Aile İkamet İzni Kaç Yıllık Sürelerle Düzenlenebilir? - Aile ikamet izni her defasında üç yılı aşmayacak şekilde düzenlenebilir. - Aile ikamet izninin süresi hiçbir şekilde destekleyicinin ikamet izni süresini aşamaz.
“Kesintisizlik” ile kastedilen ise; yabancının bahse konu beş yıl içerisinde, on iki aydan fazla yurt dışında olmayacak şekilde ülkede ikamet etmiş olmasıdır. Yani yabancının bu beş yıl içinde toplam on iki aydan uzun bir süre boyunca ülkeden ayrı kalmaması gerekir.
İkamet tezkereleri kalış amaçlarına uygun olarak, bir defasında en fazla 5 yıla kadar süreyle geçerli olmak üzere düzenlenmekte olup, 4 defa uzatılabilmektedir.
Aile oturma izni, aşağıdaki durumlarda iptal edilir: Aile oturma izni için aranan şartların yerine getirilmemesi veya ortadan kalkması, Aile oturma izninin veriliş amacı dışında kullanıldığının tespit edilmesi, Hakkında geçerli sınır dışı etme veya ülkeye giriş yasağı kararının bulunması
İyileşme ve düşünme süresi tanımak amacıyla verilen oturma izni, mağdurun güvenliği, sağlığı veya özel durumu nedeniyle en fazla altışar aylık sürelerle uzatılabilir, ancak iznin süresi toplamda üç yılı geçemez.
İlgili 25 soru bulundu
Aile İkamet İzni Kaç Yıllık Sürelerle Düzenlenebilir? - Aile ikamet izni her defasında üç yılı aşmayacak şekilde düzenlenebilir. - Aile ikamet izninin süresi hiçbir şekilde destekleyicinin ikamet izni süresini aşamaz.
Aile ikamet izni kısaca Türk vatandaşı ile evli yabancılara verilen oturma iznidir. Aile ikamet izni alabilecek yabancının aile statüsünde olması amaçlanmıştır. Aile ikamet izni ilgili kanunun “destekleyici” sıfatını verdiği kişiye bağlı olarak kazanılmaktadır.
-İkamet izni türlerinden kişiye uygun olmayan türe başvuru yapılmış olabilir. -Talep sahibi hakkında verilmiş sınır dışı etme kararı bulunabilir. -Başvurulan ikamet izni çeşidi için gerekli şartları taşımıyor olabilir. -Talep sahibi kalmak için yeterli ve düzenli imkana sahip olmayabilir.
Türkiye'de süresiz oturum izni almak isteyen yabancıların kesintisiz olarak en az sekiz yıl oturma izni ile ülkede kalmış olması gerekmektedir. Ayrıca süresiz oturma izni almak isteyen yabancının son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olması, düzenli ve yeterli bir gelire sahip olması gerekmektedir.
Uzun dönem oturma izni, İçişleri Bakanlığının onayıyla valilikler tarafından verilmektedir. Türkiye'de süresiz oturum izni almak isteyen yabancıların kesintisiz olarak en az sekiz yıl oturma izni ile ülkede kalmış olması gerekmektedir.
İkamet izni başvuruları sonuçlanma süresi kanunen 90 gündür. Bu sürenin uzaması durumunda bilgilendirme yapılmaktadır.
Aile ikamet izni başvurusu yabancının ikamet etmekte olduğu ildeki İl Göç İdaresi'ne online sistem üzerinden bilgilerin girilmesi sonucu yapılan kayıt formu ve randevu ile yapılır. Başvurular yabancının kendisi tarafından yapılabildiği gibi aracı kurumlar ve 3. Şahıslar tarafından da yapılabilir.
Çalışma izni ile Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen bir yabancı, vatandaşlık kanunda belirtilen şartları taşıması halinde yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilir. Bunun için ön koşul Türkiye'de kesintisiz 5 yıl çalışma izni ikamet etmenizdir.
KIRGIZİSTAN: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri, Türkiye'de ikamet süresi her giriş için 90 günü geçmeyen seyahatlerinde vizeden muaftır.
Vatandaşlık başvurusunda bulunacak olan yabancının en az 3 yıl Türk vatandaşı ile evli olması ve evliliğin devam ediyor olması; Eşlerin aile birliği içinde yaşıyor olması; Yabancının evlilik birliğine aykırı hareketlerde bulunmaması; Yabancının kamu güvenliğini tehdit edecek bir halinin bulunmaması.
7. Sıkça Sorulan Sorular. İkamet İznine Sahip Olmak Yasal Olarak Çalışabilmek İçin Yeterli Midir? İkamet iznine sahip olmak Türkiye'de yasal olarak çalışma hakkı vermeyecektir. Yabancı uyruklu kişilerin bağımlı/bağımsız çalışmaya başlamadan önce çalışma izni almaları zorunludur.
15 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla durdurulduğu ileri sürülen İstanbul'da yabancılara oturum izninin yasaklandığına dair herhangi bir resmî değişiklik yapılmamış. Bu durumla alakalı son karar ekim ayında Göç İdaresi Başkanlığı'nda yayınlandı.
Aile birliğinin sağlanmasına yönelik Türkiye'de ikamet edecek olan yabancı kişinin masraflarını karşılayacak aile üyesi 1. Derecede olması zorunludur (Eş, baba, anne, çocuk) Aile ikamet izinin de Destekleyici denir.
İkamet izni uzatma başvuruları, ikamet izin süresinin dolmasına altmış gün kalmasından itibaren ve her koşulda ikamet izni süresi dolmadan önce yapılmaktadır.
İkamet İzni Başvurusu Reddi Üzerine Yeniden Başvuru
Yabancı ikamet izni başvurusu reddi kararının kendisine tebliğinden sonraki 6 ay içinde yeniden bir başvuru yapmak isterse önceki başvurudan farklı bir türde ikamet izni başvurusunda bulunması gerekmektedir.
Türkiye' de evli olan bir yabancı da yapılan evliliğin türk makamları tarafından da onaylanmış olması şartı aranmaktadır. Bir Türk vatandaşı ile evli olan kişiye 3 yıllık bir ikamet izni verilmektedir . İlk müracaat sırasında bir ikamet beyannamesi formu doldurulması istenir.
Yabancılar yasal olarak ikamet izni başvuruları sonuçlanmamış olsa bile yasal olarak ülkeye giriş çıkış yapabilirler.
Oturma izni diye bilinen ikamet izni yabancı oturma belgesi Türkiye'de Göç İdaresi Başkanlığı tarafından veriliyor. Bu belgeye sahip olanlar, belirtilen süre boyunca ülkede kalabiliyor ve bu belgeyle çalışma iznine başvurabiliyor. Türkiye'de oturum izinleri çeşitli şekillerde veriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri