Öncelikli tedavi antibiyotik tedavisidir. Bakteri kaynaklı vakalarda enfeksiyon oluşmuşsa antibiyotik olmadan tedavi yürütülemez, antibiyotik ise hekimin önerdiği doz ve şekilde kullanılır. Ayrıca düzenli kullanılması da önem taşır.
Akciğer Enfeksiyonu Tedavisi
Enfeksiyona sebep olan etkenlere göre bir tedavi yöntemi belirlenir. Antibiyotik, antiviral ilaçlar kullanılabilir. Aşırı sıvı kaybı oluştuğunda serum ile sıvı takviyesi uygulanır. Acil durumlarda oksijen desteği verilebilir.
Akciğer enfeksiyonunun öksürük ve nefes darlığı gibi yaygın görülen belirtilerinin iyileşmesi için öncelikle bol su içilmesi gerekir. Bununla birlikte dinlenmek, vitamin takviyeleri almak ve hastalık sürecinde sağlıklı beslenmek de akciğer enfeksiyonunun tedavisinde uygulanabilecek doğal yöntemler olarak sıralanır.
Akciğerlerin temizlenmesi için C vitamini alımı çok önemlidir. C vitamini yönünden zengin besinler tüketmelisiniz. Akciğer detoks programı için su tüketimi şarttır. Günde en az 2.5 litre su içmeniz gerekir.
Hafif vakalar 3-5 gün arasında iyileşme göstermektedirler. Eğer akciğer enfeksiyonu ilerlemiş ise 10 günlük bir süreç gerekebilmektedir. Atipik denilen durumlarda 15 güne kadar hatta 3 haftaya kadar değişebilmektedir. Apseleşme olur ise iyileşme süresi 6 haftaya kadar çıkabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Bakteri kaynaklı vakalarda enfeksiyon oluşmuşsa antibiyotik olmadan tedavi yürütülemez, antibiyotik ise hekimin önerdiği doz ve şekilde kullanılır. Ayrıca düzenli kullanılması da önem taşır. İleri seviyeli hastalara serum verilmesi gerekebilir, bu durumda antibiyotik tedavisi de damar yoluyla uygulanır.
Enfeksiyon sonucu akciğerdeki hava kesecikleri iltihaplanır ve sıvı ile dolar. Tedavi edilmediğinde diğer organlarda da hasara yol açabilir. Nefes almayı da olumsuz etkileyerek hayati riske sebep olabilir. Özellikle iler yaşta veya kronik hastalığı olanlar için ölümcül bir hastalıktır.
Hayatta kalmamız için en elzem ihtiyaçlarımızdan biri olan su, akciğerlerimizin sağlıklı bir şekilde çalışmasına, varsa ciğerlerde bulunan toksinlerden kurtulmasına da yardımcı oluyor. O yüzden gün içinde mutlaka vücudumuzun ihtiyacı olan miktarda suyu tüketmemiz gerekiyor.
Diyetisyen Derya Zünbülcan bu dönemde sarımsak, avokado, zencefil, elma, lahana, zeytinyağı ve yoğurt gibi akciğeri temizleyen besinleri sıkça tüketerek bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Her gün belli bir miktarda üretilen şeffaf ve sıvı balgam bir sorun oluşturmaz. Ancak akciğerlerde gelişen enfeksiyonlar, hasarlar veya alerjik durumlarda aşırı balgam üretimi başlar. Vücut bir koruma mekanizması olarak öksürükle balgamı dışarı atmaya çalışır.
Zatürre ya da tıbbi adıyla pnömoni akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Bakteriler başta olmak üzere virüsler, mantarlar ve nadiren parazitlerin neden olduğu akciğer enfeksiyonu olarak da tanımlanabilir.
Etkenler çoğunlukla M.pneumoniae ve C.pneumoniae olduğundan 7-14 gün bir oral makrolid (roksitromisin, azitromisin, klarit- romisin) veya tetrasiklin-doksisiklin önermekteyiz.
Akciğer Enfeksiyonu Geçer mi? Hafif semptomlarla seyreden akciğer enfeksiyonları genellikle kendi kendine iyileşebilir. Ancak daha ciddi vakalarda tıbbi tedavi gerekebilir.
Hafif seyirde gelişen enfeksiyonlar karşısında dinlenme ve C vitamini takviyesi alma yeterlidir. Ancak kötüye gitmesi ve tekrar etmesi durumunda ilaç tedavisi uygulanır. Ancak kötüye giden ve tekrarlayan enfeksiyonda durumunda türe uygun ilaç tedavisi uygulanır.
Akciğer sağlığını destekleyen ve iyi gelen besinlerin başında elma, muz, yaban mersini, kırmızı lahana, domates, pancar, zerdeçal, yoğurt, sarımsak, zeytinyağı ve balkabağı gelir. Bunun yanı sıra lif açısından zengin gıdalar tüketmek de akciğer sağlığını besler, korur ve destekler.
Yoğurtla keçi boynuzu pekmezini karıştırıp düzenli olarak tükettiğinizde akciğer tertemiz olur, öksürüğü keser, kemikleri güçlendirir... Keçi boynuzu ve pekmezi Birçok hastalığa iyi gelmektedir. Halk arasında harnup pekmezi olarak da anılmaktadır.
Özellikle sigara içenlerin bu en önemli antioksidanı çok tüketmeleri gerekir. Çalışmalar yüksek doz C vitamini alanların daha düşük miktarda alanlara göre daha iyi akciğer fonksiyonlarına sahip olduğunu göstermiştir.
1. Adım: Süt ürünlerini kullanmayın - Akciğerlerin temizlenmesi için ilk adım günlük süt ve süt ürünlerini yiyeceklerden çıkarmak olacak. Temizleme sürecine başlamadan 2 gün önceden peynir, tereyağ, süt ve yoğurt gibi besinleri yiyecek listenizden çıkarın. Bu gerçekten önemli.
Bal ayrıca göğüs tıkanıklığını giderir. Baldaki eterik yağ ve alkol, boğazdaki mukusu yavaşça temizler. Balın magnezyum, manganez, selenyum ve amino asitler gibi çeşitli mineralleri ve vitamin içeriği, akciğerlerdeki hava yolundaki tıkanıklığı gidermeye yardımcı olur.
Akciğer, Diafragma ve Tymus Bezi: Akciğer ve diafragma problemleri sırtın üst bölgesine yansıyabilir. Klasik yöntemlerle tanı konulması güçtür. Kinezyolojik testlerle ve biorezonansla teşhis konulabilir. Kalp: Sol kol ve göğüs ağrısı ile birlikte sırtın üst kısımlarına vuran ağrı görülebilir.
Sigarasız 1-3 Ay: Sigarayı bıraktıktan sonraki birkaç ay kişinin kan dolaşımı artmaya, dokularına daha çok oksijen iletilmeye devam eder. Sigarasız 9 Ay: Sigarayı bıraktıktan 9 ay sonra akciğerler büyük ölçüde sağlıklı hale gelir.
Ateşine bakarak ciğerlerini de dinledikten sonra akciğer enfeksiyonu olup olmadığını anlayabilir. Eğer anlaşılmaz ve ilerlemiş bir durum mevcutsa bunun için göğüs röntgeni, kan testi ya da balgam numunesi de alınabilir. Nefes testleri ile de akciğer enfeksiyonunu tespit etmek mümkündür.
Sigarayı bıraktığınızda akciğeriniz kendi kendini yenilemeye başlar. Bu durum kişiden kişiye değişse de yaklaşık 10 yıldır tek kötü alışkanlığı sigara olan, sağlıklı bir beslenme ve düzenli hayat tarzını benimsemiş 30-35 yaşındaki bir kişi sigarayı bıraktığında akciğerinin kendini yenileme süreci yaklaşık 6 aydır.
Akciğerde yaygın sertleşmeye yol açan skleroderma hastalığında akciğer kanseri riski 20 kat artmıştır. Sonuç olarak bazı akciğer hastalıkları daha sonra akciğer kanserine zemin oluşturabilirler ama genellikle halk arasında çok korkulan "zatürre oldum, kansere çevirir mi?" sorusunun cevabına "Hayır" denilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri