Türk edebiyatında, postmodern anlayıĢla eserler kaleme alan ilk yazarlardan biri Bilge Karasu‟dur ve onun eserlerinde, postmodern edebî anlayıĢın izlerini sürmek mümkündür. Karasu, eserlerinde, özellikle yazar ve anlatıcı noktasında, postmodern edebî anlayıĢa yer verir.
Gece, yazar Bilge Karasu tarafından kaleme alınan ve 1985 yılında yayımlanan bir postmodern romandır.
İstanbul Üniversitesi Fen–Edebiyat fakültesi Felsefe bölümünden mezun olan Bilge Karasu Türk öykü, roman ve deneme yazarıdır. Felsefeci yanı da olan sanatçı, metinlerinde felsefi konuları da işlemiştir. İşlediği felsefi metinler, birçok felsefi incelemenin konusu olmuştur.
Bizde, özel olarak 1950'den sonra etkisini artıran varoluşçuluk akımı ile kaynaşan modernizmin anlatıma yansıyış şeklini gösteren ve modern bireyi anlatan öykülerden biri Bilge Karasu'nun "Odalardan Biri" adlı öyküsüdür. Bu makalede, modernizmi esas alan bir öykünün metin merkezli çözümlenmesi yapılmıştır.
Türk edebiyatında, postmodern anlayıĢla eserler kaleme alan ilk yazarlardan biri Bilge Karasu‟dur ve onun eserlerinde, postmodern edebî anlayıĢın izlerini sürmek mümkündür. Karasu, eserlerinde, özellikle yazar ve anlatıcı noktasında, postmodern edebî anlayıĢa yer verir.
İlgili 31 soru bulundu
Hareket, yenilik arzusu ve geleneksel sanat, edebiyat ve felsefe biçimlerinin reddedilmesiyle karakterize edilir. Modernist sanatçılar, gelişen endüstriyel dünyayı yansıtan yeni ifade biçimleri yaratmaya çalıştılar. Gerçekçiliği reddettiler ve deneyselliği, öz farkındalığı ve yaratıcı süreci benimsediler.
Türk edebiyatında, postmodern anlayışla eserler kaleme alan ilk yazarlardan biri Bilge Karasu'dur ve onun eserlerinde, postmodern edebî anlayışın izlerini sürmek mümkündür. Karasu, eserlerinde, özellikle yazar ve anlatıcı noktasında, postmodern edebî anlayışa yer verir.
1950 Kuşağı öykücüleri arasında dikkat çeken yazarlarından biri olan Bilge Karasu, roman ve öyküleriyle tanınmaktadır. Bununla birlikte Bilge Karasu deneme ve mektup türünde de eserler vermiştir.
Postmodernist roman, kendi özgün ve radikal formuna Türk edebiyatında seksenli ve doksanlı yıllarda ulaşır. Bilge Karasu, bu bağlamda postmodernist biçime ve bu biçiminin dinamik özelliklerine eserlerinde yer veren önemli isimlerdendir.
Bilge Karasu kaleminden ilk kez bir kitap okuyorum. 1991 Pegasus Edebiyat Ödülü sahibi olan kitabını çok da irdelemeden değinecek olursam ;gecenin işçileri ile gündüzün işığını kaybetmek istemeyenler arasındaki kargaşa, gerilim, karamsar ama aynı zamanda da umut dolu mücadelesini anlatıyor." Gecenin işçileri de kim?" ...
Türk edebiyatında geleneğe yönelen, gelenekten ilham alarak kendine özgü hikâyeler oluşturan Mustafa Kutlu, postmodernist edebiyatın temsilcisi olmamak- la birlikte, bu edebiyatın tekniklerini hikâyelerinde kullanan bir yazardır.
Göçmüş Kediler Bahçesi, 1979 yılında yayımlanan ve Bilge Karasu tarafından kaleme alınan bir öykü kitabıdır.
Bilge Karasu, bu bağlamda postmodernist biçime ve bu biçiminin dinamik özelliklerine eserlerinde yer veren önemli isimlerdendir. Onun Gece ve Kılavuz adlı romanları, postmodern anlatı yapısını ve özne kurgularını içerisinde taşıyan özgün eserlerdendir.
Bilge Karasu'nun hikâyelerini inceleme konusu yaptigimiz bu çalismada yazarin Troya'da Ölüm Vardi, Uzun Sürmüs Bir Günün Aksami, Göçmüs Kediler Bahçesi, Alti Ay Bir Güz, Narla Incire Gazel ve Kismet Büfesi baslikli eserlerini ele aldik.
Kitabın son ve en uzun hikâyesi Acı Kök Yağmurun Tadında; hayatta tek dayanağı olan oğlu Müşfik'in kendisini bırakıp gitmesi üzerine çıldıran annenin, oğlu dönüp gelince bir gün gene yalnız kendisinin olacağı umuduna bağlanışını ve Müşfik'in evlilik dönemindeki çıkmazlarmı anlatır.
1964-1972 arasında Dost, Yeni Dergi ve Papirüs'te yayınlanan öyküleriyle dikkat çekti. İlk kitabı Parasız Yatılı ile 1972 Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazanınca ünlendi. Bu ödülü kazanan ilk kadın yazar ünvanını aldı. Parasız Yatılı'yı Kuşatma (1971) ve Benim Sinemalarım (1973) adlı öykü kitapları izledi.
Toplumcu gerçekçi sanat anlayışı doğrultusunda ürünler veren Samim Kocagöz, hikayelerinde genellikle Ege bölgesinde yaşayan insanların sorunlarını anlatır.
İnsan merkezli bir sanat anlayışı benimsemiş, önemli sosyal ve tarihî olayları anlatırken insanın varoluş macerasını da ortaya koymuştur. Tarık Buğra'nın yazıları Çınaraltı, Nasreddin Hoca; Cumhuriyet, Milliyet, Tercüman ve Türkiye Gazetesi gibi birçok gazete ve dergide yayımlanmıştır.
Özellikle varoluşçuluk akımı Edgü'nün ilk dönem öykülerinde belirgin olarak hissedilir. Dönemin önemli tartışma konularından biri edebiyatta varoluşçu akımın da etkisiyle ortaya çıktığı söylenebilecek “karamsarlık” veya “umutsuzluk” temasının şiir ve öykülerde baskınlı- ğı olduğu görülür.
Bu bağlamda modernist hikayelerin özellikleri şu şekildedir: Varoşçuluk akımının etkilerinde kalması önemli özelliklerinden biridir. Bu özelliği ile bireylerin yaşamış oldukları toplumlarla çatışma halinde oldukları, daha net görülür.
Özet: Eskiden yeniye geçişi ifade eden modernizm kavramı yaşam tarzlarının farklı- laşmasını, bireyselleşmeyi, geleneksel yapıya bağlı olmayan bir toplumsal yapıyı içeren ve sosyal, iktisadi ve siyasi açıdan birey-toplum-devlet ilişkisini şekillendiren bir süreci ifade etmektedir.
Dünya Savaşından sonra ortaya çıkan ve klasik edebiyatın kurallarını reddeden hikaye türüne modernist hikaye denir. Varoluş felsefesinin temsilcileri arasında yer alan Jean Paul Sartre, modern hikayenin ortaya çıkmasında etkili olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri