Emniyet kemeri ile bir takım olarak çalışan airbag, yolcuların güvenliğini sağlar. Çarpışma esnasında 100 ila 220 milisaniye gibi kısa bir sürede açılabilir. Bu sayede ölümlü kaza riski en aza indirilir.
Hava yastıgı patladığı zaman aracınız değer kaybetmez. Kaza esnasında emniyet kemerinden sonra ikinci olarak sizi koruyucu hava yastığı gelmektedir. Bu iki koruma sistemi aynı statüdedir.
Airbag patlayan araç nasıl belli eder? Arabanın ön panelinde veya gösterge panelinde airbag göstergesi araç çalıştırıldığında 2-3 saniye yandıktan sonra söner. Gösterge ışığı hiç yanmıyorsa airbag patladığı için ışık iptal edilmiş olabilir.
Airbag sistemi, araç sürüşü sırasında meydana gelebilecek kazalarda sürücünün ve yolcuların hayatını kurtarmak için tasarlanmıştır. Airbag sistemi, aracın hızı ve çarpmanın şiddeti gibi faktörlere bağlı olarak çalışır ve sürücünün ve yolcuların vücutlarını darbelerden korur.
10 yıl, süre sonunda yenisi ile değiştirilir.
İlgili 39 soru bulundu
Airbag patlaması ağır kusur mu? Airbag patlaması, aracın hasar durumunun değerlendirilmesinde önemli bir faktördür ve ağır kusur olarak kabul edilebilir.
Patlak airbagi anlamak için aracın kontrol paneline dikkat etmekte fayda vardır. Kontağı çalıştırdığınızda airbag lambaları 2-3 saniye yanıp geri sönüyorsa bir sorun yoktur. Ancak airbag lambaları sönmüyor veya hiç yanmıyorsa en kısa zamanda bir teknik servisle iletişime geçmeniz gerekmektedir.
Hava Yastığı Açılan Araç Pert Olur mu? Bir aracın pert sayılabilmesi için yalnızca hava yastıklarının patlamış olması yeterli bir kriter olarak kabul edilmiyor.
Airbag patlaması araç için kötü bir şey değildir. Ancak hava yastığı tekrar tamir edilebilen ve yerleştirilebilen bir parça değildir.
Hava yastıkları açılmış araçların alım satımında herhangi bir engel bulunmamaktadır. Airbagleri açılmış araçlar alınadabilir satıladabilir. Yukarıda bahsettiğimiz unsurları göz önünde bulundurarak hava yastıkları patlamış bir aracı satın alma konusunda artık daha rahat hareket edebilirsiniz.
Çarpışma anında aracın karşılaştığı şiddet darbe ölçer ile ölçülür. Bu ölçümden sonra hava yastığı darbeden yaklaşık 100 milisaniye sonra nitrojen ve argon gazı ile şişer. Çarpışma sonrası hava yastığının içerisindeki gaz yavaş yavaş üzerinde bulunan birçok delikten dışarıya salınır.
Evet değişensiz ve boyasız aracın hava yastıkları(airbag) işlem görmüş olabilir.
Araçlardaki hava yastıklarının kaza anında açılmasıyla ortaya çıkan pudra şeklindeki “sodyum hidroksit” adlı maddenin ciltte ve gözlerde tahrişe neden olabildiği, bu konuda özellikle tamircilerin duyarlı davranmaları gerektiği bildirildi.
Bu, hava yastığının yaklaşık olarak saatte 20 km'nin üzerindeki hızlarda meydana gelen çarpmalarda açılacağı anlamına gelir. Hava yastığının görevini yerine getirebilmesi için, içinde tutulduğu hazneden saatte yaklaşık 320 km'ye eşit bir hızla çıkması gerekir.
Bir kaza sonucu aracın çok sayıda bölgesinden ağır olarak hasar alması ile araçlara ağır hasar kaydı yapılır. 10000 tl hasar kaydı aracın değerini ne kadar düşürür? Hasar miktarı 4.001,00TL – 12.000,00TL arası ise araç değer kaybı 8.550,00TL olacaktır.
Trafik Sigortası Genel Şartları kapsamında 2021 yılında yapılan değişiklikle araç değer kaybı tazminatı isteyebilmek için aracın 165.000 km'den düşük olması şartı, yani kilometre sınırı kaldırılmıştır. Artık her kilometredeki hasar gören araç için araç değer kaybı talep edilebilecektir.
AirBag ışığı yandığı sırada muayenede aracın kusuru olduğu söylenecektir. Ancak aracınızı muayeden geçirmeyecek kadar kusurlu bir sorun değildir.
Hava yastığı patlarsa araç perte mi çıkar? Hava yastığınızın patlaması aracınızın perte çıkması için başlı başına yeterli bir sebep değildir. Aracınızın hasar oranı, hava yastığınız patlamış olsa dahi %70 oranlarında gerçekleşmediyse aracınız pert olarak adlandırılamaz.
Bilindiği üzere bir kaza sırasında aracın hava yastıklarının açılıp açılmaması o aracın üretim teknolojisi ile alakalıdır. Aynı şekilde kazaya uğrayan her aracın hava yastıklarının açılması gerekmeyebilir.
Hasar kaydı ve pert kaydı aynı şey değildir. İki kayıt arasındaki en temel fark; hasar kaydında aracın tamir masraflarının araç değerinin %70'inin altında kalması, ağır hasarlı yani pert araçlarda ise %70'in üzerine çıkmasıdır.
Sürücü koltuğunda bulunan airbag ortalama 1000-2000 TL arası değişkenlik göstermektedir. Airbag bölümü; hava yastığı ve sensör onarımı olarak düşünülebilir. Sensör değişimi, hava yastığına nazaran daha uygundur. Sensör fiyatları her yerde aynı olmaması ile birlikte 200-300 TL arası değişmektedir.
Kasko sigortasında pert araç için tazminat tutarı, genellikle sigorta poliçesinde belirtilen teminat bedeline dayalı olarak hesaplanır. Eğer aracınız kaza sonucu ağır hasar almış ve eksper raporuyla "perte çıkmış" olarak kabul edilmişse, sigorta şirketi poliçenizde belirtilen teminat miktarını ödemekle yükümlüdür.
İstediğin aracın plaka bilgisini boşluk bırakmadan yazarak ''5664'' numaralı hatta gönderebilir, ağır hasar kaydı sorgulama işlemini tamamlayabilirsin. Bu işlem ücretli olarak yapılır ve işlem sonucunda yaklaşık ''9 TL'' ücret tahsil edilir.
Durduk yere veya ufak kazalar sonucunda açılmıyor. Araçların ağır hasar kayıtlı olmasının en büyük sebebi, hava yastıklarının açılmasıdır. Hava yastıklarının patlamasıyla birlikte, araçlar ağır hasar kayıtlı araçlar listesine dahil olur.
Ağır hasarlı araçların tamirinde pahalı olan airbag sistemini değiştirmek yerine sensörlerine yanıltıcı elektrik verilir. Böylelikle aracın motor beynine hava yastıklarının aktif olduğu gösterilir ve sanki sağlammış gibi çalışmaya devam eder. Direnç atıldığında airbag uyarı ışığı da yanmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri