Bu anlamda geliştirdiğiniz ya da geliştirmekte olduğunuz dinleme, anlama, konuşma üçlüsünü içeren iletişim becerileri, zaman yönetimi, empati yeteneği, problem çözme, takım çalışması, sorumluluk alabilme, liderlik becerileri bu kapsama girer.
Soft skills Türkçesi “ince beceriler” veya “ince yetenekler” olan, teknik olmayan becerileri tanımlayan bir kavramdır. Yani belli bir sektör veya iş spesifiğinde resmi olarak öğrenilen değil, genel olarak çalışma becerilerini etkileyen bireysel becerileri tarif eder.
Soft skills, diğer adıyla yumuşak beceriler, kişilerin gündelik yaşamda hayatlarını kolaylaştıran ve onlara iş hayatında da pek çok avantaj sağlayan içsel becerilerdir. Soft skills'e örnek olarak kişilerin liderlik özelliği, etkili iletişim yeteneği ve ikna kabiliyeti verilebilir.
İyi iletişim becerileri, ekip çalışması, problem çözme becerileri, uyum sağlama ve liderlik becerilerinin tümü, temel "soft skills" örnekleridir. Bu becerileri geliştirmek için bireyler aktif dinleme pratiği yapabilir, ekip oluşturma faaliyetlerine katılabilir ve liderlik rolleri üstlenebilirler.
İlgili 16 soru bulundu
“Soft skills”, adayların nasıl çalıştığıyla ilgili teknik olmayan soyut becerilerdir. Meslektaşlarınızla nasıl etkileşim kurduğunuzu, sorunları nasıl çözdüğünüzü ve işinizi nasıl yönettiğinizi içeren bu beceriler; son dönemde iş hayatında oldukça önem kazanmış durumda.
Soft Skills Nedir? Kişinin bir bakıma karakter özelliği olarak sahip olduğu, kişiler arası etkileşimi kapsayan ve ölçülmesi zor becerilere verilen isimdir. Analitik düşünme, empati yeteneği ve zaman yönetimi gibi yetenekler soft skills kapsamında değerlendirilir.
Soft skills, bir kişinin karakter özellikleri ve bireyler arası iletişim becerilerinin tümünü kapsamaktadır. Ancak, interpersonal skills, sadece kişinin bireyler arası iletişim becerilerini içerir. Yani, interpersonal skills, soft skills'in bir alt kümesidir.
Hard skills, kişinin işini yapabilmesi için gerekli, ölçülebilir ve kanıtlanabilir yeteneklerdir. Örnek olarak, yabancı dil, programlama dili, muhasebe bilgisi ve araç gereç kullanım bilgisi verilebilir.
İnce beceriler, sert becerilerin (hard skills) yanı sıra iş dünyasında ve kişisel hayatta başarıyı etkileyen daha yumuşak, duygusal ve davranışsal yeteneklerdir. İşte bu becerilere örnekler: İletişim Becerileri: İyi bir iletişimci olmak hem sözlü hem yazılı iletişimde etkili olmayı içerir.
Hard skills'te duygusal ya da iletişimsel beceriler yoktur. Tamamen didaktik bir yapıda, net ve kanıtlanabilir becerileri kapsar. Hard skills, somut ve ölçülebilir becerileri tanımlar. Kariyer döneminiz boyunca sahip olduğunuz işler, tecrübeler ve statüler de hard skills yelpazesinin bir parçası sayılabilir.
İnsanların çeşitli yetenekleri vardır. Örneğin: hızlı düşünebilme, çeviklik, soyut düşünebilme, farklılıkları görebilme, tasarım yapabilme, kokuları ayırt edebilme… Bu yetenekleri hayatımızda çeşitli alanlarda kullanırız. Mesleğimiz de bu alanlardan biridir.
Genel Akademik Yetenek; sözel yetenek, sayısal yetenek ve şekil-uzay ilişkileri yeteneği olmak üzere üç tür yeteneği içeren bir kavramdır.
Teknik Beceriler Nedir? Teknik beceri; yapılacak işte kullanılacak araç ve gereçleri kullanabilme yeteneğini, ölçülebilir ve kanıtlanabilir yeteneklerin toplamını ifade ediyor. Bazı temel teknik becerilerden bahsedecek olursak; Ms Office; Word, Excel, Powerpoint, Outlook, Project, Visio, OneDrive, OneNote, ToDo.
Kapalı Beceri: eylem sırasında çevresel şartlar sabittir ve tahmin edilebilir. Eylemden önce kişi plan yapabilir. Motor Beceriler: başarıyı belirleyen temel unsur hareket kalitesinin kendisidir. – Ağırlık kaldırmak ve yüksek atlama – Motor beceriler NASIL yapılması gerektiğiyle ilgilidir (hareketi doğru yapmak).
Temel beceriler. Temel beceriler çok önemlidir. Herkesin onlara ihtiyacı vardır, yaşamsaldır. Bunlar okuma, yazma, sayma, matematik, bilgisayar kullanımı gibi günlük becerilerdir.
İnce beceriler (Soft Skills) ise, empati, işe pozitif yaklaşım, iyi bir iletişim ve problem çözme becerisi gibi daha çok duygusal zeka seviyesiyle alakalıdır. Uzmanlık becerileri ölçülebilirken, ince beceriler somut değildir ve ölçülmesi zor olabilir.
Soft, Türkçede 'yumuşak' anlamına gelen bir kelimedir. Yumuşak kelimesi ise dokunulduğunda hoş bir his bırakan, eski biçimini kaybeden, katı olmayan olarak tanımlanır. Buna bağlı olarak soft moda akımı ve soft parçalar; yumuşak, sakin ve nazik oluşu temsil eder.
Sevimli ve feminen bir görünüme sahip olmak soft girl olarak ifade edilir. Bununla beraber renkler ve değişik kıyafetler kapsamında belli özelliklere sahiptir.
Özel (special) karakter, klavyenizde bulunmayan bir karakterdir.
1- Temel sosyal beceriler (selamlaşma, dinleme, konuşmayı başlatma, konuşmayı sürdürme, soru sorma, lütfen ve teşekkür etme sözcüklerini kullanma, kendini tanıtma, başkalarını tanıtma).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri