Adım: Yaklaşık 60°C'ye kadar köpürtün. Sütün derecesi yaklaşık 60°C'ye ulaşana kadar köpürtmeye devam edin. Sütlük artık el değmeyecek bir sıcaklığa geldiğinde ideal ısıya ulaşmış olursunuz.
İyi bir köpük elde etmenin en iyi yolu mümkün olduğunca taze sütten geçer. Sıcak süt, soğuk sütten daha fazla köpürür. Eğer maksimum miktarda köpük elde etmek istiyorsanız, sütü 60-68 dereceye kadar ısıtın.
Biraz kol kasına ihtiyacınız olsa da French Press'e 1/3 oranında süt koyduktan sonra pistonu hızlıca yukarı aşağı hareket ettirirseniz sütün köpürdüğünü göreceksiniz. Daha kaliteli bir köpürme için tam yağlı süt veya yüksek yağlı barista sütleri kullanabilirsiniz.
Sütü hem sıcak, hem de soğuk bir şekilde köpürtebilirsiniz. Sıcak süt, cappuccino, macchiato ve latte için idealdir. Soğuk süt ise ice latte ve frappe yapımında kullanılabilir. İnsan gücüyle yapılan köpürtmelerde, buzu sonradan eklemek daha iyi performans almanızı sağlar.
süt taze olduğunda gliserol daha büyük bir yağ kitlesinin omurgası olarak kalır. ancak çeşitli etmenler onun omurgalık görevinden alıkoyup, serbest dolaşmasına izin verebilir. serbest gliserol kabarcıkların patlamasına neden olarak, köpürme sürecini çok etkili bir şekilde keser.
İlgili 24 soru bulundu
Sütün bozulup bozulmadığını anlamak için kıvamı, tadı, kokusu ve rengine bakılması gerekir. Sütün rengi; Normalde beyaz olan sütün rengi sarılaşmaya başladıysa, bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Sütün bekleme süreci uzadıkça rengi mavi ve kırmızı renge dönüşmeye başlar.
Pınar Latte Art Barista Süt, içerdiği doğru yağ ve protein oranı ile üst düzey lezzet ve kusursuz kremsi köpük oluşturmak için mükemmel seviyede dengelenmiştir. Bu sayede buhar ile ısıtıldığında ya da bir french press yardımı ile köpürtüldüğünde krema kıvamında benzersiz bir köpük elde edilir.
Sütünüz ısınınca sütü temiz bir french pressin içine aktarın ve pistonunu aşağı yukarı hızlıca hareket ettirerek sütün köpürmesini sağlayın. Bu işlemi süt köpükleri koyu bir kıvam alana dek devam ettirin. Eğer süt köpürtücü çubuklardan kullanacaksanız yine süt köpüğü bolca olana dek köpürtün.
Günlük toplama yapılan durumlarda çiğ süt bekleme anında en fazla +8 °C'ye ve günlük toplanmayacaksa en fazla +6 °C'ye soğutulmalıdır.
Çiğ sütün sıcaklığı, sağım işleminden sonra en geç 3,5 saat içerisinde +4 santigrat dereceye indirilmelidir. Bu süre içinde süt, içerisindeki enzimler sayesinde bakteri oluşumunu engeller. Soğuk zincir sayesinde ise bakteri oluşumu en aza edilir. Düşük bakterili ve soğutulmuş süt maksimum 72 saat içinde işlenir.
Süte su katılması en basit ve en ucuz hırsızlıklardan biridir. Süte su katılarak eldeki ürünün miktarı arttırılmakta ve ürün satışından daha fazla haksız kazanç elde edilmektedir.
İdeal köpük sıcaklığı 65 derece olmalıdır. Siz keyfinize göre 55-65 derece arasında ısıtabilirsiniz. Bir süt termometreniz yoksa pitcher'ın sıcaklığını parmağınızla kontrol edin. Eliniz yanmaya başladığında ideal sıcaklığa ulaşılmış demektir.
Sütünüzün çabucak bozulmaması için çok pratik bir bilgimiz var. Sütünüze serptiğiniz bir tutam tuz, sütün daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır. Vakumlama yöntemiyle etinizi derin dondurucuda tazeliğini yitirmeden saklayabilirsiniz.
Yoğurdun ideal mayalanma sıcaklığı 45 derece civarındadır. Eğer termometreniz yoksa serçe parmağınızı süre batırınca yaklaşık 7 saniye yanmadan sütün içinde tutabiliyor olmanız gerekir. Sütün daha sıcak olması halinde yoğurt ekşirken, daha soğuk olduğunda ise yoğurt tutmayabilir.
Kalıp gibi yoğurt yapmanın bir başka sırrı, farklı süt çeşitlerini birlikte kullanmak. Sütünüzün yarısını manda, yarısını keçi sütü, kalanını ise inek sütü olarak tercih ederseniz daha kıvamlı bir yoğurt elde edersiniz. Tüm bu püf noktalarından sonra yoğurdunuzu artık afiyetle tüketebilirsiniz!
Süt kaynayana kadar sürekli karıştırın, Kaynamaya başladıktan sonra 5-10 dakika boyunca kısık ateşte kaynamasını bekleyip altını kapatın. Bu şekilde sütün içerisindeki vitamin ve minerallerin kaybolmasını önlemiş olursunuz.
En uygun sıcaklık 42-45 derecedir. Eğer süt ılıksa mayalanma olmaz, süt sıcaksa yoğurt ekşi olur. Termometre ile sütün sıcaklığı kolayca ölçülür. Termometre yoksa parmakla sıcaklık kontrol edilir.
Çiğ sütü kaynatmak için bir temiz bir tencerenin içerisine boşaltın. Sütü orta ateşte en az 15 dakika olacak şekilde kaynatın. Kaynayan sütü, sterilize edilmiş cam kavanozlara doldurun. Kavanozların kapağını sıkıca kapatın ve oda sıcaklığında soğuması için bekletin.
* Eğer sütün renginde morarma varsa ya da kokusu keskinse muhakkak bozuktur. * Sütün hileli olup olmadığını vatandaşın anlaması oldukça zor. Fakat sütün içine su karıştırıldığında rengi açılır, kokusu ve tadı değişir. Tüm bunlardan üründe hile olup olmadığını, ayırt etmeye çalışabiliriz.
latte hafif bi içeçek olup içerisinde az süt süt kreması ve köpük bulunur cappuccino ise süt kreması daha yoğun olup üzerine sütün köpüğü konulup servis edilir resimde gördüğünüz sütün kendisi yada köpüğü diğil sütten yapılan süt kremasıdır.
Süt ve şeker cezveye alınır kaynatılır. Blender ile süt köpük köpük olana kadar karıştırılır. Sütün yarısından fazlası servis edilecek bardağa boşaltılır. Cezvede kalan süt blender ile tekrardan köpürtülür.
Barista sütü diğer sütlere oranla daha homojen bir yapıdadır. %4 gibi yüksek yağ oranı sayesinde daha yoğun bir kıvamdadır ve bu sayede kahve sanatı için ideal süttür. Süt bazlı yapılan kahve çeşitlerinde sütün tadını korumak ve uzun ömürlü köpük oluşturmak için özel üretilmiştir.
Temel, uzmanlık ve profesyonellik şeklinde adlandırılan kurlardan kendinize en uygun olanını seçerek eğitime katılabilirsiniz. Temel barista eğitimi 1 gün süre ile katılımcılara sunuluyo. Uzmanlık ve profesyonellik eğitimlerinin süresi ise 3 gün olarak belirlenmiş.
Pastörizasyon işlemi, çiğ süte 72 derecede yaklaşık 15 saniye kadar ısı verilmesidir. Yani bakkaldan veya marketten aldığınız pastörize sütler, zaten daha önceden kaynatılmıştır. Bu nedenle herhangi bir kaynatma işlemi yapmadan güvenli bir şekilde tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri