Karadeniz İklimi: Yaz ile kış arasındaki sıcaklık farkı fazla değildir. Yazlar nispeten serin, kışlar ise kıyı kesiminde ılık, yüksek kesimlerde karlı ve soğuk geçer.
Karadeniz iklimi
Yazlar serin, kışları kıyılarda ılık, yükseklerde soğuk ve kar yağışlıdır. Yağış yıla dağılmıştır, kurak mevsim görülmez. En soğuk ay ocak (4,2 °C), en sıcak ay temmuz (22,2 °C) ayıdır.
- Karadeniz ikliminin görüldüğü alanlarda kar yağışlı günlerin ortalaması 18 gündür. - Yıllık ortalama sıcaklık 13-15°C'dir. - Ocak ayı ortalama sıcaklığı 6 – 7°C'dir. - Temmuz ayı ortalama sıcaklığı 21 – 23°C'dir.
Buna göre Bolu Batı Karadeniz Orman Araştırma merkezinde ölçülen 0,8 derece sıcaklık, Türkiye'nin en soğuk noktası olarak kayıtlara geçti.
Karadeniz iklimi her mevsim yağış alan bir yapıya sahiptir. Genel tabloya bakıldığında Trabzon, Rize ve Artvin illerine yani Doğu Karadeniz Bölgesi'ne en fazla yağış sonbaharda yaşanırken en az yağışın olduğu dönem ilkbahardır. Yaz döneminde ortalama sıcaklık 22,1 °C şeklindedir.
İlgili 39 soru bulundu
Rize'de yazları serin, kışları ılıman ve her mevsimi yağışlı bir iklim görülür.
Karadeniz İklimi:
Bu iklim tipi Karadeniz Bölgesi'nin kıyı ve dağların kuzeye bakan kesimleri ile Marmara Bölgesi'nin Karadeniz kıyı kuşağında etkilidir. Yaz ile kış arasındaki sıcaklık farkı fazla değildir. Yazlar nispeten serin, kışlar ise kıyı kesiminde ılık, yüksek kesimlerde karlı ve soğuk geçer.
Türkiye'nin en soğuk ikinci yeri sıfırın altında 11,1 dereceyle Ankara Çamlıdere Çamkoru Tabiat Parkı, üçüncü yeri ise sıfırın altında 10,2 dereceyle Afyonkarahisar Şuhut Kumalar Tepesi Radar Sahası oldu. Bolu, dün gece de sıfırın altında 10,2 dereceyle Türkiye'nin en soğuk ili olmuştu.
Doğu Karadeniz'in yüksek rakımlı yaylalarında mevsimin ilk karı yağdı. Trabzon'da kar yağışı nedeniyle yayladaki yeşil alanlarda ve evlerin çatılarında ince kar örtüsü oluştu. Rize'de gün batımını izlemek için Kavrun Yaylası'na çıkanlar ise kar sürpriziyle karşılaştı.
Dün ölçülen sıcaklıklarla; Türkiye'nin en sıcak yeri, 45,9 derece ile Antalya'nın Kaş ilçesi Çavdır Orman Sahası ve Muğla'nın Köyceğiz ilçesi Zeytinalanı Ekip Orman Deposu oldu. Antalya ve Muğla'yı 45,7 derece ile Şırnak'ın Cizre ilçesi takip etti.
Trabzon iklimi yazın sıcak kışın ise normal soğukluktadır. Yaz aylarının ortalama sıcaklığı +32 derece dolaylarındadır. Kışın en soğuk günlerinde sıcaklık -6 dereceye kadar düşmektedir.
6- Ayder / Rize
Karadeniz'e kışın gidilir mi dediğinizi duyar gibiyiz ama Karadeniz kış aylatrında farklı bir güzelliğe bürünür. İkliminden dolayı karadeniz insanların genelde yazın ve bahar aylarında gezmeyi tercih ettiği bir bölge. Yerli halk kış aylarında yayla evlerini ziyaretçilere açar.
Trabzon'da kış ayları genellikle yağışlı ve ılıman geçer. Aralık, Ocak ve Şubat aylarında ortalama sıcaklık 5-10 derece arasında değişir. Kar yağışı görülebilir, ancak genellikle hemen erir. Yaz aylarında ise Trabzon'da hava sıcaklıkları daha serin olur.
En İyi Zaman: karadeniz bölgesi için en iyi dönem Haziran ve Ekim aylarıdır. Hem yaz yoğunluğu olmamış oluyor hem de hava olarak sizleri memnun ediyor. Bahsettiğimiz dönemlerde hava şartları gezmeniz için en elverişli zamandır.
İlin büyük bölümünü kaplayan Karadeniz'e bakan kısmı, ilik ve yağışlı iklim özellikleri gösterirken, Eğribel geçidinin güneyinde, ilin Kelkit havzasına bakan bölümü karasal iklim özellikleri göstermektedir.
Eylülde Karadeniz turu, doğanın muhteşem renklerine tanıklık etmek, sakin atmosferin tadını çıkarmak ve yöresel kültüre yakından dokunmak için en uygun zamanlardan biridir. Yemyeşil doğası, benzersiz yaylaları, tarihi yapıları ve eşsiz lezzetleriyle Karadeniz, eylül ayında gezginleri büyüler.
Uygun Giyinmeyi Unutmayın: Karadeniz bölgesi, yağışlı ve serin havasıyla ünlüdür. Bu nedenle tur sırasında yanınıza mutlaka yağmurluk, mont, atkı ve bere gibi koruyucu giysiler almanız önerilir. Ayrıca, rahat ve su geçirmez ayakkabılar da tura katılırken yanınızda olmalı.
Doğu Karadeniz Bölümü, Türkiye'nin en fazla yağış alan coğrafî ünitesidir. Bu alanda, en fazla yağışın düştüğü Rize çevresindeki yıllık ortalama yağış miktarı, 650 mm civarında olan Türkiye ortalamasının dört katına yaklaşmaktadır.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Afyonkarahisar'ın İhsaniye ilçesi eksi 37,3 ile rekor kırdı.
Meteorolojinin 1981 yılından bu yana yaptığı hava ısısı ölçümlerine göre, Türkiye'nin en soğuk beş ile sırası ile Ardahan, Kars, Ağrı, Erzurum ve Sivas yer aldı. En soğuk iller sıralamasında ilk sırada Ardahan yer alırken, en düşük ısı ise Ağrı'da ölçüldü. Türkiye'nin en soğuk ili Ardahan olarak kayda geçti.
Türkiye'nin en soğuk illeri arasında ilk sırada Ardahan yer alırken, en düşük ısı ise Ağrı'da ölçüldü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 1981 yılından bu yana yaptığı hava ısısı ölçümlerine göre Türkiye'nin en soğuk beş ile sırası ile Ardahan, Kars, Ağrı, Erzurum ve Sivas.
Sıcaklık genellikle 20-25 derece arasında değişir. Ancak, nem oranı yüksek olabilir ve yağışlar yaz aylarında da devam edebilir. Kışlar: Rize'de kışlar ılıman ve ıslak geçer. Sıcaklık genellikle 5-10 derece arasında değişir.
Türkiye'de ise Karadeniz kıyılarında ve Kuzey Anadolu Dağları'nın Karadeniz'e bakan yamaçlarında görülür. Yazlar serin, kışlar ılık ve her mevsim yağışlıdır. Her mevsim yağışın olması bulutluluğun fazla olmasına o da güneşlenmenin az olmasına sebep olur.
Karadeniz İklimi
Düzenli yağış alması ile beraber yıl boyunca sürekli yağış gerçekleşir. Bu yağış özellikle sonbahar aylarında çok daha fazladır. Özellikle her mevsim yağışlı olması sayesinde çay ve fındık tarımı Karadeniz Bölgesinde oldukça artış göstermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri