Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'üm, Türkiye'mizin, Fatih Sultan Mehmet'e, Muhibbi'nin, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Mehmet Emin Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Ziya Gökalp'tan, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık ...
Çoğunlukla ismin bulunma hâli (-de) ve ilgi hâli (-in) ile kalıplaşmış şekilde bulunur. Her zaman sözcüklere birleşik yazılır. Aitlik eki ve ilgi eki ile oluşturulmuş zamirlere "ilgi zamiri" denir. Bu nedenle "aitlik eki" kavramı, zaman zaman ilgi zamiri ile eş anlamlı olarak kullanılır.
Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisine, Türk Dil Kurumundan, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığının; Bakanlar Kurulunun, Danışma Kurulundan, Yürütme Kuruluna; Türkiye Büyük Millet ...
İyelik ekleri aitlik belirten eklere verilen isimdir. Eski Türkçedeki iye kökünden türemiş olan bu sözcük iye sözcüğünün anlamı olan sahip kelimesinin anlamını da taşımaktadır. Geldiği isimlerde o sözcüğün kime ya da neye ait olduğunu anlatmak için kullanılmaktadırlar.
Türkçede iyelik ekleri -(i)m, -(i)n, -(s)i, -(i)miz, -(i)niz ve -leri'dir. Bu ekler ses uyumlarına uyacak şekilde diğer dar ünlüler (ı, u, ü) kullanılarak da oluşturulabilirler: benim arabam, senin kalemin, Ayşe'nin kedisi, bizim evimiz, sizin okulunuz, onların semti.
İlgili 44 soru bulundu
Türkçede 3. teklik iyelik eki -ı,-i,-u,-ü,-sı,-si, -su, -sü biçimindedir.
Çekim ekleri kelimelerin cümle içinde zaman, yön, aitlik, tekil ya da çoğulluk gibi anlamları üstlenmelerini sağlar.
Bu ekler, dilimizde altı belli kişiye göre çekimlenirler. Bu kişilerin kimler olduğunu ve nasıl ekler aldığını görelim. İYELİK EKİ,aitlik belirtir onun senin benim onların,bizim,sizin gibi kullanılır. BELİRTME EKİ i,ı,u,ü ekleri alır.
İngilizcede İyelik Zamiri Possessive Pronoun olarak adlandırılır ve sahiplik belirtmek için kullanılan kelimelerdir. İngilizce İyelik Zamirleri, Türkçede kullandığımız benimki (mine), seninki (yours), onunki (his/hers), bizimki (ours), sizinki (yours), onlarınki (theirs)'dir.
Türkiye Türkçesi gramerlerinde ya da alanla ilgili çeşitli çalışmalarda üçüncü teklik kişi iyelik eki +X /+sX; üçüncü çokluk kişi iyelik eki ise büyük çoğunlukla +lArI olarak sunulmaktadır.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır. a. Kişi adları, soyadları ve takma adlar: Atatürk'ün, Fatih Sultan Mehmet'e, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık Kemal'se.
3. "ciğim" eki, günlük konuşma dilinde "-cim" olarak telaffuz edilse de, doğru yazımı "-ciğim" veya "-cığım"dır [2]. 4. Özel isimlere getirilen "çiğim" ve "ciğim" ekleri genellikle özel isme bitişik yazılır [4].
Özel isimlere eklenen çoğul ekleri”-ler, -lar “ ile yapım ekleri ( genellikle ” -li, -siz, -ci, -gil, -cik, -ler ” ) ekleri kesme işareti ile ayrılmaz. Örnek: Emreler , Ayşesiz, Atatürkçü, Muratgil, Ömercik, Osmanlar…
ÖZEL İSİMLERE GELEN İYELİK EKLERİ
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır.
Özel isimlere getirilen getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri ise kesme işareti ile ayrılır. Buna bir kaç örnek verelim: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'e, Bilge Kaan'ı, Neron'a gibi.
Aidiyet, aynı zamanda "doğal bir parça olarak kabul edilmek, sahip olmak" anlamını da taşır. Aidiyet duygusu psikoloji terminolojisinde ait olma ihtiyacını betimler. Buna göre "bir gruba veya grubun üyelerine bağlı olma ve onlar tarafından kabul görmeye duyulan ihtiyaç" olarak tanımlanabilir.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'üm, Türkiye'mizin, Fatih Sultan Mehmet'e, Muhibbi'nin, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Mehmet Emin Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Ziya Gökalp'tan, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık ...
Cümle içindeki belirtili ve belirtisiz nesnelerin kime ait olduğunu bildiren sıfatlara iyelik sıfatı denir. Örnekler: 1- My cousin - (Benim kuzenim) 2- Your turn (Senin sıran) 3- Our field - (Bizim tarlamız). Bunun dışında diğer iyelik sıfatları, Her, his, its ve their'dir.
Cümlede yer alan isim soylu sözcükleri belirtili nesne yapan eklere, belirtme eki denir. Cümle içerisinde belirtme durum eki almış sözcükleri bulmak için eyleme neyi ya da kimi sorularını sorarız. Örnekler: 1- Onu görmeyeli çok uzun zaman olmuştu.
Bu belirtme, ismin karşıladığı nesnenin ait olduğu kişiyi göstermek biçiminde gerçekleşir. Üçü teklik ( ben, sen, o ), üçü de çokluk (biz, siz, onlar ) olmak üzere altı tane kişi kavramı bulunduğuna göre bu altı kişiyi karşılayan altı iyelik eki var demektir.
Belirtili ad tamlamalarında ilk kelimeye eklenen ekin ilgi, ikinci kelimeye eklenen ekin de iyelik eki olduğu varsayılır. Uzun (1998: 103, 136) iyelik eklerinin kiĢi ve sayı olarak sahip olanı veya ait olunanı; ilgi ekinin (yazarın deyimiyle tamlayan eki) ise belirlilik anlamını aktardığını belirtir.
Çoğul eki olarak adlandırılan -lAr eki bu işlevi yanında yapım eki işleviyle de kullanılmaktadır. Mesela birinci ve ikinci tekil kişi iyelik eki getirilerek aile adı yapılır: ablamlar, dayımlar, eniştemler …” (Korkmaz 2009: 52).
Bütün çekim eklerinde olduğu gibi iyelik ekleri de normal durumda üst üste gelmez.
-den hâli (ayrılma hâli)
Sözcüklerin -den ya da -dan eki almış hâlleridir. Adın ayrılma durumu nereden ayrıldığımızı gösterir. Bu ek sonuna geldiği sözcüğü dolaylı tümleç yapar. Çoğu Hint-Avrupa dilinde mevcut olmayan bu isim hâline bu dillerde ablatif de denmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri