Hangi belirtilerle kendini gösteriyor? Sıklıkla herhangi bir semptoma neden olmuyor. Mide yanması ve ağrısı, göbek çevresi karın ağrısı, bulantı, kusma, gaz, şişkinlik, yemek sonrası dolgunluk hissi, geğirme ve ağız kokusu gibi sindirim sistemi semptomları hastalığın temel bulguları arasında yer alıyor.
Araştırmacılar, Helikobakter pilori infeksiyonu tanısı ve takibi için kan testlerini önermektedirler. Özellikle de atrofik gastrit ve asemptomatik hastaların taranması için, kan testleri önerilmektedir.
Tedavide antibiyotik kullanılır. Ancak bu mikrop, zor tedavi edildiğinden tedavide birden fazla antibiyotik birlikte kullanılmalıdır. Tedaviye mide asidini azaltan bir ilaç ilave edilmektedir. Mide asidinin azaltılması antibiyotiklerin etkisini artırır.
Nefes örneğinin incelenmesi ile midede bakterinin mevcudiyeti konusunda fikir sahibi olunabilir. Helikobakter pilori enfeksiyonunun tanısında uygulanabilecek bir diğer yaklaşım da gaitada (dışkıda) antijen aranmasıdır. Antijen tespit edilmesi kişide aktif enfeksiyon varlığını göstermesi açısından değerli kabul edilir.
İlgili 32 soru bulundu
Mide mikrobu direkt kendisi rahatsızlıklara neden olmaz. Yarattığı etkiler sonucu ülser, gastrit gibi rahatsızlıklar oluşabilir. Mide mikrobu almış biri ömür boyu hiçbir rahatsızlık çekmeden yaşayabilir. Hatta ülser oluşmuş olsa bile herhangi bir belirti yaşamayabilir.
Midede, yanma, ekşime, hazımsızlık gibi belirtilerle de çıkabilir. Daha ilerleyen aşamalarda ise mide ülserine neden olabilir. Mide ülseri ile ilgili karın ağrısı, bulantı, kusma gibi şikayetlere neden olabilir. Eğer ki helikobakter tamamen tedavi edilmezse mide kanserine yol açabilmektedir.
Çay, kahve, kakao, hazır meyve suları, kolalı içecekler, limonata. Yağda yapılmış yumurta, beyaz peynir, kaşar peyniri, dil peyniri ve gravyer peynir dışında kalan diğer peynirler. Sıcak ve kepekli, esmer ekmekler. Yağda kızartılmış, kavrulmuş etler, sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünleri.
Akut gastrit, midede ve sırtta şiddetli ağrı, bulantı, kusma ve iştahsızlık ile karakterizedir. Kronik gastrit ise genellikle herhangi bir belirti vermez ya da sadece üst karında rahatsızlık hissi, hazımsızlık, şişkinlik ve öğünlerden sonra dolgunluk hissi gibi hafif belirtiler gösterir.
Mide ülseri ve gastrit gibi hastalıkların yaygın nedeni olan helikobakter pilori dünyadaki insanların neredeyse yarısında bulunmaktadır. Tedavi edilmeyen, uzun süreli helikobakter pilori nadir de olsa mide kanserine yol açabilmektedir.
Mide ağrısı dalak, pankreas ve diyaframa etki edebilir. Ancak yayılma eğilimi gösterdiği durumlarda ciddi hastalıkların belirtisi olarak kabul edilmektedir. Mide ağrısı, sırt bölgesine çoğunlukla yayılma eğilimi gösterebilir. Bunun haricinde göğse ve kal bölgesini de etkileyebilir.
Helicobacter pylori bakterisinin, dünyadaki en yaygın enfeksiyon olduğunu ve zamanında tanı konulup tedavi edilmezse ileride mide kanserine neden olduğunu vurgulayan Gastroenteroloji Uzmanı Dr.
Mide Mikrobu Farklı Hastalıklara da Neden Olabilir
Helikobakter Pilori midede gastrite, ülsere ve nadiren de mide kanserine yol açabilir. Bu mikrop Dünya Sağlık Örgütü tarafından birinci derecede kanserojen kabul edilmiştir.
Mide mikrobunun nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte, kişiden kişiye tükürük, kusmuk veya dışkı ile doğrudan temas yoluyla bulaşabilir. H. pylori , kontamine yiyecek veya su yoluyla da yayılabilir.
Helikobakter pilori midenizi koruyan astara saldırır. Bakteri üreaz adı verilen bir enzim üretir. Bu enzim mide asitlerinizi daha az asidik hale getirir ve bu süreç sonuç olarak midenizin astarını zayıflatır.
Bu tedavilerde kullanılan antibiyotikler çoğunlukla amoksisilin (AMO) ve klaritromisindir (KLA) (1, 4, 6-28). Ancak sonraki yıllarda daha değişik tedavi alternatifleri üzerinde durulmuştur (29, 30).
Endoskopi denilen bir yöntemle yapılır. Mideye uygulanan endoskopiye gastroskopi adı verilmektedir. Gastroskopi için, hastanın ağzından ya da burnundan kateter ya da sonda adı verilen bir hortum yutturulur. Bu hortumun ucundaki kamera vasıtasıyla mide içi incelenir.
Tedavinin temelini mide asit salgısını baskılayan bir ilaç ve en az iki çeşit antibiyotiğin birlikte 10-14 gün süreyle kullanılması oluşturur.
Mide üşütmesi şikayetleri hasta mikrobu kaptıktan sonra genelde 1-3 gün içinde ortaya çıkar. Şikayetler genellikle 1 veya 2 gün sürer, ancak tedbir alınmadığında bazen 10 güne kadar devam edebilir.
MİDE MİKROBU TEDAVİSİNDE YOĞURT FAYDA GÖSTERİR
Yoğurt bakterileri H. pylori tedavisi için verilen antibiyotiklerin yan etkilerini azaltmakla birlikte tedavi üzerine çok etkili değildirler. Yoğurttaki yararlı bakteri içeriğinin zenginleştirilmesi önemli bir konudur.
Mide-bağırsak dostu probiyotik yoğurt veya kefir tercih edebilirsiniz. Rezene ve papatya çayı gaz giderici özelliğe sahiptir. Aşırıya kaçmamak şartıyla bitki çaylarından ıhlamur, melisa, adaçayı, melisa, ekinezya, tarçın-karanfil, ayvalı ıhlamur, elma çayını da tercih edebilirsiniz.
– Dost bakteriler (probiyotik) içeren yoğurt ve kefir gibi besinler midede mikrobik enfeksiyon riskini azaltarak mide kanserine karşı koruyuculuk sağlar. Dönüşümlü olarak günde 1 su bardağı tüketilebilir. – Bal (hakiki olmalı) midenin iç yüzünü döşeyen hücreleri hasardan korur.
Helikobakteri pilori tedavisi
Bakterinin antibiyotik direnci nedeniyle, tedavisi 2'li ya da 3'lü antibiyotik tedavisi ve proton pompa inhibitörü, bizmut içeren ilaçlarla yapılabilir. 7 ve 14 günlük seçenekler kullanılabilir. Tamamen tedavi edilebilen bu hastalığın tekrarlama olasılığı da mevcuttur.
Helikobakteri Kimlerde Görülür? Zamanla mide kanserine sebebiyet veren helikobakteri, aile öyküsünde mide kanseri olan kişilerin mutlaka taramadan geçirilmesini gerekli kılar. Bunun yanı sıra kusma, midede yanma, bulantı, gaz ve şişkinlik, ağız kokusu olan kişilerde de görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri