Bir aracın hava yastığının açılması genellikle ağır hasar olarak kabul edilir.
Durduk yere veya ufak kazalar sonucunda açılmıyor. Araçların ağır hasar kayıtlı olmasının en büyük sebebi, hava yastıklarının açılmasıdır. Hava yastıklarının patlamasıyla birlikte, araçlar ağır hasar kayıtlı araçlar listesine dahil olur.
Bir aracın pert sayılabilmesi için yalnızca hava yastıklarının patlamış olması yeterli bir kriter olarak kabul edilmiyor. Hava yastıklarından bağımsız ilgili otomobilin piyasa rayiç bedeli, hasarlı haldeki satış fiyatı ve oluşan hasarın toplam bedeli gibi faktörler pert konusunda çok daha etkili bir rol oynuyor.
Hava yastıgı patladığı zaman aracınız değer kaybetmez. Kaza esnasında emniyet kemerinden sonra ikinci olarak sizi koruyucu hava yastığı gelmektedir. Bu iki koruma sistemi aynı statüdedir.
Aracın cam, ayna, ön tampon, motor, airbag, şanzımanı, taşıyıcıları ve ön takım gibi malzemeler Araç Değer Kaybı konusuna dâhil değildir.
İlgili 35 soru bulundu
Hasar kaydı ve pert kaydı aynı şey değildir. İki kayıt arasındaki en temel fark; hasar kaydında aracın tamir masraflarının araç değerinin %70'inin altında kalması, ağır hasarlı yani pert araçlarda ise %70'in üzerine çıkmasıdır.
Airbag lambasının yanması muayenede hafif kusur olarak tanımlıdır. Yani aracın muayeneden geçmesine engel bir durum değildir.
Airbag ekspertizde çıkar. Araç almadan önce oto ekspertiz yaptırarak airbag durumunu öğrenebilirsiniz.
Hava yastıkları açılmış araçların alım satımında herhangi bir engel bulunmamaktadır. Airbagleri açılmış araçlar alınadabilir satıladabilir. Yukarıda bahsettiğimiz unsurları göz önünde bulundurarak hava yastıkları patlamış bir aracı satın alma konusunda artık daha rahat hareket edebilirsiniz.
Bu, hava yastığının yaklaşık olarak saatte 20 km'nin üzerindeki hızlarda meydana gelen çarpmalarda açılacağı anlamına gelir. Hava yastığının görevini yerine getirebilmesi için, içinde tutulduğu hazneden saatte yaklaşık 320 km'ye eşit bir hızla çıkması gerekir.
Hava yastığı patlarsa araç perte mi çıkar? Hava yastığınızın patlaması aracınızın perte çıkması için başlı başına yeterli bir sebep değildir. Aracınızın hasar oranı, hava yastığınız patlamış olsa dahi %70 oranlarında gerçekleşmediyse aracınız pert olarak adlandırılamaz.
Eğer bir araçta ağır hasar kaydı tespit edildiyse, araç öncelikle trafikten men edilir; ardından da sürücü, aracı eski haline getirmek ve yenilemek için gerekli masrafların yapılmasını, böylece aracın yeniden trafiğe katılmasını sağlar.
Bedelsiz ağır hasar kaydı bulunan araçlarla ilgili bilinmesi gereken en önemli ayrıntı, bu otomobillerin asıl hasarının TRAMER kaydında net olarak çıkamayabileceğidir. Bedelsiz ağır hasar kaydı bulunan bir aracın satın alınmak istenmesi durumunda yapılması gereken ilk şey ekspertiz raporu almak olmalıdır.
Sürücü koltuğunda bulunan airbag ortalama 1000-2000 TL arası değişkenlik göstermektedir. Airbag bölümü; hava yastığı ve sensör onarımı olarak düşünülebilir. Sensör değişimi, hava yastığına nazaran daha uygundur. Sensör fiyatları her yerde aynı olmaması ile birlikte 200-300 TL arası değişmektedir.
Aynı zamanda hava yastığı patlaması gibi bir durum yaşamanız halinde tamir işlemi mümkün olmayacaktır. Bu nedenle aracınızın belirtilerini iyi bir şekilde bilmeniz gerekmektedir. Hava yastığı tamiri konusuna bakıldığında ise genel olarak airbag tamiri mümkün değildir.
AirBag ışığı yandığı sırada muayenede aracın kusuru olduğu söylenecektir. Ancak aracınızı muayeden geçirmeyecek kadar kusurlu bir sorun değildir.
Patlak airbagi anlamak için aracın kontrol paneline dikkat etmekte fayda vardır. Kontağı çalıştırdığınızda airbag lambaları 2-3 saniye yanıp geri sönüyorsa bir sorun yoktur. Ancak airbag lambaları sönmüyor veya hiç yanmıyorsa en kısa zamanda bir teknik servisle iletişime geçmeniz gerekmektedir.
Hava yastığı lambasının yanıp sönmesi, aracın ilk çalıştırılma anında meydana gelir. Bu sorun geçici bir durum ise, aracın stop ettirilip tekrar çalıştırılması ile çözüme ulaşır. Çünkü sistem devreye girer ve ışık da bu sayede söner. Arıza anlık bir arıza ise ışık yanıp sönmeye başlar.
Ağır hasarlı araçların tamirinde pahalı olan airbag sistemini değiştirmek yerine sensörlerine yanıltıcı elektrik verilir. Böylelikle aracın motor beynine hava yastıklarının aktif olduğu gösterilir ve sanki sağlammış gibi çalışmaya devam eder. Direnç atıldığında airbag uyarı ışığı da yanmaz.
Hasar Kaydında %70 ve Üzeri Ne Demektir? Kaza sonrası yapılan ekspertiz raporlarına göre aracın masrafları sıfır değerine yakın bir aralıkta olursa ağır hasarlı olarak işlem görür. Burada aracın yapım masraflarının %70 oranı ve üzerinde çıkması ağır hasar kaydının açılarak trafiğe çıkmasını tehlikeli hale getirir.
Değişensiz hasar kaydında araç, ağır hasarlı olarak kayda geçer fakat hiçbir parçasının değişmesine gerek olmaz. Örneğin; kaza sonrasında aracın bir bölümü arızalanmış ama değişmesine gerek olmadan tamir edildiyse bu araç değişensiz ağır hasar kaydı listesinde olur.
bir aracın tek kazada çok masraflı bir kazaya karışması sonucu kasko tarafından siciline işlenen statüdür. ağır hasarlı araçlar genelde tek kazada 15.000tl ve ya üstü kazalıdır.
Araç Değer Kaybı Hesaplama Örneği
Kaza yapan aracın piyasa fiyatı 100.000,00 TL, kilometresi 15.000 km ve altında, kazada kusur oranı %0 olduğu varsayıldığında araç değer kaybı hesaplaması şu şekilde olacaktır; Hasar giderme tutarı 20.001,00TL üzeri ise araç değer kaybı 15.390,00TL olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri