Hava yastığı lambasının yanıp sönmesi, aracın ilk çalıştırılma anında meydana gelir. Bu sorun geçici bir durum ise, aracın stop ettirilip tekrar çalıştırılması ile çözüme ulaşır. Çünkü sistem devreye girer ve ışık da bu sayede söner. Arıza anlık bir arıza ise ışık yanıp sönmeye başlar.
Airbag Lambası Nasıl Söndürülür? Airbag lambası yandığında aracı servise götürmeden önce aracın sürücü koltuğunun altında bulunan soketleri söküp takabilirsiniz. Sorununuzun bu şekilde çözülme ihtimali var ancak çözülmez ise yetkili servise, airbag servisine veya oto elektrikçisine gidebilirsiniz.
AirBag ışığı yandığı sırada muayenede aracın kusuru olduğu söylenecektir. Ancak aracınızı muayeden geçirmeyecek kadar kusurlu bir sorun değildir. Bu bakımdan AirBag ışığı yanıyorsa eğer hafif bir kusur olarak görebiliriz.
Araç kontak açıldığında airbag lambanız yanmıyorsa airbag beyni arızalı , sigortası atmış veya lambası sökülmüş olabilir. Airbag kontrolü için öncelikle bakmanız gereken yer airbag lambasıdır. Airbag lambası yandıktan sonra kısa bir süre içerisinde sönüyorsa herhangi bir problem olmadığına işarettir.
Araçta Passenger Airbag Cut Off Switch (PACOS) şalteri varsa yolcu hava yastığı devre dışı bırakılabilir. Yolcu hava yastığı şalteri, gösterge tablosunun yolcu tarafında bulunur ve yolcu kapısı açıkken erişilebilir. Şalterin gerekli konumda olup olmadığını kontrol edin.
İlgili 26 soru bulundu
Günümüzde kullanılan araçların büyük bir kısmında hava yastığı ve emniyet kemeri birbirinden bağımsız şekilde çalışıyor. Bu yüzden hava yastığının aktif olabilmesi için emniyet kemerinin takılı olması gibi bir zorunluluk bulunmuyor.
Yolcu airbag öğesi, yalnızca araç hareketsizken ve kontak kapalıyken etkinleştirilebilir veya devre dışı bırakılabilir.
Airbag patlayan araç nasıl belli eder? Arabanın ön panelinde veya gösterge panelinde airbag göstergesi araç çalıştırıldığında 2-3 saniye yandıktan sonra söner. Gösterge ışığı hiç yanmıyorsa airbag patladığı için ışık iptal edilmiş olabilir.
Airbag patlaması araç için kötü bir şey değildir. Ancak hava yastığı tekrar tamir edilebilen ve yerleştirilebilen bir parça değildir. Airbag patladığında aracınızın kullanımında herhangi bir sorun olmayacaktır.
Eğer araba ekspertiz yaptırırsanız da arabanızda hava yastığı açılıp açılmadığı araç ekspertiz raporu içerisinde görünecektir.
Airbag patlaması, aracın hasar durumunun değerlendirilmesinde önemli bir faktördür ve ağır kusur olarak kabul edilebilir.
Hava yastığı gösterge lambasının ışığı, hava yastığı sisteminde bir kusura işaret eder. Genel olarak bu tarz bir kusuru sadece bu konuda yetkin bir servis giderebilir. Bu mümkün olan en kısa sürede yapılmalıdır. Bu nedenle, bir araba şoförü olarak aracı hemen trafikten çekmek zorunda değilsiniz.
AİRBAG SENSÖRLERİNİN BOZULMUŞ OLMASI
Bu sensörler olası kaza durumunda airbag alanına bildirerek hava yastıklarını devreye sokuyor. Yine de bu sensörler eskime, yağmur, kir gibi durumlardan bozulabiliyor. Sensör bozulması durumunda airbag sistemi algı yapamaz ve arıza ışığının yanmasına sebep olur.
Ağır hasarlı araçların tamirinde pahalı olan airbag sistemini değiştirmek yerine sensörlerine yanıltıcı elektrik verilir. Böylelikle aracın motor beynine hava yastıklarının aktif olduğu gösterilir ve sanki sağlammış gibi çalışmaya devam eder. Direnç atıldığında airbag uyarı ışığı da yanmaz.
Hava yastıgı patladığı zaman aracınız değer kaybetmez. Kaza esnasında emniyet kemerinden sonra ikinci olarak sizi koruyucu hava yastığı gelmektedir. Bu iki koruma sistemi aynı statüdedir.
Sürücü koltuğunda bulunan airbag ortalama 1000-2000 TL arası değişkenlik göstermektedir. Airbag bölümü; hava yastığı ve sensör onarımı olarak düşünülebilir. Sensör değişimi, hava yastığına nazaran daha uygundur. Sensör fiyatları her yerde aynı olmaması ile birlikte 200-300 TL arası değişmektedir.
Hava yastıkları açılmış araçların alım satımında herhangi bir engel bulunmamaktadır. Airbagleri açılmış araçlar alınadabilir satıladabilir. Yukarıda bahsettiğimiz unsurları göz önünde bulundurarak hava yastıkları patlamış bir aracı satın alma konusunda artık daha rahat hareket edebilirsiniz.
Hava yastıklarının patlamasıyla birlikte, araçlar ağır hasar kayıtlı araçlar listesine dahil olur. Hava yastıklarının açılması pert olarak da değerlendirilir. Pert terimi genellikle kişiler tarafından kullanılıyor. Ağır hasır kaydı, pert teriminin sigorta şirketinde olan karşılığıdır.
Çarpışma anında aracın karşılaştığı şiddet darbe ölçer ile ölçülür. Bu ölçümden sonra hava yastığı darbeden yaklaşık 100 milisaniye sonra nitrojen ve argon gazı ile şişer. Çarpışma sonrası hava yastığının içerisindeki gaz yavaş yavaş üzerinde bulunan birçok delikten dışarıya salınır.
Patlak airbagi anlamak için aracın kontrol paneline dikkat etmekte fayda vardır. Kontağı çalıştırdığınızda airbag lambaları 2-3 saniye yanıp geri sönüyorsa bir sorun yoktur. Ancak airbag lambaları sönmüyor veya hiç yanmıyorsa en kısa zamanda bir teknik servisle iletişime geçmeniz gerekmektedir.
10 yıl, süre sonunda yenisi ile değiştirilir.
Bir kaza olduğunda bu hava yastıkları, hava ile dolar ve çarpışma anında araçtakilerin savrulmaması ve yaralanmaması için bir koruma sistemi sağlar. Hava yastıklarının açılmasına ise aracınızdaki çarpışma sensörleri karar verir.
Ön koltuğa sabitlenen bebek koltukları kullanıldığında, koltuğun ön yüzü arkaya bakıyor ise hava yastığı mutlaka kapatılmalıdır. Çünkü bir kaza anında hava yastığı şişer ve bebek koltuğuna çarpması ile bebek içinden fırlayabilir ya da sıkışabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri