Akbabalar Avustralya ve Okyanus Adaları dışında bütün ılıman ve tropik bölgelere dağılmıştır. Asyadaki özellikle de Hindistan ve Nepaldeki akbaba nüfusu son yıllarda hızlı bir yok oluşa sürüklenmiş ve bu durumun bazı ekolojik sonuçları olmuştur.
Avrupa kuşağında nesli tehlike altındadır. Bu bölgelerin yerleşik kuşlarıdır, bu bölgeler dışındakiler kışları kısmen olarak göç ederler. Türkiye'de Soğuksu Milli Parkı (Kızılcahamam)ve Eskişehir Türkmenbaba Dağı'nda bulunur. Türkiye'deki en büyük popülasyonu Çorum'dadır.
Dağlık yerlerde yaşamakta olan iri yapılı ve yırtıcı bir kuş türüdür. Gündüz avlanmaktadırlar ve çoğu zaman leş ile beslenmektedirler. Akbabaların Yaşam Biçimi Nasıldır? Akbabalar geniş ve uzun kanatları üzerinde zarif bir şekilde dönerek saatler boyunca havada kalabilmektedirler.
Akbaba, Kars ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.
Bu türün Avrupa'da en büyük varlığı İspanya'dan sonra Türkiye'de, Türkiye'deki en büyük varlığı ise eldeki verilere göre Eskişehir'in kuzeybatı bölgesinde yer alan Türkmen Dağı'nda bulunmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Anadolu'da en yoğun olduğu alan Ankara (Kızılcahamam) ve Bolu olan tür Türkiye'deki için toplam çift sayısı tahmini 80 ila 200 arasındadır. Doğu Anadolu'da da parça parça yayılış gösteren kara akbabalar, Tarsus, Ankara Beynam Ormanı gibi daha önce görüldükleri birçok sahada ise artık gözlenmemektedir.
Yayılışı: Yaygın olarak Akdeniz bölgesine özgü olan bir akbaba türüdür. Doğal dağılımı, güney Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'nın belirli bölgelerini kapsar. Bu tür aynı zamanda Avrupa'nın batısındaki bazı bölgelerde de bulunabilir.
Tüm dünyada 1300-6700 ergin bireyin kaldığı tahmin edilen sakallı akbabanın Türkiye'de tahmin edilen nüfusu 160- 200 çift (BirdLife, 2015b). Anadolu'da dağılım gösteren üçüncü akbaba türü kızıl akbaba (Gyps fulvus).
Ülkemizin en büyük yırtıcı kuşu Kara Akbaba. Kanat açıklığı yaklaşık 3 metre civarındadır.
Günümüzde 16'sı Eski Dünya'ya ve 7'si Yeni Dünya'ya ait 23 akbaba türü bulunur.
Leş yiyiciler hor görülür ve genellikle onlardan korkulur. Dünyanın her yerinde akbabalar, sırtlanlar ve böcekler gibi, zaten ölmüş olan hayvanlarla beslenen canlılar nahoş, kirli ve tehlikeli olarak kabul ediliyor. Hatta günlük dilde dahi akbaba ve sırtlan kelimeleri karşıdakine hakaret etmek için kullanılıyor.
Akbabaların başı neden keldir sorusuna gelince. Leş ile beslenen akbabalar karınlarını doyururken başlarını leşin gövdesine sokarlar. Başları tüylü olsaydı kirlenip mikrop yuvası olacak, hastalıklara neden olacaktı. Kel baş akbaba için temizlik ve hastalıktan bağışık olmak demektir.
Küçük akbaba etçil bir kuş türüdür. Genellikle leşle beslenir.
Avrupa'nın en büyük yırtıcı kuşudur. Boyu yaklaşık 1 metre, kanat açıklığı 2,5-3 metre, ağırlığı ise 10 kg'den fazladır. Yaşlı Çam ağaçlarının tepesine,çok büyük bir yuva yapar.
Akbaba kuşları günlük hayatta daha çok belgesellerde karşımıza çıkan kuşlardan biridir. Özellikle vahşi ve yırtıcılığı ile bilinen bir kuş türüdür. Oldukça iri gövdeleriyle ve leş yeme özellikleri ile oldukça dikkat çeken kuşlar âleminin en yırtıcı kuşlarından biridir.
akbabalar ölü hayvan leşleriyle beslenen etoburlar. olarak bilinir. ancak bu özel akbabalar etle ilgilenmezler. onun yerine kemikleri tercih ederler. besinlerinin yüzde doksanı kemiktir. bu da onları kemikle beslenen tek kuş türü yapar.
Her iki ebeveyn de kuluçkaya yatar. Yavru bireyler yaklaşık üç-dört ayı yuvasında geçirdikten ve uçma alışkanlığı kazandıktan sonra yuvadan ayrılır. Bir çift Akbabanın yıllık besin ihtiyacı yaklaşık 600 kilogramdır. Akbabalar genellikle leşle beslenir.
Akbabalar, ölmek üzere olan avları hissedebilirler. Bu nedenle avları ölmeye yakınken, üzerinde daireler çizerek uçarlar ve ölmelerini beklerler. Av öldüğü zaman da, leşini yiyerek karınlarını doyururlar.
Akbabaların birçoğu Türkiye, Ortadoğu, Arap Yarımadası ve Afrika'da göç sırasında hayatını kaybediyor ve çok az sayıda akbaba, 16 bin kilometrenin üzerindeki yıllık göçünü tamamlayıp doğduğu bölgeye geri dönebiliyor.
İnsanların çok yaşlısına, saçı sakalı ağarmış olanına akbaba derler.
Dünyada "endangered (nesli tükenmekte olan)" koduyla koruma altına alınan akbaba, Türkiye'nin Ermenistan sınırını oluşturan Tuzluca ilçesinin doğu hattındaki insan kalabalığının olmadığı alanlarda yaşam sürdürüyor.
Kızıl akbaba: İspanya'dan Kuzey Afrika'ya, Arap Yarımadası'ndan Balkanlar'a, Hindistan'dan Kafkaslar'a kadar geniş yayılımı olan bir türdür. Diğer Eski Dünya Akbabaları gibi yerden havalanma konusunda çok yetenekli olmadıkları için genellikle yuvalarını yüksek kayalıklara yaparlar.
Kara Akbaba Yaban Hayatı Geliştirme Sahası: Kızılcahamam ilçesi Soğuksu bölgesindeki alan 27.02.2014 tarihinde tescil edilmiş olup, 1.469 hektardır. Hedef türü kara akbabadır. Avrupa'nın en büyük yırtıcı kuşudur. Boyu yaklaşık 1 metre, kanat açıklığı 2,5-3 metre, ağırlığı ise 10 kg'den fazladır.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Ekipleri, nesli tehlike altında olan türler arasında bulunan bir Kızıl Akbaba'yı bir süre önce Munzur Vadisi'nde yaralı halde buldu. Koruma altına alınan akbabanın bakım ve tedavisi yapıldı.
Gece rüyada akbaba görmek, ahmak ve nezaketsiz bir adama delâlet eder. Gündüz rüyada akbaba görmek, hastalıklara işârettir. Rüyada akbaba kuşunu tuttuğunu görmek, harpte bulunmaya veya hastalığa işârettir. Bir yerleşim alanına akbabaların girdiğini görmek, oranın istila edilmesine işâret eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri