Domatesler güzelce yıkanır ve kabukları bıçakla soyulur. Domateslerden ister kışlık menemen yapın, isterseniz kahvaltılık sos yapın ama kabuklarını çöpe atmayın. Soyduğunuz kabukları bir kavanoza doldurun. Üzerine tuzu dökün ve sıkıca kapatın.
Domates kabuklarını tencereye alın yumuşayana kadar karıştırın blenderdan geçirip tekrar ocağa alıp orta ateşte sürekli karıştırıyoruz. Tuzunu ilave edip tekrar blendırdan geçirip bu işlemi salçamız pürüzsüz kalana kadar birkaç defa yapın tekrar ocağa alıp orta ateşte salçamız koyulaşana kadar karıştırın.
Biber salçası hazırlarken tohumlarını ve yeşil saplarını tamamiyle ayırmaya özen gösterin. Domates salçasının süzme aşamasında ise domates çekirdeklerini tam anlamıyla ayrıldığına emin olun. Salçanın tadı ve dokusu için içine tohum, çekirdek ve sap karışmaması oldukça önemli.
Salça pişirirken mutlaka tahta kaşık kullanmanız gerekir. Metal kaşık salçayı sulandırır. Salça ocakta kurutulacaksa mutlaka başında durmanız gerekir, kaynamaya başladığında kıvamı çok yoğun olduğundan tüm mutfağınıza sıçrayabilir. Salçanın uzun süre bozulmamasını sağlayan temel faktör tuzdur.
Salçayı kullanırken mutlaka temiz kaşıkla almalı ve üzerini örtecek kadar zeytinyağı ile kaplamalısınız. Bu şekilde yaparak salçanızın hava ile temasını kesmiş olur ve bozulmasını engellersiniz. Bazı yörelerde salçanın içine kuru kekik katılır. Kekik güçlü bir antiseptik olduğu için salçanın bozulmasını geciktirir.
İlgili 18 soru bulundu
Yine de ortalama bir rakam söylemek gerekirse, 10 kilo domatesten 1-1,5 kg civarında salça elde edebilirsiniz.
Salça Yaparken Tuz Ne Zaman Atılır? Domateslerin suyunu süzdükten sonra salça yapımına geçme aşamasında tuz atılması en doğrusudur. Salçanın uzun süre bozulmamasını sağlayan en önemli faktör tuzdur. Bu tuzun da mutlaka turşuluk olarak tabir edilen kaya tuzu olması gerekir.
İşlem sonunda altta kalan suyu mümkünse geniş ve sığ tepsilere bölelim güneş gören yere koyup üzerini tülbent ile örtelim ve her gün bir iki defa tahta kaşık ile karıştıralım gün geçtikçe azalmaya başlıyacaktır. Yaklaşık 4 ila 6 gün sonunda salçamız olmuştur.
Likopene zarar vermemek içinse hazırladığınız salçayı direkt güneş ışığına maruz bırakmamanız gerekiyor. Diğer bir deyişle sağlıklı gün ışığında hazırlanmış bir salça yapmak istiyorsanız, eylül ayını tercih edin ve 9-11 ve 15:00-17:00 saatleri arasında salçanızı dinlendirmeye özen gösterin.
Domates salçası için aldığınız domatesin büyüklüğü, sululuğu çıkaracağınız salçanın miktarını değiştirmektedir. Sulu bir domatesten daha fazla salça etmeniz mümkün. Ancak ortalama olarak 10 kilo domatesten 1 kilo salça elde edilir.
Süzgeçten geçen domatesleri ocağa koyup tuzu, yağı ilave edip karıştırarak koyulaşıncaya yaklaşık 2 saat kadar pişirilir.
Kabuğundan ve çekirdeğinden ayrılan domatesler kırmızı bir püre haline gelecektir. Daha sonra ince bir tülbentten ya da bez torbadan domatesin suyunu süzün. Oluşan püreyi salçaya dönüştürmek için püreyi geniş bir tepsiye boşaltın ve bir miktar tuz ekleyip güneşte bekletin.
Salçanın Görünümü:
Küflenen bölge temizlendikten sonra tüketilmeye devam eder. Salçanın üzerinde küflenmeye ek olarak kabarcıklar oluştuysa, salçanın suyu koyu veya sarımtırak bir renge büründüyse bozulmuş demektir. Bu salçayı hiçbir şekilde tüketmemelisiniz.
Kabukların hiç suyu kalmayacak, kupkuru kalacak şekilde iyice geçirin. Tencereyi ocağa koyup, koyulaşana kadar kaynatın. Sık sık salçayı karıştırın. Yarım saatte koyulaşıyor, kabuk olduğu için zaten koyu kıvam da, ocağın altını kapatın ve genişçe bir tepsiye alıp güneşli temiz bir ortamda bir gün bekletin.
Domateslerinizi ısıya dayanıklı bir kap içerisinde eğer varsa mikrodalgaya koyarak 10 saniye orada ısıtmalısınız. Çıkarttıktan sonra yumuşayan domates kabuklarınız kolayca soyulacaktır.
- Domatesi kaynar suyun içinde 10 ile 12 saniye kadar tutunuz. Suyunu süzdükten sonra soğuk suyun içerisine koyunuz. - Kaynar sudan soğuk suya atılan domatesin kabuklarının çatladığını göreceksiniz. Soyulmaya hazır domatesin kabuklarını yavaşça tutarak soyunuz.
Daha sonra domatesli biber karışımını geniş bir tencere içine koyun. Üzerine 2 yemek kaşığı tuz, 2 yemek kaşığı toz şeker ve 2 çay bardağı kadar zeytinyağı ekleyin. Koyulaşana kadar karıştırarak, orta ateş üzerinde pişirin. İstenilen kıvama gelen salçayı hızlı bir şekilde sıcak sıcak konservelere paylaştırın.
Bir tepsi içine yerleştirdiğiniz kavanozlarınızı güneşe koyup 2-3 gün kadar bekletin.
Bu arada salçaya konulan tuz oranı %5 ideal kıvamdır.Yani 1 kg salça için 50 gram tuz.
1 kilogram salçayı, 1 su bardağı bitkisel yağ ile bir tencereye koyun, çok kısık ateşte (asla yakmadan, rengini bozmadan) kaynayana kadar karıştırın. Kaynadıktan sonra 1 yemek kaşığı turşuluk tuz ilave edin. Soğuyunca steril edilmiş kavanozlara koyun ve buzdolabında saklayın. Rengi biraz koyulaşacaktır, endişe etmeyin.
Eğer salçanızı uzun süre kullanmayacaksanız, bir miktar katı yağı eritin ve salçanızın üstünü bu yağla örtün. Kavanozu kapatın. Yağ donacağı için salçanızı koruyacaktır. Teneke kutular kapakları açıldığında bir daha kapatılmayacak şekilde yapıldıklarından salçaların küflenmesine sebep olurlar.
Buz kalıplarının içine salçayı dökün ve buzlukta dondurun. Kullanacağınız zaman buz küplerindeki salçayı, tencerede eritebilirsiniz. Salçanın küflenmesini önlemek için uygulayabileceğiniz diğer yöntem ise üzerine kaya tuzu eklemektir. Salçayı dondurduktan sonra derin dondurucuda 3 ay kadar saklayabilirsiniz.
Kaynamaya bıraktığınız salça karışımını dibinin tutmaması için sık sık karıştırın. Karıştırma sırasında hem uzun saplı hem de tahta bir kaşık kullanın. Kaynama sırasında sıçrama çok olabileceği için elinizin yanmasını önleyecek hem de tahta kaşık kaynayan salçanızın sulanmasını önleyecektir.
- Salça koyduğunuz kavanozların içerisine muhakkak zeytinyağı ekleyin. Eklediğiniz zeytinyağı salçanızın küflenmesini önleyecektir.
Küçük bir tavada zeytinyağı ıslatılır, salça eklenir güzelce karıştırılır, 2 dakika kavrulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri