ayvar diye okunan, isminin havyardan türediği söylenen, balkan ülkelerinde sık kullanılan bir sos.
Vejetaryen havyar olarak da anılan ajvar sos, Balkan mutfağının en ünlü lezzetlerinden biri. Kökeninin Makedonya olduğu düşünülse de günümüzde tüm Balkan mutfak kültürüne mal edilmiş bir sos olduğunu söyleyebiliriz.
Ajvar, Balkan ülkelerinin sıklıkla tükettiği, evlerde kış hazırlığı olarak hazırlanan közlenmiş patlıcan, kırmızı biber, domates, soğan ve sarımsağın lezzet kattığı bir tür kahvaltılık sos.
Domatesler suyunu çekmeye yakın, közlenmiş patlıcan ve kırmızı biberlerin kabukları soyularak küçük doğranır ve domatesin üzerine eklenir. Tuz ve pul biberi ekleyerek karıştırılır, suyunu çekene kadar pişmeye bırakılır. Suyunu çekince ocaktan alınır ve robottan geçirilir.
Ajvar Sosu Nerelerde Kullanılır? Ajvar, Balkan ülkelerinde sıkça yapılan, közlenmiş patlıcan, közlenmiş kırmızı biber, domates, soğan ve sarımsağın bir arada pişirilip, hazırlandığı kahvaltılık bir sostur. Ajvar sosu; makarna soslarında, ızgara et ve tavuk yemeklerinde ya da cips sosu olarak da kullanılır.
İlgili 43 soru bulundu
Aioli ise sarımsak temelli bir. Sarımsağın dövülüp, yumurta, zeytinyağı ve hardal kıvamlandırılması sonucunda hazır hale geliyor. Ailoi sos; oda sıcaklığında genelde sebze yemekleriyle, salatalarla, sandviçlerin içinde servis ediliyor. Bu yönleriyle mayonezden ayrılıyor.
Balkan ülkelerinde özellikle kış aylarında sofraların vazgeçilmezi olan ayvar, sonbaharda hazırlandığından bu mevsimin simgesi ve aynı zamanda kışın habercisi olarak nitelendiriliyor.
Domateslerle soğanların biraz özdeşleşmesini sağlayın. Közlenmiş biber ve patlıcanları da ekleyip bir iki çevirdikten sonra biraz soğumaya bırakın. Son olarak tuzunu ve sirkeyi ekleyip oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Buzdolabında muhafaza ederek kahvaltılarda ve et yemeklerinin yanında servis yapabilirsiniz.
Domateslerin kabuklarını soyup doğrayın ve tencereye alın. Közlenmiş patlıcanları, biberleri ve sarımsakları da ilave edip ara sıra karıştırarak domatesler suyunu çekene kadar pişirin. Domatesler suyunu çekince belenderdan geçirin. Zeytin yağ, sirke, çubruka ve tuzunu ekleyip sirke suyunu çekene kadar pişirin.
Lütenitsa – Balkan Sos, közlenmiş biber ve közlenmiş patlıcanlı bir sos türü. Malzemeler arasında kapya ve acı biber, patlıcan, havuç, sarımsak, bitkisel yağ, şeker, tuz ve domates de var. Yöreden yöreye değişen çok çeşidi var. Bazıları sirke ilave ederken bazıları da ceviz ekliyor.
Neredeyse bütün Balkan ülkelerde severek tüketilen bir tür kırmızıbiber ezmesidir. “Ayvar” ve “avyar” olarak da bilinir. Özellikle kahvaltılarda ekmek üstüne sürülerek ya da tabağın kenarında eşlikçi sos olarak yenir.
Oldukça kolay malzemelerle, şipşak hazırlanan chimichurri sos, Arjantin'de kırmızı ete özel olarak yapılsa da aslında her türlü yemekle birlikte servis edilebilecek bir sos. İçindeki taze otların sirkeyle bir araya gelerek capcanlı rengini ve keskin tadını ortaya çıkarmasına şahit olacaksınız.
Chimichurri yani maydanozlu sos son dönemlerde et yemeklerine eklenen aynı zamanda ızgara yapılan bütün yemeklere çok yakışan bir sostur. İçerisinde soğan, sarımsak, zeytinyağı ve sirke varsa her şeyi marine edebilirsiniz.
Ayvar, Balkan ülkelerinde çok popüler olan ve genelde evde yapılan, közlenmiş patlıcanlı, hafif acı biberli, içinde domates salçası da olan bir tür kırmızı biber ezmesidir. Salata ve turşu türüne mensup bir yemektir. Özellikle kahvaltılarda, unlu yiyeceklerin yanında yaygınlıkla kullanılır.
İnce ince doğradığımız kapya biberleri ve patlıcanları domatesin üzerine ilave ediyoruz. Ve karıştırıyoruz. Küçük küçük doğradığımız maydanozları ilave ediyoruz. Ardından şeker, tuz ,sirke ve karabiberi de ekleyip iki dakika daha kaynatıyoruz.
Havuç, sarımsak, yoğurt, mayonez, zeytinyağı, tuz ve karabiberi blender'de çekin. Azar azar havucun haşlama suyundan ilave edip sos kıvamına gelene kadar iyice çırpın. Soğuduktan sonra salatanın üzerine gezdirip servis yapın.
Biberler yumuşayınca salça, tuz ve karabiberini ilave ederek biraz daha kavuralım. El blendırıyla veya rondoyla sos kıvamına gelinceye kadar çekelim, kavanoza dökelim. İstediğiniz zaman açıp yenebilir. Afiyetler olsun.
İlk önce yeşil biberler 2 cm aralıklarla kesilir ve yapacağımız büyükçe tencereye alınır. Üzerine sirke, yağ dökülür. Biberleri biraz söndükten sonra üzerine közlediğimiz kırmızı biberler eklenir. Tahminen 10-15 dakika pişirilir.
Acı biber salçası, yoğurt ve zeytinyağını derin bir kapta iyice karıştırın. Karışımın içerisine tüm baharatları ve sarımsağı ilave edip tekrar karıştırın. En son tüm karışımın içerisine ceviz ve rendeleğimiz ekmek içini ilave edip iyice özleşene kadar karıştırmaya devam edin. Yaptığımız çerkes acıkası servise hazır.
Orijinalinde jalapeno tozu kullanılan chipotle sos, Meksika mutfağının geleneksel aromalarından biridir. Sirke, ketçap ve mayonez ile hazırlanan bu sos, hazır paketler halinde de sarılır. Hardal ile karıştırılan versiyonları da mevcuttur.
Limon suyunu, zeytinyağını, taze yeşillikleri, arpacık soğanını, sarımsağı, tuzu ve karabiberi blenderin haznesine koyun. Hız 6 ayarında 30 saniye (veya istediğiniz kıvama gelene kadar) çalıştırın. Kırmızı pul biberle süsleyin.
Çerkeslerin acıkası, bilinen adıyla acukayı acuka yapan tatlar onlar. Bir kavanoz acuka hazırlanır ve itinayla sürülür ekmek üzerine. Ballandıra ballandıra yenilir tek başına. Kahvaltı böylelikle kurtarılır.
Kahvaltılık acuka yapımı için; mutfak robotu içine 2 yemek kaşığı dolusu domates salçası, 2 yemek kaşığı dolusu biber salçası ve 3 diş sarımsak koyun. Ardından yarım çay bardağı galeta unu ekleyin. Galeta unu yerine ekmek içi de koyabilirsiniz.
Harissa, Kuzey Afrika orjinli bir sos olup ana malzemeleri arasında kavrulmuş kırmızı biber, Arnavut biberi, kurutulmuş domates, farklı acı biber çeşitleri, baharat ve taze otlar bulunmaktadır. Et, tavuk ve balık marinasyonlarında kullanılabileceği gibi, tek başına ekmeğe sürülerek de tüketilebilir.
Acı severler için Knorr Acısso; Türkiye'nin 1 numaralı acı sosu. Jalepeno acı biber suyu (%60),su,sirke,asitlik düzenleyici (sitrik asit),tuz,kıvam arttırıcı (ksantan gam),koruyucu (sodyum benzoat).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri