Bazı durumlarda 10 ila 15 santimetre büyüklüğüne kadar erişebilen büller, iltihaplandıkları veya yırtıldıkları durumlarda kişinin akciğer fonksiyonlarını bozar.
Ateş, kilo kaybı, halsizlik, karın ağrısı, bulantı, kusma, nefes darlığı, öksürük, baş ağrısı, işitme, görme ve algılama ile koordinasyon problemleri gibi çok sayıda farklı alanda belirtiler görülebilir. Kist hidatik rahatsızlığı akciğerde daha erken belirtiler de gösterebilir ve daha büyük bir görüntü de kazanabilir.
Hidatik Kist Echinococcus granulosus paraziti tarafından oluşturulan ve en sık karaciğer ve akciğeri tutan hayvan kökenli bir enfeksiyondur. Bu parazit tarafından vücudun çeşitli organlarında oluşturulan kistlerin görüldüğü bir hastalıktır.
Ameliyatın Riskleri
Risk faktörleri oldukça düşüktür. Ancak yine de hastanın genel sağlık durumu, ek hastalıkları ve yaşı gibi etkenler bazen komplikasyonlara neden olabilirler. Ameliyatın ardından enfeksiyon, hava kaçağı ya da hastanede uzun süre kalma gerekliliği gibi durumları olasıdır.
Akciğer kistleri sigara içilmesi, hava kirliliği gibi sebeplerle oluşan basit akciğer kistleri, enfeksiyonlara bağlı kistler (hidatik kist - köpek kisti gibi), bir travma sonrası oluşabilecek kistler ya da doğumsal bozuklukların sebep olduğu ancak erişkin dönemde ortaya çıkan kistler şeklinde görülebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Akciğer dokusundaki tümörlü hücreler ameliyatla temizlenir ve doktorun kararına göre koruyucu tedavi planlanır. Hastalık ileri evredeyse; kemoterapi, hedefe yönelik tedaviler, immünoterapi ve radyoterapi gibi yöntemler, hücre tipine ve evresine göre doktor tarafından belirlenir.
Akciğer nodülleri hem iyi huylu hem de kötü huylu (kanseröz) nitelikte olabilir. Akciğer dokusunda 3 cm'den küçük kitleler akciğer grafisi veya bilgisayarlı tomografi taramalarında görülebilir. İyi huylu akciğer nodülleri veya tümörleri kanseröz değildir ve tipik olarak agresif bir yapıları yoktur.
Akciğer Hidatik Kistlerinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir? İki tedavi yöntemi vardır: ilaç (albendazol) ve ameliyat ile kistlerin çıkartılması. Halen ilaç tedavisi her hastada kistin tamamen iyileşmesini sağlayamadığı için cerrahi tedavi çok daha sık kullanılmaktadır.
Akciğer hava kistleri, hastanın akciğerinde kalıcı değişikliklere neden olabilen son derece tehlikeli bir durumdur. Bronşlar (Hava boşlukları) genişler ve akciğerin verimli şekilde oksijen ve karbondioksit alışverişinde bulunmasına engel olur.
Rutin bir akciğer ameliyatı yaklaşık 4-5 saat sürer. Hasta cerrahi yoğun bakım ünitesine çıkarılır ve genellikle 24 saat sonra servise alınır. Ameliyat sonrası hastanın idrar sondası, 2 adet göğüs boşluğuna yerleştirilmiş dreni bulunur bu drenlerden içeride birikmemesi gereken sıvı hava toplanır.
Akciğer kistlerinde en etkili tedavi, ameliyat ile kistin alınmasıdır. Çünkü bu kistler genelde büyüme eğilimindedirler ve kendiliğinden patlayarak ölüme varabilen ciddi sorunlara neden olabilirler. Ameliyat önce ve sonrası ilaç kullanımı bu kistlerin tekrarlaması riskini azaltmak için kullanılır.
Çocuklarda görülen basit kemik kistleri röntgen ve Manyetik Rezonans (MR) görüntüleme yöntemleri ile rahatlıkla teşhis edilebilmektedir. Anevrizmal kemik kistleri ise kemikte görülebilen başka tümörlerle de karışabilmektedir.
Kist hastalığı parazit yumurtalarının bulaştığı gıdaların tüketilmesi veya hayvancılıkla uğraşan kişilerde kist ihtiva eden materyale direk temas ile de bulaşabilir. İnsandan insana bulaş olmaz.
Sigarayı bıraktığınızda akciğeriniz kendi kendini yenilemeye başlar. Bu durum kişiden kişiye değişse de yaklaşık 10 yıldır tek kötü alışkanlığı sigara olan, sağlıklı bir beslenme ve düzenli hayat tarzını benimsemiş 30-35 yaşındaki bir kişi sigarayı bıraktığında akciğerinin kendini yenileme süreci yaklaşık 6 aydır.
Ameliyat edilemeyen tümörlerin ortadan kaldırılma oranı oldukça düşüktür, ancak akciğer kanserinin göğsün lenf düğümlerine yayıldığı (metastaz) durumlarda bile iyileşme mümkündür.
Kist hidatikte en spesifik bant, p7 bandıdır ve bu bant pozitif olduğunda serolojik tanıyı koydurur. P7 bandı opere olan ve olmayan hastalarda aktif enfeksiyon açısından önemli bir antijendir. P7 bandı özellikle opere olmuş hastalarda, hastayı izlemek adına önemli bir antijendir.
Akciğer nodülü, akciğerde yerleşen çapı 4cm'den küçük olan geçirilmiş bir enfeksiyon sonrası kalan bir kalıntı, iyi huylu bir akciğer tümörü veya akciğer kanseri ya da başka bir organ kanserinin akciğere yayılması ile ortaya çıkan lezyonlardır. Akciğer nodülleri halk arasında “akciğerde leke” şeklinde de tanımlanırlar.
Çünkü kist bazen kendiliğinde iyileşir ve karaciğerde inaktif ya da cansız olarak varlığını sürdürebilir. Bu durumda bir nebde dokusu gibi zararsızdır. Canlı olmayan kist hidatik eğer çok büyük değilse ya da iltihap yoksa tedavi gerektirmeyebilir.
Hidatik kist yırtılıp karaciğer dokusu veya safra yollarına dökülmek yerine, karın boşluğuna dökülebilir. Bu durumda larvalar tüm karna yayılır. Bunun sonucunda, biraz önce bahsettiğim üzere, anafilaktik şok gelişebilir veya karnın içinde yaygın olarak çok sayıda yeni kist gelişebilir.
Küçük ve iyi huylu kistler, takip altında tutulur ve gerekli görüldüğünde ilaçla tedavi edilebilmektedir. Ancak, daha büyük boyutlu ve hasta için risk oluşturan kistler de mevcuttur. Bu tür kistler genellikle cerrahi bir müdaheleye ihtiyaç duymaktadır.
Göğüs cerrahisi, göğüs kafesi içerisinde bulunan (kalp hariç), göğüs kafesini oluşturan bütün dokuların doğumsal hastalıkları, kanserleri, iltihabi ve benzeri hastalıkları ile travmalarının cerrahisiyle ilgilenen tıbbi birimdir.
Basit kistler genelde takip edilir ve küçülmeleri için doğum kontrol hapları kullanılır. İltihabi kistlerde antibiyotik tedavisi uygulanır. 8-10 cm'yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.
Eğer periyodik aralıklarda yapılan kontrollerde nodüllerin boyutlarında küçülme görülüyorsa ya da kayda değer bir büyüme gözlenmiyorsa herhangi bir tehlike söz konusu değildir. Kötü huylu kitleler ise 20 cm'den daha büyük boyutlara sahip olduğu için iyi huylu akciğer nodüllerinden kolayca ayrışmaktadır.
Bu uluslararası rehberlerde 6 mm'nin altındaki nodüllere bir girişim önerilmiyor. Yani boşu boşuna ameliyat olmuyorsunuz! Nodül 1 cm'in üzerinde ise kanser ihtimali arttığı için ya radyolojik/cerrahi biyopsi, ya da yakın takip gerekiyor. En ufak bir şüphede ameliyat ile çıkarmak hayat kurtarıcı oluyor.
Birinci evre akciğer kanseri genellikle hastanın hiçbir yakınması olmadığı durumlarda, check up veya başka bir sebeple kontrol için çekilen filmler ile tespit edilir. Bu evrede kanser 5 cm'den daha küçük olup lenf bezleri dahil hiçbir yere yayılmamıştır. Akciğer kanserindeki en erken evredir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri