Onur kırıcı davranış nedeniyle boşanma davası açılabileceğine ilişkin hüküm Türk Medeni Kanunu'nun 162. Maddesinde düzenlenmiştir. “Eşlerden her biri diğeri tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı bir davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası açabilir.
Hakaret sebebiyle açılan boşanma davalarında sözlü olarak edilen hakaret davanın konusu olabileceği gibi whatsapp, sms, sosyal medya ve benzeri dijital ortamlarda yazılı olarak yapılan hakaretlerde boşanma davasının konusu olabilir.
Onur kırıcı davranışın davacının kişiliğine yönelmesi gerekir ve diğer eşe hakaret etmek, onu küçük düşürmek amacıyla yapılması gerekir. Örneğin kahvehanede karısının bakire olmadığını açıklamak, başka bir erkekle ilişkisini açıkça sürdürmek, eşinin peşinde hafiye dolaştırmak onur kırıcı davranışlardır.
İlgili 28 soru bulundu
Hakaret suçunun ispatı için özel bir delil, yol öngörülmemiştir. Kural olarak ispat için hukuka aykırı olarak elde edilen deliller dikkate alınmaz. Ancak, başkaca bir delil elde etme olanağının bulunmaması halinde kişinin rızası olmaksızın gerçekleştirilen ses kayıtlarının delil değeri kazanması mümkün hale gelebilir.
Sevgisizlik ve ilgisizlik kapsamındaki davranışlar boşanma davalarında oldukça önemlidir. Yargıtay ve aile mahkemeleri tarafından verilen emsal kararlar incelendiğinde, sevgisizlik ve ilgisizlik kapsamındaki davranışların boşanma kararı sayıldığı görülmektedir.
Bu kapsamda boşanma davasında delilleri; Kısa Mesaj (SMS), fotoğraflar, sosyal medya paylaşımları ve mesajları, otel kayıtları, whatsapp gibi mesajlaşma programları kayıtları, not ve yazışmalar, banka ve kredi kartı kayıtları, pasaport giriş çıkış kayıtları, mahkeme ilamları, diğer mahkeme dosyaları şeklinde ...
Boşanma davasında kusur sayılan hallere örnek olarak, duygusal şiddet, ekonomik şiddet, fiziksel şiddet, cinsel şiddet, sosyal şiddet verilebilir. Boşanma davasında eşlerin kusurları, evlilik birliği içerisindeki tutum ve davranışları esas alınarak tespit edilir.
En çok etkilenen grup olarak 5-6 yaş kız ve 8-10 yaş erkek grubu çocukları görülmekle birlikte genel olarak kız çocuklarının erkeklere göre boşanma sonrası daha çok kaygı ve ilişki sorunları yaşadığı bulunmuştur.
Türk Medeni Kanunumuzda yer alan çekişmeli boşanma davası türleri aşağıda yer almaktadır: Zina(Aldatma) Nedeniyle Boşanma Davası Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış Nedeniyle Boşanma Davası Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme Nedeniyle Boşanma Davası
Kaba ve nezaketsiz söz ve davranışlar hakaret suçunu oluşturmaz. “Terbiyesiz, saygısız, yalancı, lan, ulan” vb. kaba ve nezaketsiz sözler hakaret suçu oluşturmaz. Örneğin, kişinin ayakkabılarını çıkartıp ayaklarını masanın üzerine koyması veya bağırarak konuşması hakaret sayılmaz.
Kişinin tehdit için karısına “seni boşarım”, “seni boşayacağım” gibi ifadeleri söylemesiyle boşama meydana gelmez. Zira bu tür sözler geleceğe dönük tehditten ibarettir (Kâsânî, Bedâîu's-sanâi', 3/101).
Bu kelimeler, kişiyi rencide eden ve toplum içinde değersizleştiren kelimelerdir. Örnek vermek gerekirse, hukuki uygulamada en sık karşılaşılan hakaretler; şerefsiz, haysiyetsiz, aptal, geri zekâlı, müsvedde, hayvan, man kafa, spastik, deli, aklı kıt, gibi kelimeler hakaret sayılan kelimelerdir.
Hakaretin kimin nasıl yaptığına bakılmaksızın boşanma sebebi olduğunu belirtmiştik. Fakat davacı ve davalı konumundaki eşlerin evlilik birliği içinde bir defa ya da sistematik şekilde birbirlerine hakaret etmeleri durumunda burada bir eşin diğerinden daha ağır kusurlu olması durumu ortadan kalkmaktadır.
Boşanma davalarında hukuka uygun birçok delil sayılabilir: Banka dekontları ve banka hesap dökümleri, mesajlaşma ekran görüntüleri, telefon arama ve kısa mesaj(SMS) kayıtları, tanık beyanı, uzman görüşü, bilirkişi raporu, düğün CD'leri ve nüfus kayıtları bu delillerin başında gelir.
Madde arasındaki, hayata kast, akıl hastalığı, haysiyetsiz hayat sürme, aldatma, hakaret ve gurur kırıcı hareketlerde bulunma, taraflarda birinin evi terk etmesi durumları da ön plana alınarak hakim sorular soracaktır.
Kesin deliller sınırlı sayıda sayılmış olup bunlar; senet, yemin ve kesin hükümdür. Takdiri deliller ise; tanık, bilirkişi, keşif ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 192'ye göre kanunda düzenlenmemiş delillerdir. Belirli bir değeri aşan hukuki işlemler ancak kesin delille ispat edilebilir.
Erkek, boşanma sonucunda nafaka ödeme yükümlülüğü altına girebileceği, ortak konutun kadına tahsis edilebileceği, müşterek çocukların velayetinin anneye verilebileceği gibi sebeplerden dolayı dava açmaktan kaçınabilir. Ayrıca, boşanmayı isteyen erkeğin dava açmamayı tercih etmesi, psikolojik nedenlere de dayanabilir.
Ev işleri yapmayan kadın boşanmada kusurlurdur. Evlilik birliği içerisinde eşler birbirlerine karşı sadakat yükümlülüğü ve evlilik birliğinin doğurduğu diğer yükümlülüklere uygun davranmak zorundadır.
YARGITAY: SENİ SEVMİYORUM SÖZÜ, BOŞANMA SEBEBİDİR
Aile Mahkemesi `nin verdiği kararı bozan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, kendisine "Seni sevmiyorum, seni istemiyorum" dediği gerekçesiyle boşanma davası açan kocanın boşanma talebinin kabul edilmesi gerektiğine karar verdi.
Bu kapsamda cinsel ilişkinin kurulamaması bir boşanma nedenidir. Eşin ilişkiye girmemesi boşanmak isteyen diğer eş tarafından boşanma nedeni yapılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri