Aile terapisini Hangi bölüm? Aile terapisi, psikoloji bölümünden mezun olan ve bu alanda yüksek lisans yapmış psikologlar tarafından yürütülmektedir.
Sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi lisans programlarını tamamladıktan sonra aile danışmanlığı alanında yüksek lisans veya doktora eğitimini tamamlamış olanlar aile danışmanı sayılır ve ayrıca bunlardan merkezlerde çalışmak için sertifika istenmez.
Kısacası Çocuk Gelişim Uzmanları, Sosyal Hizmet Uzmanları, Psikologlar, Sosyologlar, Uzman-Asistan ve Pratisyen Hekimler, Hemşireler, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü mezunları aile danışmanı olabilmektedir (lisans mezunu olma şartı aranır).
Sertifikalı Evlilik/Aile Terapisi Uygulayıcısı Kimdir? Psikoloji, psikolojik danışmanlık, sosyal hizmetler gibi ruh sağlığı ile ilişkili bölümlerde eğitim görmüş uzmanlar, Evlilik/Aile Terapisi alanında sertifikalı eğitim alarak uzmanlık kazanırlar.
Aile terapisi veya çift terapisi genelde bir uzman psikolog, klinik sosyal hizmet uzmanı ya da yüksek lisans derecesini tamamlamış bir terapist tarafından yürütülür.
İlgili 29 soru bulundu
Psikoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, sosyal hizmet, çocuk gelişimi, sosyoloji, hemşirelik ya da tıp bölümlerinden mezun olmak,Aile danışmanlığı alanında master (yüksek lisans) yapmak,Aile danışmanlığı eğitimi alarak sertifika sahibi olmak.
Aile danışmanı; hemşirelik, tıp, psikoloji, sosyoloji ve rehberlik gibi bölümlerden lisans diploması almak durumundadır. Bu alanlardan mezun olan kimselerin lisans eğitimleri sonrasında meb ya da yök tarafından düzenlenen sertifika programlarına katılarak sertifika almaları gerekir.
Daha önce Aile Danışmanlığı Sertifikası alan kişilerin, eğitimlerini 3 yıl içerisinde 450 saate (300 saat teori + 30 süpervizyon + 120 uygulama olmak üzere) tamamlamaları gerekiyor.
Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliğine göre aile danışmanı olmak için mezun olunması gerekilen bölümler; sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi olarak ifade edilir. Yönetmelik gereğince saydığımız bölümleri okumak değil, mezun olmak gerekir.
Aile danışmanı olmak için öncelikle sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi bölümlerinden mezun olmak gerekir. Daha sonra ise en az 450 saati bulan bir aile danışmanlığı eğitimi almalı ya da yüksek lisans aile danışmanlığı programına başvurmalısınız.
Psikolog ücretleri 2024 yılında 950 TL ile 4600 TL arasında değişiklik göstermektedir. Pedagog ücretleri 2024 yılında 850 TL ile 3700 TL arasında değişmektedir. Aile Terapisi ücretleri 2024 yılında 600 TL ile 4700 TL arasında değişmektedir.
Aile ve çift terapisi, duruma göre değişebilmekle birlikte, genellikle 8–24 seans olarak yapılmaktadır. Seans süresi 50 dakikadır. Hastanelerde ya da özel muayenehanelerde/merkezlerde yapılmaktadır.
Burada amaç, bir kişiyi suçlamak ya da problemli görmek yerine, aile sisteminde problemin devam etmesine neden olan döngüleri tespit etmek ve bunları değiştirmektir. Terapi, gerektiğinde aile içindeki dinamikleri incelemek ve düzeltmek, gerektiğinde de süreğen rahatsızlıkları olan bireylere destek amaçlı yapılır.
Kimler Nasıl Aile Terapisti Olabiliyor? Sosyal Hizmet Uzmanları, hemşireler, psikologlar, psikiyatrlar, aile doktorları gibi farklı mesleklerden kişiler Aile Terapisti olmak için eğitim programlarına kabul edilebiliyor. Bu durum tüm dünyada geçerli.
Eğitimin Süresi. 450 Saat. (300 Saat teorik 120 saat uygulama, 30 saat Süpervizyon. PROGRAMA %70 DEVAM ZORUNLULUĞU BULUNMAKTADIR.
Türkiye'de kimin terapi yapacağı yasal olarak belirlenmiştir. Buna karşın gerekli denetim olmadığı için herkes terapist olarak kendini ilan edebilmektedir.
Örneğin, psikoloji, sosyoloji, sosyal hizmetler, pedagoji, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, çocuk gelişimi, aile ve tüketici bilimleri gibi alanlardan mezun olanlar aile danışmanlığı sertifikası alabilirler.
eleman.net verilerine göre, Aile Danışmanı 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 27.300 TL maaş alıyor. Aile Danışmanı, 2024 yılında en düşük 22.100 TL alırken, en yüksek 38.900 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Aile Danışmanı, Temmuz 2023 yılında ortalama 19.400 TL maaş alıyordu.
Öyleyse, sosyoloji mezunu bir kişi aile danışmanı olabilir, ancak bu genellikle lisansüstü eğitim ve belirli bir sertifikasyon sürecini tamamlamayı gerektirir.
Hazırlık düzeyi ve deneyimli olan kişiler genellikle daha iyi performans gösterirken, bu alanda tecrübesi olmayan veya yeterli hazırlık yapmayan kişiler için sınav zorlayıcı olabilir. Ancak, sınava iyi hazırlanarak ve aile danışmanlığı alanında deneyim kazanarak, sınavı başarılı bir şekilde geçmek mümkündür.
Üniversiteler, kolejler ve eğitim enstitüleri, aile danışmanlığı eğitimi sunan kurumlar arasında yer alır. Ayrıca, yerel halk eğitim merkezleri veya danışmanlık dernekleri de aile danışmanlığı eğitimi hakkında bilgi ve kaynak sağlayabilir.
Resmi gazetenin 4 Eylül 2012 tarihli sayısında yayımlanan Aile Danışmanlığı Yönetmeliği'ne göre en az üç yüz saati teorik olmak üzere toplamda 450 saatlik aile danışmanlığı eğitimi alınması zorunludur. Süre tamamlanmadığında aile danışmanlığı sertifika programına katılan kişinin sertifika alması mümkün değildir.
Aile danışmanı klinik açabilir mi diye merak edenler klinik değil aile danışmanlık merkezi açabileceklerini bilmeliler. Resmi olarak psikolojik danışmanlık hizmeti vermek için 2 şarttan birini yerine getirmelisiniz. Klinik psikolog unvanı almalısınız. Aile danışmanlık merkezinde çalışmalısınız.
Evet, aile danışmanı bir ofis açabilir. Genellikle, bir aile danışmanının ofis açabilmesi için belirli eğitim ve sertifikasyon gereksinimlerini karşılaması, etik standartlara uyması ve bazı durumlarda lisansı olması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri