Yürüyüş yapmadan önce sağlıklı bir şekilde beslenmek yürüyüş performansınızı olumlu etkiler. Enerji veren muz ve kuruyemiş gibi besinlerin yanında kaliteli karbonhidratlardan olan yulaf ezmesi ve tam buğday ekmeğinden yapılmış olan beyaz peynirli sandviç gibi yiyecekler yürüyüş öncesi tercih edilebilir.
Yemekten önce egzersiz yapmak vücudunuzun metabolizmasını güçlendirir ve bu da yemeğimizi tüketip sindirdiğimizde kalorilerin daha iyi yanmasına neden olur. Yemeklerden sonra yürüyüş yapmak da faydalı! Yemek yedikten sonra yürümek sindiriminizi iyileştirir.
Yemekten sonra yürüyüş yapmak, özellikle de kan şekerini yükseltmesi muhtemelen bir öğünün ardından, kan şekeri sağlığını desteklemeye yardımcı olur. Maksimum fayda için yemekten sonra 30 dakika bekleyin, en az 30 dakika, hafif ile orta tempoda yürüyün ve her öğünde daha sağlıklı yağ, protein ve lif almaya odaklanın.
En uygun egzersiz sabah aç karna yapılandır. Sabah kalktığımızda 8-12 saatlik açlıktan sonra kanda dolaşan serbest yağ asitleri en yüksek seviyededir. Bu nedenle sabah aç karnına yapılan kardiyo tarzı yürüyüş, yüzme, koşu, bisiklet egzersizleriyle yağ yakımı daha fazla olur.
-Sabah yapılan yürüyüş metabolizmanın hızlanması ve gün boyu da daha aktif olması için oldukça işlevseldir. Aynı zamanda aktif metabolizma beraberinde daha çok yağ yakımı getirecektir. Yani sabah yürüyüş yaparak daha kolay kilo verebilirsiniz.
Bir “alışkanlık” haline getirilerek her gün düzenli yapılan yürüyüşle ömrünüze ömür katmanız ve yaşlanmayı geciktirmeniz mümkün. Yapılan araştırmalar haftada yaklaşık 20-25 kilometre yürüyen insanların, yürüyüş yapmayanlara göre daha uzun yaşadıklarını kanıtlamıştır. Kalbinizi ve akciğerlerinizi korur.
Sabah saatlerini tercih edin
Yürüyüş, aslında günün her saatinde yapılabiliyor. Ancak sabah yapılan yürüyüşlerin vücut metabolizmasının hızlanmasında, dolayısıyla yağ yakımı üzerinde daha etkili olduğuna dair çalışmalar var.
Yürüyüş yaparken her zaman bir ayak daima yerle temas halinde olmalıdır. Yürüyüş, önce topuk vuruşu ile başlar, ardından ayak topuğa kadar yuvarlanır ve ayak parmaklarından güçlü bir itme ile bitirilir. Daha uzun adımlara değil, daha hızlı adımlara odaklanılır. Yürüyüş esnasında kol salınımları önemlidir.
Yürüyüş, yemekten sonra mutlaka yapılması gereken aktivitelerden biridir. Ancak sporda olduğu gibi yürüyüş için de bir süre beklemek gerekir. Yemek yedikten 1-1 buçuk saat sonra hafif tempolu yürüyüşler yapmak, sindirime yardımcı olacaktır. Yürüyüş süresi ortalama 30 dakika olursa, verim alınabilir.
Yürüyüş önemli bir egzersiz öyle ki, 45 dakika süren tempolu yürüyüşün olumlu etkisi 48 saat sürüyor.” Günde 45 dakika yürüyen kişilerin insülin direncine karşı önemli bir avantaj elde ettiğini belirten Dr. Arıkan, yürüyüş yapmak için sağlık sorunu olmaması gerektiğini vurguluyor.
Düzenli olarak yapılan haftada 3 günlük orta tempolu bir yürüyüş programı ile ayda 350 gram yağ yakılabilir. Vücut karbonhidrat ve proteine oranla daha yüksek oranda yağ depolar. Kan basıncını yükselten egzersizlerde vücut yağ depolarını yakmaya eğilim gösterir.
Her gün 30 dakika yürüyüş yapmak eklem ağrılarını, kas sertliği ve iltihapları azaltır. Yürüyüş akciğerdeki oksijen dolaşımını artırır ve akciğerlerin ve solunum yollarının daha iyi çalışmasını sağlar. Kan şekerini düzenlemede yürüyüşün koşudan daha çok faydalı olduğu görülmüştür.
Spor yapmaya başladığınızda vücut yağ yakımı yapar. Düzenli spor yapıyor ve yediklerinize dikkat ediyorsanız 2-4 hafta içinde sporla kilo vermeye başlarsınız. Ayda vermeniz gereken kilo miktarı mevcut kütlenize göre değişir. Eğer vücut kitle indeksiniz 30'dan fazla ise, ayda 5-7 kilo vermeniz mümkündür.
Açlığın ikinci aşamasının birkaç hafta sürebileceğini ve bu süreçte ilk olarak yağların ana enerji kaynağı olarak kullanıldığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, “Kişinin karaciğeri, yağ asitlerini bir enerji kaynağı olarak kullanılabilecek keton cisimlerine metabolize eder.
Uzun süre aç kalındığında vücudumuz ilk olarak karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yakıyor ve buradan elde ettiği glukozu kullanıyor. 8 saat sonunda ise bu depoların tükenmesi ile yağ yakımı süreci başlıyor ve kilo kaybı akabinde geliyor.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri