Akîde, Akâid veya İtîkâd (Arapça: عقيدة); İslam'da inanç olarak bağlanmayı gerekli kıldığına inanılan inanç esaslarının bütünü olarak bilinir. Akîde kelimesi Arapça "a-k-d" (عقد) kökünden gelip, "bağ", "bağlama/bağlanma", "düğümleme/düğümlenme" ve aynı zamanda "bağlılık" ve "sözleşme" anlamlarına da gelir.
Bu durumda akîde “gönülden bağlanılan şey” anlamına gelir; bir terim olarak da “inanılması zaruri olan ilke” (iman esası, mü'menün bih) diye tarif edilebilir. Buna göre akaid, “İslâm dininin temel kaideleri, inanılması zaruri hükümleri” mânasına gelir. Bu temel kaidelerden bahseden ilme de akaid ilmi denilmiştir.
İslam Akaidi (Ömer Nasuhi Bilmen) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Akaid ilmi, İslam dininin inançla ilgili hükümlerinden bahseden bir ilimdir. Akaid ilminde Allah'ın varlığı, birliği ve sıfatları, fiilleri konuları ele alınır. Daha sonra meleklere iman konusu ele alınır. Ardından Allah'ın gönderdiği peygamberler ve onlar vesilesiyle insanlığa gönderilen ilahi kitaplar konu edilir.
Akaid ilminin amacı, iman esaslarını naklî ve akli delillerin yardımıyla temellendirerek kişinin imanını taklitten kurtarıp tahkike ulaştırmak ve doğru yolu arayanları irşat etmektir. Bu bağlamda akaid ilmi, İslam dininin doğru anlaşılması ve yorumlanmasına önemli katkı sağlayan disiplinlerden biridir.
İlgili 29 soru bulundu
TDK'ya göre akait 1. anlamı : Bir dinin öğrenilmesi gereken inançlarının ve tapınma kurallarının tümü. TDK'ya göre akait 2. anlamı : Bu kuralları toplayan kitap.
Kısaca Akaid kelimesi düğümlemek anlamını taşır. Aynı zamanda İslamiyet açısından 'temel kaideler ve inanılması zaruri hükümler' olarak da ifade edilir. Bu yüzden İslamiyet üzerinde önemli bir ilim olarak da ifade edilmektedir.
Akâid ilmi, Kur'ân ve Sünnet ışığında Allah Te'âlâ'nın zât, sıfat, fiil ve isimlerinden, peygamberler ve onlarla ilgili meselelerden, ölüm sonrası hayat ve kabir hâllerinden bahseden ilimdir. Buna göre; akâid, İslâm dininin itikadî hükümlerini, yani îmân esaslarını konu alan bir ilimdir.
Bunlar, Mutezile, Cehmiye, Kaderiye ve benzerleridir.
Akaid ilminin gayesi, Müslümanlara İslam dininin inanç esaslarını ve bunlara dair hakikatleri öğreterek insanlara dünyada huzurlu bir hayat yaşatarak ahirette ebedi mutluluğa kavuşturmaktır. Akaid ilmi bu gayeyi gerçekleştirirken şu görevleri yerine getirmiş olur. İman esaslarının ispatını, izahını ve yorumunu yapmak.
Eş'arîlik İmam Eş'arî'den sonra Bâkıllânî (ö. 403/1013), İbn Fûrek (ö. 406/1015), Ebû İshak el-İsferâînî (ö. 418/1027), Abdülkâhir el-Bağdâdî (ö. 429/1037-38) ve Cüveynî (ö. 478/1085) gibi güçlü müellifler ile klasik şemayı oluştururken, Mu'tezile özellikle Bas- ralı müelliflerin etkisinde bir gelişim gösterdi.
Islam dini sade, apaçık hükümlere sahiptir. Insan fıtratını göz önüne alıp bu doğrultuda hükümleri bulunmaktadır. Kanıtlanabilir özelliğe sahiptir. Aynı zamanda dengeli, adaletli bir sisteme sahiptir.
Akîde, Akâid veya İtîkâd (Arapça: عقيدة); İslam'da inanç olarak bağlanmayı gerekli kıldığına inanılan inanç esaslarının bütünü olarak bilinir. Akîde kelimesi Arapça "a-k-d" (عقد) kökünden gelip, "bağ", "bağlama/bağlanma", "düğümleme/düğümlenme" ve aynı zamanda "bağlılık" ve "sözleşme" anlamlarına da gelir.
İslâm akaidinin ilk ve en önemli kaynağı Kur'ân-ı Kerîm, daha sonra da sahih hadislerdir. İslâm akaidini oluşturan esaslar, Kur'ân-ı Kerîm'de ve hadislerde hiçbir yoruma mahal bırakmayacak şekilde açık, yalın ve sade olarak yer almıştır.
Akaid ilmi;
Allah'ın varlığını, birliğini, sıfatlarını, fiillerini, yaratmada ve hükmetmede eşsizliğini, ahiretle ilgili konuları, meleklere, kitaplara ve peygamberlere imanı, kaza ve kaderle ilgili konuları ele alır.
Akaid ilminin amacı, iman esaslarını naklî ve akli delillerin yardımıyla temellendirerek kişinin imanını taklitten kurtarıp tahkike ulaştırmak ve doğru yolu arayanları irşad etmektir. Bu bağlamda akaid ilmi, İslam dininin doğru anlaşılması ve yorumlanmasına önemli katkı sağlayan disiplinlerden biridir.
Peygamber'e nisbet edilen söz ve haber anlamında hadis terimi. Hz. Peygamber'in Kur'an dışında Allah'a dayandırarak söylediği hadisler. Hadisi kaynağına isnat ederek nakletmek anlamında terim.
Üç ana grupta toplanan İslâm inanç esaslarının ilkini oluşturan, Allah'ın zâtı ve sıfatlarıyla ilgili konuların genel adı. İslâm inancının üç ana esası ve akaidle kelâm kitaplarının içeriğini oluşturan üç temel bölüm anlamında tabir.
Fıkıh (Arapça: فقه), anlayış, anlayış tarzı veya derinliği anlamına gelen kelime, terim olarak İslami kanunların teorik ve pratik uygulama (fetva) çalışmalarına verilen ismi ifade etmektedir.
Akâid; ibadeti değil, inancı; yani ameli değil, imanı esas alan İslâmî kâîde ve hükümlerin tümüdür. Kısaca akâid, Kur'an ve Sünnet ışığında İslâm Dini'nin iman esaslarından sistemli bir şekilde bahseden düstûrlardır.
Sözlükte ilim, “bir şeyin hakikat ve mahiyetini kavrayıp idrak etmek” demektir. İlâhî bir sıfat olarak “Allah'ın gerek duyular âlemine gerekse duyu ötesine ait bütün nesne ve olayları bilmesi” diye tanımlanabilir.
Diamond Sutra dünyanın en eski basılı kitabı olarak kabul edilir. Kitap, Buda ve onun öğrencilerinden biri arasında geçen bir diyaloğu içeriyor.
Evvela bir ilmihal edinmenizi şiddetle tavsiye ederiz; başta iman meseleleri ve fıkhi hükümleri buradan öğrenebilirsiniz. Bir konu hakkında takıldığınızda da bu ilmihale referans olarak müracaat edebilirsiniz. Akabinde bir Kur'an tefsiri okumanızı tavsiye ederiz. Elinizin altında da bir Kur'an meali bulunması iyi olur.
İslam akaidinin ilk ve en önemli kaynağı Kur'an-ı Kerim, daha sonra da sahih hadislerdir. İslam akaidini oluşturan esaslar, Kur'an-ı Kerim'de ve hadislerde açık bir şekilde yer almıştır. Kur'an'da Allah'a, Peygamberlerine, kitaplara, meleklere, ahirete, kaza ve kadere dair bilgiler veren birçok ayet-i kerime vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri