Zatürre ya da tıbbi adıyla pnömoni akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Bakteriler başta olmak üzere virüsler, mantarlar ve nadiren parazitlerin neden olduğu akciğer enfeksiyonu olarak da tanımlanabilir.
Üşüme- titreme ile yükselen ateş, öksürük, balgam çıkarma, iştahsızlık, halsizlik, nefes darlığı ve hızlı soluk alıp verme, göğüste ve sırtta batıcı tarzda ağrı zatürre belirtilerindendir. Peki, zatürre nasıl tedavi edilir?
Bakterilerin yol açtığı zatürreler antibiyotikle tedavi edilir. Çoğu hasta, antibiyotik tedavisini evde alabilir. Tedaviyi doktorun önerdiği süre boyunca almak, iyileşme görülünce kesmemek çok önemlidir. Viral kaynaklı zatürrelerde antibiyotikler işe yaramaz, hastanın genel durumunu destekleyici tedaviler yapılır.
Zatürrenin tedavisinde genellikle; antibiyotikler, bol sıvı alımı, istirahat, ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler kullanılır. Hastaneye yatması gereken hastalarda daha farklı tedaviler gerekebilir. Çok ağır zatürre durumlarında yoğun bakımda yatış, solunum desteği uygulanma zorunluluğu doğabilir.
Hastanın genel durumu iyiyse, hastalık stabil, dirençli bakteri söz konusu değil ise, 48 saattir ateş yoksa, hasta hipotansif değilse ( düşük tansiyon sorunu yoksa), solunum yetmezliği yoksa, zatürre tedavisi 5 gün yeterli olabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Çünkü zatürre ani başlangıçlı ve genellikle tedaviyle hızla iyileşebilen bir hastalıktır. Tedaviden 72 saat sonra ateşiniz düşmemiş, öksürüğünüz şiddetli şekilde devam ediyorsa hemen bir uzman hekime görünmelisiniz.
Zatürrenin şiddetine göre hastalar yatarak tedavi, solunum desteği uygulaması gerekebilir. Geç kalınan ya da ilerleyen vakalarda tüm akciğere yayılma, sepsis (enfeksiyonun kana karışması), solunum yetmezliği görülebilir, hastalığın sonuçları koma ve hatta ölüme kadar gidebilir.
Zatürre genellikle kendiliğinden geçmez ve tıbbi müdahale gerektirir. Zatürre, akciğerlerin hava keselerinin iltihaplanmasına neden olan ciddi bir enfeksiyondur. Bakteriler, virüsler veya mantarlar nedeniyle oluşabilir ve ciddi solunum problemlerine neden olabilir.
Eğer anlaşılmaz ve ilerlemiş bir durum mevcutsa bunun için göğüs röntgeni, kan testi ya da balgam numunesi de alınabilir. Nefes testleri ile de akciğer enfeksiyonunu tespit etmek mümkündür. İlerlemiş akciğer enfeksiyonu için antibiyotik, antifungaller ya da antiviraller ile ilaç tedavisi yapılabilir.
Zatürre mikrop, yaş ve kronik hastalarına göre tedavi süresi değişiklik göstermektedir. Tedavi süresi 10-14 bazen de 21 güne kadarda sürebilir. Kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Erken teşhis ve ani başlangıçlı tedaviyle hızla iyileşebilen hastalıktır.
Zatürre mikrobu bulaşıcıdır. İnsandan insana geçebilen bir hastalıktır. Viral ve bakteriyel zatürre türleri öksürük veya hapşırmayla havadaki damlacık yoluyla başkalarına yayılabilir.
Hafif zatürre genellikle evde dinlenerek, eğer bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa antibiyotiklerle ve bol sıvı tüketerek tedavi edilebilir. Daha ciddi vakalarda ise hastanede tedavi gerekebilir.
Covid zatürre hastalarında bunun yüzde 50'ye kadar düştüğü görülüyor. Birçok hastanın bir haftaya varan sürelerde ateş, öksürük, mide bulantısı ve yorgunluk hissetmesine karşın nefes darlığının hastaneye geldikleri gün başladığını söylemeleri doktorlar tarafından şaşırtıcı olarak değerlendiriliyordu.
Akciğer filmi ile teşhis edilebilecek sağlık sorunları şu şekilde özetlenebilir: Akciğer hastalıkları: Akciğer kanseri, pnömotoraks, kronik akciğer hastalıkları, zatürre, plörezi, tüberküloz.
Üşütmek, bağışıklık sistemimizi kısa süreli de olsa zayıf düşürüp bizi enfeksiyonlara açık kıldığı için zatürreye yakalanma ihtimali artar.
** Hastada yatış endikasyonu açısından kararsız kalınıyorsa veya hasta yatışı reddediyorsa hastaya seftriakson ( Doz: 75 mg/kg/gün tek doz IM, FORSEF® 0,5-1gr FLK ) IM bir kaç gün yapılır ve devamında oral antibiyotik yazılarak, hasta ayaktan takip edilebilir.
Enfeksiyon sonucu akciğerdeki hava kesecikleri iltihaplanır ve sıvı ile dolar. Tedavi edilmediğinde diğer organlarda da hasara yol açabilir. Nefes almayı da olumsuz etkileyerek hayati riske sebep olabilir. Özellikle iler yaşta veya kronik hastalığı olanlar için ölümcül bir hastalıktır.
Eğer ağır bir virüs durumu mevcut değil ise semptomlar zamanla düzelir. Ama bazı durumlarda rahatsızlık ilerleyerek ağırlaşır. Bu durumda kişi hastaneye bile yatabilir. Kronik hastalığı olan kişiler bir uzmana muayene olabilir.
Kişi hastalığı yakalandıktan sonra enfeksiyon nedeniyle ateş, göğüste ağrısı, öksürük görülmektedir. Eğer ağır bir enfeksiyon durumu yoksa belirtiler zaman içerisinde kendiliğinden geçer.
Çünkü yapılan son araştırmalara göre uyku düzensiz olduğu zaman bağışıklık sistemi zayıflıyor. Başta antibiyotikler olmak üzere lüzumsuz ilaç kullanmayın. Her yılın Eylül-Kasım ayları arasında mutlaka grip aşısı olun. Risk faktörlerini taşıyorsanız 8 yıl koruyuculuğu olan zatürre aşısı yaptırın.
Uçar, zatürreden korunmak için hastalığa zemin hazırlayan koşulların başında yer alan stresten kaçınmak, dengeli ve sağlıklı beslenmek ile sigara kullanmamak gerektiğini söyledi. "Normal durumlarda hastalığa neden olmayan bu mikroplar, vücut savunması zayıf düşmüş kişilerde zatürre oluşturabilirler.
Hastalık her yaşta görülebiliyor ancak 2 yaş altı çocuklarda, bağışıklık sistemi çok zayıf kişilerde ve 65 yaş üstü kişilerde zatürre oldukça tehlikeli olabiliyor. Zatürre, daha çok kalp hastalığı ya da önceden geçirilmiş akciğer hastalığı olan çocuklar ile erken doğumlarda görülüyor.
Zatürre semptomları 24 ila 48 saat içinde aniden gelişebilir veya birkaç gün içinde daha yavaş bir şekilde ortaya çıkabilir. Zatürrenin yaygın görülen belirtileri şunlardır: Öksürük (Kuru olabilir veya kalın sarı, yeşil, kahverengi ya da kanlı balgam üretebilir)
Pnömoni belirtileri, üst solunum yolu belirtileri ile aynı olmaktadır. Öksürük, hapşırık ve burun akıntısı bu belirtilerin başında gelmektedir. Aynı zamanda bazı hastalarda ateşsiz zatürre belirtileri de gözlemlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri