bakımı yapılan ve kronik sorunları olmayan şanzımanlar hiçbir zaman yolda bırakmaz.
Manuel vites dişli arızasının belirtileri çok belirgin olarak anlaşılmaktadır. Dişlilerin kırılması veya dağılması gibi bir durumda arabanın hareket ettirilmesi zor olacaktır. Dişlilerin dağılması bütün vitesleri etkiler ve aracın hareket etmesini engeller.
Eğer debriyaj tamir edilmezse aracın şanzımanına veya volantına zarar verebilir. Ayrıca sıvı sızıntıları, düşük sıvı seviyeleri, aşınan dişliler ve selenoid sorunları şanzımanda kayma yapabilir.
Otomatik şanzıman beyni bozulursa aracın çekiş gücü zayıflar, vitez geçişleri güçleşir, yakıt tüketimi artar ve performansı zayıflar.
İlgili 21 soru bulundu
Otomatik şanzımanın beyni arızalanırsa araç, arıza modunda çalışır. Bu modun adı, aracın modeline bağlı olarak 'standart mod' veya başka bir ad olabilir. Böyle bir durumda araç viteste kilitlenir ve aracın bazı özellikleri devre dışı bırakılır.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Genel olarak, şanzıman tamiri birkaç saat ila birkaç gün arasında değişebilir. Ancak, daha karmaşık tamirler veya nadir yedek parçaların temini gerektiren durumlarda tamir süresi daha uzun olabilir. Tamir süresi, aracın marka ve modeline, tamirin yapılacağı servisin yoğunluğuna ve uzmanlığına da bağlıdır.
Şanzıman Ömrü Ne Kadardır ve Şanzıman Bakımının Önemi
Ayrıca 0 km alınan bir aracın temiz kullanımda şanzıman 200 bin km üzerinde performans sergiler. Hiç bakım yapılmazsa 100 bin km'de dahi sorun çıkarabilir. Bu yüzden aracın her parçasında yıllık bakımı yaptırmak önemlidir.
Şanzıman tamiri ne kadara mal olur? Cevap gerçekten hasarın ciddiyetine bağlıdır. Tek ihtiyacı olan bir değişiklikse, 750-4000 ₺ arasında bir maliyete bakıyorsunuz. Bir yağ sızıntısını onarmak için 750-2500 ₺ ve solenoid dişli değişimi için 1500 – 4000 ₺arasında harcamayı bekleyin.
Otomatik Şanzıman Arızasına Neden Olan Hatalar
Otomatik şanzıman yağının eksik olması ve gerekli yenilemenin yapılmaması. Sert kalkışlarda arabayı hareket ettirme hatasına düşmek. Vites tuşuna basmadan yapılmaya çalışılan vites geçişlerinin şanzıman kutusu içindeki parçaları zorlaması.
Şanzıman yağının zamanı geldiğinde değiştirilmemesi de dişlilerin ve bilyaların aşınması ve şanzımanın ömrünün fazlasıyla etkilemektedir. Zamanında şanzıman bakımı önemlidir. Kötü kalitede üretilen şanzıman yağı ve şanzıman sıvısı kullanmak şanzıman dişlileri bozmaya yol açar.
Otomatik vitesli araçlarda hareketli parçaların eskimesi, aracın genel bakımının yapılmaması veya şanzıman yağının yeterli yağlama yapamaması durumlarında vuruntu yaşanılabilir. Vuruntu, vites geçişleri sırasında ses çıkartarak sanki arkadan hafif bir darbe almış gibi kendini belli eder.
şanzıman, araç tipine ve modeline göre farklılık gösterse de çok fazla dişliden ve güç aktarım organlarından oluşan bir yapıdır. Tamiratını yapmak çok zor bir iştir.
Otomatik şanzıman arızasında, mekanik parçalar arıza sebebiyse bu parçaların değişimi yapılır. Arıza elektronik parçalarda ise sorunun yazılımsal mı yoksa donanımsal mı olduğu araştırılıp ona uygun bir tamir / değişim işlemi uygulanmaktadır.
Şanzıman fiyatları genel olarak 2.000 – 35.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Şanzıman yağı, araç ve parçaları için önemli bir etmendir. Değişim zamanı belirli periyodik sistemler dâhilinde gerçekleşmesi gerekmektedir.
Değişmezse ne olur? Otomatik şanzımandaki yağ giderek eskir. Yağ olma özelliğini kaybeder. Bu durum araçtaki şanzıman ekipmanlarına zarar verir.
Manuel Şanzıman Yağı Ne Zaman Değişir? Manuel şanzıman yağı değişimi aksi önerilmedikçe 60 bin, 120 bin, 180 bin gibi periyotlarla değiştirilmesi aracın performansına katkı sağlar. Manuel şanzımanlar, aksi önerilmedikçe 90 numara olarak tabir edilen şanzıman yağları kullanırlar.
Yukarıda bahsedilenin aksine tam otomatik vitesli araçlar, yokuşta kayma yaşamazken vites geçişlerinde de yavaşlık yapmaz. Ayrıca oldukça hassas bir vites geçişine sahip olan tam otomatik vitesli araçlarda vites kutusu, şanzıman, debriyaj ve bilgisayarlı destek birimi oto ekspertiz kapsamında yer alıyor.
Manuel vites dişli arızasının belirtileri çok belirgin olarak anlaşılmaktadır. Dişlilerin kırılması veya dağılması gibi bir durumda arabanın hareket ettirilmesi zor olacaktır. Dişlilerin dağılması bütün vitesleri etkiler ve aracın hareket etmesini engeller.
Uzmanlar ise her 60 bin kilometrede, bu yağın değişmesini tavsiye eder. Bu durumda her 60 bin, 120 bin ve 180 bin kilometrede yağ değişimi yapmak gerekir. Otomatik şanzıman yağı kaç kilometrede değiştirilir sorusunun yanıtı da bu standart değişim periyodlarına işaret eder.
İki parçanın sürtünerek birlikte çalışması aşınmaya ve yüksek ısıların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Şanzıman da bu sürtünme katsayısını düşürmek ve ortaya çıkacak yüksek ısının engellenmesini sağlar.
Esas olarak bir yağlayıcı olan motor yağından farklı olarak, şanzıman yağı hem bir yağ hem de vites değiştirmeyi kolaylaştıran, şanzımanı soğutan ve hareketli parçaları yağlayan bir hidrolik sıvı görevi görür.
Vites değişimi ile doğrudan bağlantılı olan şanzımanlarda eksilen yada biten yağlar, mekanizmanın işleyişinde zorlanmalar ortaya çıkaracağı için, vites kutusundan ses gelmesine, vitesin sertleşerek rahat geçmemesine, aracın performansının düşerek motor ve sürüş güvenliğinin tehliye girmesine neden olacak etkenlere yol ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri