Bu gibi sorunlara sulh hukuk mahkemesi bakmaktadır. Sulh hukuk mahkemesinde mahkeme masrafları diğer mahkemelere göre çok daha uygundur.
Bu sorun için en çok belediyelere şikâyet edilir. Ancak belediyeler bu gibi sorunlarla ilgilenmezler. Yapabileceğiniz en uygun yol; durumu site yönetimine bildirmektir. Site yönetimleri gerekeni yapmaktadırlar.
Öte yandan belli bir arızanın onarılmasının ihmal edilmesi nedeniyle akan banyo tavanı masrafları, komşuluk hukuku ile anlaşmaya gidilerek üst kat komşu tarafından yaptırılır. Akan banyo tavanı, üst kat komşunuzun konut sigortası tarafından da ödenebilir.
Komşunuz banyo zeminine veya tuvalet zeminine su dökmeyi kestikten sonra tavandan su akması durduysa kesin olarak derz dolgudan olduğu söylenebilir. Bu sorunun çözümü çok basittir. Banyo veya tuvalet fayanslarının yeniden derz dolgu yapılması gerekir. Derz dolgudan sonra su sızıntısının kesildiğini göreceksiniz.
Yargıtay 20. Hukuk Dairesi verdiği son tarihli emsal kararında üst komşudan su akması dava açılabileceğine karar vermiştir. Kararda özetle balkon ve banyosundan alt kattaki daireye su sızan komşunun akan balkon ve banyoyu tamir ettirmesi gerektiği ne hükmedilmiştir.
İlgili 21 soru bulundu
Vatandaşlar çevre sorunları, hava, su, toprak, radyoaktif kirlilik, gürültü ve atık konulu şikayet-ihbarlar Alo 181'e iletebiliyor.
Üst kattan su sızması sebebiyle zarara uğrayan daire sahibi su sızması olayının gerçekleştiği tarihten itibaren 2 yıl, her halde 10 yıl içerisinde dava açmalıdır. Bahse konu süreler su sızıntısı devam ettiği sürece işlemeye başlamaz, zamanaşımı süresinin başlayabilmesi için su sızıntısının durması gerekmektedir.
Kiracının Sorumluluğu
Eğer tavan akması , kiracının kullandığı evin içinde meydana gelirse, kalıcı sorumluluğu genellikle mülkiyetine aittir. Kiracı, kendi eşyalarını korumak ve ev sahibinin malını iyi bir şekilde kullanmakla mümkündür.
Tavandan su akmasının sebebi, üst katta bulunan tesisat borularındaki su kaçağıdır. Tesisat borusunun çeşidine bağlı olarak tavandan su akmasında da farklılık meydana gelmektedir. Üst katta bulunan temiz su borusunda su kaçağı meydana geldiğinde, alt katta tavanda su damlaması meydana gelir.
Basınçta düşme varsa, akustik dinleme cihazı ile su kaçağının olduğu yer tespit edilir. Su kaçağının olduğu yer noktasal olarak tespit edildikten sonra, bir fayans boyutlarını geçmeyecek kadar bir alan açılır. Açılan alanda borunun sorunlu olan bölgesi tamir edilir ve açılan alan tekrar kapatılır.
Temiz su tesisatında meydana gelen su kaçakları da banyodan alt kata su sızıyor olmasının bir diğer sebebidir. Bu sorunu tespit etmek için ana su vananızı bir süre kapatmanız gerekir. Kapatıldıktan sonra banyo tavanından su damlaması kesildi ise, su kaynağının temiz su tesisatından kaynaklandığı söylenebilir.
Alt kata su sızmasının sebebi, dairedeki herhangi bir tesisat borusundan kaynaklanabilir. Dairede üç farklı tesisat borusu bulunur. Bunlar; temiz su borusu, atık su borusu ve kalorifer borusudur. Bunun dışında, banyo veya tuvaletteki fayansların arasından da alt kata su sızması meydana gelebilir.
Tavan Akması Sonucu Tadilat Ücreti
Tesisatın kontrolünden sonra ortaya çıkacak olan ve eğer farklı durumlarda olmazsa üst kattaki kişi sorumludur ve yapılacak olan bütün tadilatları ve alınan zararın karşılanması için sorumlu olan üst kat ücreti karşılar.
1- Alo Gürültü Şikayetleriniz için 155 Polis Merkezi
Çevrenizde oluşan her türlü gürültü, eğlence mekanlarından çıkan seslerin fazlalığı gibi durumlarda polis merkezi aranılmalıdır.
Bu kapsamda, ALO 130 hattına yalnızca 2019 yılında 2.232 bildirim yapılmıştır. Bildirimler işleme alınarak, ilgili teknik şubeye yönlendirilmekte ve gerekli görülenler hakkında piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerine başlanmaktadır.
Apartmanda rahatsız eden veya şikayette bulunmak istediğimiz daireyi üç yere şikayet edebiliriz. Buralar ; Sulh Ceza Mahkemesi , belediye ve kolluk güçleridir. Apartman sorun ve problemlerimiz de sorunun uygunluğuna göre bu üç yere başvuruda bulunabiliriz.
Öncellikle sorun kaynağını bulmamız için su kaçak tespit aletleri ile yerinde lokal olarak kontrol yapılmalıdır. Kontrol öncesi tespit için ücret alınmaktadır su kaçak tespit fiyatları 2023 yılında 700 TL ile 850 TL arasında değişmektedir.
Rüyada evdeyken tavandan su akması müjdeli bir haber gelecek üzerine yorumlanır. Bu haber ile beraber rüya sahibinin ailece çok mutlu olacaklarına delalet eder. Özellikle maddi ve manevi açıdan gelecek olan kazançları dile getirir. Rüyada tavandan su damladığını görmek birtakım aksilikler veya ayrılıklara yorumlanır.
Kat Mülkiyeti Kanunu 4. Madde açıktır. Ortak alan sayılan deponun tavan kısmı da ortak alandır. KMK 19. maddede "Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz.
Kanun, bağımsız bölümlerin mülkiyet hakları, ortak yerlerin kullanımı, yönetim planı, kat maliklerinin hakları, yükümlülükleri ve benzeri konuları kapsar. Her kat malikinin, kendi bağımsız bölümü üzerinde tek başına mülkiyet hakkına sahip olmasını ve ortak yerleri ise arsa payı oranında kullanmasını esas alır.
Kat mülkiyeti sona erince, kat mülkiyeti kütüğündeki sayfalar kapatılarak gayrimenkulün kaydı ana yapıdan sağlam kalan kısımlar gösterilmek ve kat mülkiyeti kütüğü kurulmadan önceki genel kütük kaydiyle bağlantı sağlanmak suretiyle, arsa payları oranında ortak mülkiyet esaslarına göre, genel kütüğe tescil edilir.
Tavanda rutubet oluşumunun temel sebeplerinden biri yoğuşmadır. Isı farklılıklarının yarattığı su buharı iç yağmurlama dediğimiz suya dönüşür ve aslında akmayan bir terasınız varsa bile siz sürekli su problemi yaşarsınız. Çatı arasına serilen ısı yalıtım ürünü cam yünü levhaların amacı da bu buharlaşmayı engellemektir.
Konut sigortası su tesisat, su kaçağı, su basması gibi hasar oluşturan problemlerde evinde, eşyalarında ya da şartlara göre komşu evlerde oluşabilecek zararları öder.
Bir başka çözüm yolu ise; noterden ihtarname göndermektedir. Üst kat komşunuza ihtarname gitmesi durumunda büyük ihtimal arızayı gidermek isteyecektir. Diğer yöntemler işe yaramadı ise son çare; Sulh hukuk mahkemesine bu durumun tespiti için dava açmaktır.
Bu sorunun iki cevabı var. Birincisi kat mülkiyeti sahibinin konutundan kaynaklanan bir su sızıntısı varsa, bu su sızıntısından kat mülkiyeti sahibi kişi sorumludur. İkincisi ; ortak tesisattan kaynaklı bir su sızıntısı varsa, bu sızıntıdan apartman olarak tüm kat sahipleri sorumludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri