Akaid, İslam dininin inanç esaslarından herhangi bir tartışmaya girmeden söz eden bir ilimdir. Bu akaid ile kelam arasında bir farkın olduğunu göstermektedir. Akaidin sadece Tanrı ve Tanrı ile ilgili sorunları konu edindiği halde, kelamın ise hem Tanrı hem de var olan ve bilinen her şeyi konu edindiği bilinmektedir.
Kelâm ya da İlm-i Kelâm (Arapça: عِلْمُ الْكَلَام); İslâm dininin akāid konularını irdeleyen ve tarihî olarak bu çerçevede gelişen dinî-felsefî teorilerle ilgilenen ilim dalı. Bu anlamda kelâm, imanla ilgili konu ve sorulara izâh ve ispat getirme amacıyla geliştirilen teolojik felsefenin adıdır.
İslâm dininde inanılması gereken esasların bütünü ve bunları konu edinen ilmin adı. İnanmak, din adına tebliğ ettiği konularda peygamberi doğrulamak anlamında bir terim.
Bu kelimeler arasında yer alan akaid kelimesi ahiretle alakalı konuları anlatmaktadır. Allah'ın varlığını ve bilgeliğini gösteren akaid konuları oldukça geniş bir alanda incelenmektedir. Peygamberlere iman ve Allah'a iman konuları akıl bilgeliğinde delillendirmektedir.
Kelam; naslardan hareketle inanç esaslarını ve insanın düşünce yapısına ilişkin temel ilkeleri belirleyen, bunları akli yöntemlerle açıklayan, destekleyen ve karşı fikirleri eleştirip cevaplayan bir disiplindir. İslam dininin temel inanç konularını; uluhiyyet, nübüvvet ve ahiret başlıkları altında toplamak mümkündür.
İlgili 40 soru bulundu
Gelişim süreci içerisinde, Kelâm ilmi için, "Usulu'd-Din, Nazar ve İstidlal İlmi", "Tevhid ve Sıfatlar İlmi", "el-Fıkhu'l-Ekber" ve "Akaid"1 gibi isimler kullanılmıştır. Kelâm ilminin bir çok tanımı vardır.
Kelam İlminin Amacı & Doğru bilgi vererek insanları yanlış inançlardan korumak. Kişinin imanını taklit düzeyinden kurtarıp tahkikî bir iman derecesine yükseltmek. & Diğer İslam ilimleri için sağlam bir inanç temeli oluşturmak.
Akaid ilmi, İslam Dini'nin inançla ilgili hükümlerinden bahseden bir ilimdir. Akaid ilminde Allah'ın varlığı, birliği ve sıfatları, fiilleri konuları ele alınır. Daha sonra meleklere iman konusu ele alınır. Ardından Allah'ın gönderdiği peygamberler ve onlar vesilesiyle insanlığa gönderilen ilahi kitaplar konu edilir.
Akaid İlmi, tevhid binasını sağlamlaştıran, her türlü şirke karşı inancın etrafında bir sur ve kale oluşturan en önemli kalkandır. 6. Akaid ilmi, taklîdî imanı tahkîkî iman çeviren, imanın lezzet ve tadına mümini vardıran ve kâmil imana doğru sahibini taşıyan en önemli azıktır.
İslam dininin inançla ilgili hususlarının ilmi olan akâid, bütün diğer İslamî ilimlerden önde gelir ve İslamî ilimlerin dayanağı ve temelidir.
Bunlar, Mutezile, Cehmiye, Kaderiye ve benzerleridir.
Cevap. AKAİD= İslamiyetin inanç ve iman esaslarına dair hususi bir ilmin ismidir.
İslâm dininin ana ilkelerini konu edinen ilim. İslâm dininde inanılması gereken esasların bütünü ve bunları konu edinen ilmin adı.
Kelâm, “Söylemek ve konuşmak” demektir. Allah'ın konuşma sıfatı vardır. Allah bu sıfatı ile peygamberlerine kitaplar indirmiş, bazı peygamberler ile de konuşmuştur.
Herhangi bir derinliği olmayan, öylesine söylenmiş her söz laf ya da laf-ı güzaf olarak nitelendirilir. Kelam ise hem güzel söylenmiş söz hem de derin manaları olan kelime anlamına gelir.
Şerhu'l-Akaid, Mâtürîdî âlim Ömer Nesefî'nin Akaid-i Nesefî adıyla bilinen meşhur akaid risalesine Eş'arî âlim Sa'düddin Taftâzânî tarafından yazılmış bir şerhtir. Şerh, hacim olarak metne göre geniş olduğu gibi, dil ve problematik itibarıyla da seviye olarak metnin çok üstündedir.
Hadis kitaplarının "iman, enbiya, tevhid, cennet, cehennem, kader, kıyamet" gibi bölümlerinde, iman esaslarıyla ilgili çeşitli açıklamalar yer almaktadır. Bu sebeple de Kur'an âyetleri ile başta mütevâtir hadisler olmak üzere sahih hadisler akaidin temel kaynaklarını teşkil eder.
Bu dönemin önemli kelâmcıları arasında Bâkıllânî, İbn Fûrek, Ebû Bekir el-Beyhakī, Cüveynî, Hakîm es-Semerkandî, Ebû Seleme es-Semerkandî, Ebü'l-Yüsr el-Pezdevî ve Ebü'l-Muîn en-Nesefî yer alır.
Üç ana grupta toplanan İslâm inanç esaslarının ilkini oluşturan, Allah'ın zâtı ve sıfatlarıyla ilgili konuların genel adı. İslâm inancının üç ana esası ve akaidle kelâm kitaplarının içeriğini oluşturan üç temel bölüm anlamında tabir.
Aklın akaiddeki yeri doğru kullanmak ve iradeyi sağlamaktır . Akıl insanlar için bahşedilmiş olan en büyük nimettir. İnsanları diğer canlılardan üstün kılar. Allah bizleri diğer canlılardan bu şekilde ayırmıştır.
Islam dini sade, apaçık hükümlere sahiptir. Insan fıtratını göz önüne alıp bu doğrultuda hükümleri bulunmaktadır. Kanıtlanabilir özelliğe sahiptir. Aynı zamanda dengeli, adaletli bir sisteme sahiptir.
Kelam ilminin konusu, İslamın inanç alanıdır. Bu konular üç temel esas üzeredir: tevhid, nübüvvet, ahiret.
Kelamcıların kullandıkları yönteme dayalı olarak, kelam ilmine nazar ve istidlal ilmi de denmiştir. Özellikle kuramsal ön bilgilerin yer aldığı giriş kısmı ile İlahiyyat konularında kelamcıların düşünmeleri, akıl yürütmeleri ve akla dayalı çıkarsamalarda bulunmaları, Kelam'ın bu isimle anılmasına neden olmuştur.
“Günümüz Kelam Problemleri” dersinde de, Reenkarnasyon, Satanizm, Kök Hücre, Din-Bilim İlişkisi, Din-Siyaset İlişkisi ve Ateizm gibi çağdaş kelam sorunları ele alınmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri